pondělí 27. května 2024

Podívej, kvete růže

Studijní povinnosti dcery nás zavedly do Olomouce tentokrát v neděli. Než si děvče splnilo povinnosti, stihli jsme si prohlédnout nedaleké Rozárium. Růže jsou právě v nejlepším, a tak mně to nedá, abych se s vámi o tu krásu nepodělila.



Rozárium vzniklo v 70. letech minulého století a v nedávné době prošlo povedenou rekonstrukcí. Je to místo plné krásy, inspirace, vybízející k odpočinku. Na ploše 3,5 hektaru představuje více než tři sta domácích i světových odrůd královny květin. 




Vstup je do Rozália volný a dá se jím projít do centra historické části Olomouce.





Růže a katedrála.

Uklidňující vodní hladina, všudypřítomné květy růží, káva v pohodlných křesílcích ve stínu vysokých stromů. Prostě dokonalé odpoledne.



Kromě velkokvětých růží návštěvník objeví i sortiment růží sadových, pnoucích, pokryvných a původních botanických druhů v pestré barevné paletě. Od loňského roku Rozárium Olomouc získalo oficiální označení Národní sbírka rostlin.  











Vybrat si jednu jedinou růži je téměř nemožné. Alespoň já jsem bezradná. No, posuďte sami. 







Nádherné Okaté růže jsou vyšlechtěny z růže perské.













Tato růže se jmenuje Kečup a hořčice 😊.





A jen tak mimochodem: 8 a 9. června proběhne v Rozáriu akce Vyznání růžím. Informace najdete tady. Pokud se budete chtít do Rozália vypravit, neodkládala bych to. Letos má příroda dva týdny náskok a růže rychle odkvétají.



16 komentářů:

  1. Jitko, to je krásy ... Růže jsou nádherné a vůbec celý areál vypadá jako moc příjemné místo
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ano, docela toto místo olomouckým závidím.
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Je to velká nádhera, Jituško! Jsem ráda, že ses podělila. Připomněla si mi dvě růžové zahrady - v Londýně tu královny Anny a v Častolovicích, kde paní hraběnka shromáždila stovky anglických růží. Na Londýn to nevidím, tak snad ty Častolovice :o)
    Děkuji za tu krásu a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, do Londýna bych se tedy nechala pozvat, ale i ty Častolovice bych brala. Ještě jsem tam nikdy nebyla a moc ráda bych si tu krásu prohlédla.
      Přeji ti pohodový večer. Jitka

      Vymazat
  3. Je to prostě krása. Moc krásné fotky !
    Musí to být moc hezké procházet se tím areálem, kde vévodí královna růže.
    Hezký den, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji. Je to tak, jeden neví, kam se zajít podívat dřív. Areál je to velký a ve spodní relaxační části je to moc příjemné.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Krásné místo. Tam musí být vůně))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ano, některé moc pěkně voněly, jiné vůbec.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  5. To je nádherné.Tolik barev i druhů.Musím doporučit sestře,chystají se do Olomouce za svoji dcerou,která tam studuje.Jituško,hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, taky tam máme slečnu na studiích a rozárium má hned naproti kolejím. Chodí tam s kamarádkami a moc jí to závidím :o)
      Posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  6. Srdečně zdravím a děkuji. Také bych nevěděla, kterou vybrat, jedna krásnější než druhá...... a i ta růže šípková někde na mezi má svoji krásu. U nás to bude ještě dlouho trvat než nějaká růže na zahradě vykvete. Moc se těším. A děkuji za krásné podívání.
    A dodatečně děkuji za recept na "zdravotu na plech". Dneska na ni došlo a byla vynikající. I když jsem neměla ořechy a dala místo nich mandle. Další Váš recept, který u nás určitě zdomácní.
    Pěkné dny a radost z každého z nich. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mně se moc líbily ty okaté krasavice a jednu favoritku už jsem očíhla u Starkla, jen na to do podzimu nesmím zapomenout. Mám od něho mé oblíbené Nostalgie, které ještě nekvetou, ale pár jiných už dělá radost.
      Děkuji za reakci na "zdravotu" jsem ráda, že chutnala. U nás je taky oblíbená a klidně můžete zaměňovat podle potřeby a možností.
      Děkuji za milá slova i komentář a přeji pěkný konec května. Zdraví Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.