Dnes jsem si připravila recept zdravý, rychlý a šťavnatý. Hladká mouka je nahrazena špaldovou a ovesnými vločkami. Máslo olejem a bílý cukr hnědým. Kdo chce, může i ten nahradit Xylitolem nebo Erythritolem. Šťavnatost dodává strouhaná mrkev a jablka. Křupavý moment libovolné ořechy a celek dotváří rozinky, brusinky, semínka a skořice. Použít můžete i jiné sušené nebo kandované ovoce, kokos nebo mandle. Je to výborná snídaně nebo svačina do školy i ke kávě. Dnes budeme mlsat bez výčitek.
Rychlá a zdravá buchta na plech
A jen tak mimochodem: V květnu je nejvyšší čas vyprázdnit mrazák a připravit jej na úrodu ovoce a zeleniny z nové sezóny. Kromě nových receptů se ráda vracím k léty osvědčené klasice.
Přináším inspiraci k pečení koláčů a buchet, ve kterých se upotřebí mražené ovoce. S drobenkou náš nejoblíbenější nebo moc dobrý tento. Rychlejší varianty jsou ty bez drobenky i ze zavařeného ovoce, se zakysanou smetanou, s tvarohem, bublanina nebo další bublanina. Kdo má zásoby rybízu, může zkusit koláče hned dva nebo tento se sněhovou peřinou. Pokud potřebujete zpracovat nastrouhanou cuketu, zkuste perník , výbornou bábovku či litou buchtu. A na výletě přijde k chuti i ovocný chlebíček. Tak ať se daří!
Jitko, zdravá buchta na plech bude určitě moc dobrá - jak je v těstě strouhaná mrkev nebo jablka, tak je to vždycky krásně vláčné. A připomněla jsi mi, že taky musím udělat revizi mrazáku a zpracovat zbytky. I když u nás není asi nač uvolňovat místo - nám višně, třešně i švestky spálil mráz, takže asi budeme skoro bez úrody.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, je určitě trochu zdravější, než klasika a navíc to na chuti není poznat. Syn si stále chodil pro nášup :o)
VymazatMy nebudeme mít švestky, ale to jsme neměli kvůli nemoci ani vloni. Ostatní vypadá, že mrazy přežilo v pohodě.
Měj pěkný pátek. Jitka
Jituško, pochutnala bych si. Zdravá buchta mi hodně připomíná jeden perník, co peču, jen tam není ta mrkev.
OdpovědětVymazatRevizi ovoce v mrazáku jsem taky dělala, i když nevím, jestli vzhledem k mrazům bych tam neměla něco nechat i na další sezónu...
Měj příjemný den. Helena
Helenko, taky dávám do jednoho perníku mrkev nebo cuketu a vždy je to ku prospěchu výsledku.
VymazatS úrodou to nebude tak špatné, zvlášť u vás v nížině, ale nějaká rezerva se bude vždycky hodit.
Přeji klidný pátek a pohodový víkend. Jitka
Úplně jsi mi padla do noty, tak tohle zítra zamíchám a upeču... Kromě revize mrazáku jsem už provedla i revizi ve skříni - a spousta oblečení se mi přes zimu zase srazila ;-) takže konec dobrotám a je třeba nasadit režim! Ale díky za inspiraci... režim bude až od pondělí.... Hezké dny, Eva
OdpovědětVymazatEvi, já se taky krotím, plavková sezóna se blíží :o)
VymazatJak říká kolegyně... Myslela jsem, že za malé oblečení může sušička a ona to byla lednička :o)))
Tak ať se ti vše podaří, krásný květen. Jitka
Mám ráda buchty, kde je nastrouhaná mrkev. Dala bych si)))
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, příprava je triviálně jednoduchá, tak to zvládne každý.
VymazatPěkný konec týdne. Jitka
Jituš, vypadá to úžasně a já tuto buchtu rozhodně vyzkouším. 👍👍👍
OdpovědětVymazatMěj hezké dny. 🌸🍀
Alenko, tak ať se ti povede a chutná vám.
VymazatPěkný pátek. Jitka
Ten recept je velmi zajímavý.Také peču ze špaldové mouky a do něčeho přidávám moje oblíbené ovesné vločky.Recept stojí za vyzkoušení.Jituško,hezké dny
OdpovědětVymazatJitu, u nás měla buchta velký úspěch, tak za vyzkoušení určitě stojí.
VymazatMěj klidný konec týdne. Jitka
Naprosto jedlé. Recept o tom svědčí. Asi vyzkouším.
OdpovědětVymazatMěj pěkný víkend, Jitko !
Hanka
Hani, děkuji za návštěvu i komentář a přeji ti pěkný nedělní večer. Jitka
VymazatJitko, tak ta zdravá buchta mě hodně láká, tu určitě zkusím, ukládám. Přeji krásný den 🌞
OdpovědětVymazat