středa 8. května 2024

Rychlá zdravota na plech

Dnes jsem si připravila recept zdravý, rychlý a šťavnatý. Hladká mouka je nahrazena špaldovou a ovesnými vločkami. Máslo olejem a bílý cukr hnědým. Kdo chce, může i ten nahradit Xylitolem nebo Erythritolem. Šťavnatost dodává strouhaná mrkev a jablka. Křupavý moment libovolné ořechy a celek dotváří rozinky, brusinky, semínka a skořice. Použít můžete i jiné sušené nebo kandované ovoce, kokos nebo mandle. Je to výborná snídaně nebo svačina do školy i ke kávě. Dnes budeme mlsat bez výčitek.

 


Rychlá a zdravá buchta na plech

 

2 vejce 
250 ml mléka
75 ml oleje (používám slunečnicový) 
200 g hnědého cukru
2 velká nastrouhaná jablka - nahrubo
2 velké nastrouhané mrkve - najemno
280 g špaldové mouky
60 g ovesných nebo špaldových vloček
100 g ořechů nadrcených nahrubo
50 g rozinek
50 g brusinek
100 g semínek (lněných a slunečnicových)
1 ČL mleté skořice 
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
1 ČL sody

V míse prošlehám vejce, mléko, cukr a olej. 
Přidám strouhaná jablka a mrkev. 
Promíchám a přidám všechno ostatní. V těstě je soda a proto hned těsto naliji do hlubokého plechu (asi 25x35 cm) s pečícím papírem a dám péct na 180°C. Peču asi 45 minut a před vytažením vyzkouším špejlí, zda se těsto nelepí. Vychladlou buchtu nakrájím na kostky, pocákám hořkou čokoládou nebo polevou s nulovou energetickou hodnotou a ozdobím ořechem nebo sušeným ovocem.  
 





 

A jen tak mimochodem: V květnu je nejvyšší čas vyprázdnit mrazák a připravit jej na úrodu ovoce a zeleniny z nové sezóny. Kromě nových receptů se ráda vracím k léty osvědčené klasice. 

Přináším inspiraci k pečení koláčů a buchet, ve kterých se upotřebí mražené ovoce. S drobenkou náš nejoblíbenější nebo moc dobrý tento. Rychlejší varianty jsou ty bez drobenky i ze zavařeného ovocese zakysanou smetanous tvarohembublanina nebo další bublanina. Kdo má zásoby rybízu, může zkusit koláče hned dva  nebo tento se sněhovou peřinou. Pokud potřebujete zpracovat nastrouhanou cuketu, zkuste perník , výbornou bábovku či litou buchtu. A na výletě přijde k chuti i ovocný chlebíček. Tak ať se daří!


 


  

15 komentářů:

  1. Jitko, zdravá buchta na plech bude určitě moc dobrá - jak je v těstě strouhaná mrkev nebo jablka, tak je to vždycky krásně vláčné. A připomněla jsi mi, že taky musím udělat revizi mrazáku a zpracovat zbytky. I když u nás není asi nač uvolňovat místo - nám višně, třešně i švestky spálil mráz, takže asi budeme skoro bez úrody.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, je určitě trochu zdravější, než klasika a navíc to na chuti není poznat. Syn si stále chodil pro nášup :o)
      My nebudeme mít švestky, ale to jsme neměli kvůli nemoci ani vloni. Ostatní vypadá, že mrazy přežilo v pohodě.
      Měj pěkný pátek. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, pochutnala bych si. Zdravá buchta mi hodně připomíná jeden perník, co peču, jen tam není ta mrkev.
    Revizi ovoce v mrazáku jsem taky dělala, i když nevím, jestli vzhledem k mrazům bych tam neměla něco nechat i na další sezónu...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, taky dávám do jednoho perníku mrkev nebo cuketu a vždy je to ku prospěchu výsledku.
      S úrodou to nebude tak špatné, zvlášť u vás v nížině, ale nějaká rezerva se bude vždycky hodit.
      Přeji klidný pátek a pohodový víkend. Jitka

      Vymazat
  3. Úplně jsi mi padla do noty, tak tohle zítra zamíchám a upeču... Kromě revize mrazáku jsem už provedla i revizi ve skříni - a spousta oblečení se mi přes zimu zase srazila ;-) takže konec dobrotám a je třeba nasadit režim! Ale díky za inspiraci... režim bude až od pondělí.... Hezké dny, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já se taky krotím, plavková sezóna se blíží :o)
      Jak říká kolegyně... Myslela jsem, že za malé oblečení může sušička a ona to byla lednička :o)))
      Tak ať se ti vše podaří, krásný květen. Jitka

      Vymazat
  4. Mám ráda buchty, kde je nastrouhaná mrkev. Dala bych si)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, příprava je triviálně jednoduchá, tak to zvládne každý.
      Pěkný konec týdne. Jitka

      Vymazat
  5. Jituš, vypadá to úžasně a já tuto buchtu rozhodně vyzkouším. 👍👍👍
    Měj hezké dny. 🌸🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tak ať se ti povede a chutná vám.
      Pěkný pátek. Jitka

      Vymazat
  6. Ten recept je velmi zajímavý.Také peču ze špaldové mouky a do něčeho přidávám moje oblíbené ovesné vločky.Recept stojí za vyzkoušení.Jituško,hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, u nás měla buchta velký úspěch, tak za vyzkoušení určitě stojí.
      Měj klidný konec týdne. Jitka

      Vymazat
  7. Naprosto jedlé. Recept o tom svědčí. Asi vyzkouším.
    Měj pěkný víkend, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za návštěvu i komentář a přeji ti pěkný nedělní večer. Jitka

      Vymazat
  8. Jitko, tak ta zdravá buchta mě hodně láká, tu určitě zkusím, ukládám. Přeji krásný den 🌞

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.