úterý 21. května 2024

Zapletený štrúdl

Na zahradě je stále dost práce a nemám moc času na složité recepty. Na druhou stranu se mně nechtělo jít hrk - hrk cestou. S přístupem chytré horákyně 😊 jsem v sobotu upekla závin, který sice vypadá složitě, ale opak je pravdou. Přípravu jsem zvládla současně s vařením oběda a v očích rodiny jsem povýšila na téměř košíkářku 😎. Kdyby věděli...



Zapletený závin s tvarohem a rebarborou

 

350 - 400 g listového těsta (1 balení)
 
Náplň:
250 g tvarohu (raději kostka, ale použít lze i ten ve vaničce) 
2 PL vanilkové pudinku - prášek
3 PL cukru nebo jeho alternativy
1 vejce (pokud použijete tvaroh ve vaničce, tak jen žloutek)
3 řapíky rebarbory 
hladká mouka na podsypání
1 vejce na potření
třtinový cukr - není nutný
 
Nejprve si připravím náplň. Rebarboru oloupu a nakrájím na drobné kostičky. V misce vymíchám dohladka tvaroh s pudinkovým práškem, cukrem a vajíčkem. Do ochuceného tvarohu zapracuji rebarboru.

Listové těsto vyválím na velikost pečícího papíru, může být i trochu menší. Vše jde dělat na vále a hotový závin přenést na papír, ale jednodušší je hned vyválené těsto přenést na pečící papír a pokračovat v kompletaci. Odpadnou tak problémy při přesunu závinu a možného poškození zapletení.

Těsto si rozdělím na třetiny a naznačím si lehce nožem.



Boční třetiny nařežu na šikmé proužky až k naznačenému středu.



Doprostřed nanesu náplň a začnu zaplétat.



Boky přiklopím na náplň a pak už střídám levý proužek na pravou stranu a pravý proužek na levou stranu.



Proužky jsem měla trochu delší a zahnula jsem je po boku závinu. Příště nebudu vyvalovat tak velký plát. Na výsledku to ale ničemu nevadilo. Konec opět ohnu na náplň a poslední proužky dám přes konec.



Upravím tvar, přesunu i s papírem na plech, potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu třtinovým cukrem. Peču dozlatova na 190°C asi půl hodiny.




Hotový závin popráším moučkovým cukrem.






A jen tak mimochodem: Pokud se vám zdá závin přece jen pracný a složitý, ale chuť by byla 😊, zkuste fofr šátečky s pudinkovou náplní a ovocem. Stále máme dost rebarbory a zvolila jsem sladko - kyselkavou kombinaci.

Můžete použít i tvarohovou náplň z předešlého receptu, různé příchutě pudinku, hustou marmeládu nebo třeba Nutellu a jakékoliv sezónní ovoce, které právě zahrada nebo mrazák nabízí. 

 

 



Plněné šátečky z listového těsta  

 

400 g listového těsta
Náplň:
300 ml mléka 
1 balení vanilkového pudinku
3 PL cukru nebo jeho alternativy

libovolné ovoce - 4 řapíky rebarbory - oloupané a pokrájené na drobné kostičky
1 vejce na potření

Na náplň si uvařím pudink podle návodu a hned do horkého nasypu kostičky rebarbory. Nemusí se předem tepelně upravovat a není rozvařená. Nechám vychladnout. Proti vytvoření škraloupu lehce pocukruji moučkovým cukrem nebo přikryji potravinářskou fólií.

Rozválím těsto na tenký čtvercový plát, který nožem nebo rádýlkem rozřežu na 9 čtverců. Okraje čtverců potřu rozšlehaným vajíčkem. Do středu každého dám náplň a pokud nemám ovoce už v náplni, přidám na pudink ještě ovoce (třeba rybíz). Spojím protilehlé strany šátečku a přimáčknu - slepím, aby se neotvíraly. Pro jistotu ještě zafixuji párátkem. 





Šátečky přesunu na plech s pečícím papírem, potřu vajíčkem a peču dozlatova na 200°C asi 20 minut. Hotové pocukruji.




10 komentářů:

  1. Jitko, oboje vypadá skvěle, hned bych si dala. Už proto, že s rebarborou v podstatě vůbec nepeču, ač ji mám ráda. Nemám zdroj a navíc ji manžel nesnáší :), tak ani nemám důvod ji někde shánět.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, rebarbora se shání špatně. Já ji mám na zahradě a co hned nespotřebujeme, dávám do mrazáku. Máme ji moc rádi.
      Měj pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  2. Perfektní oba recepty.Závin máš krásně zapletený.Také jsem ho pekla klasicky s jablky,ale každý řez jiný,bohužel třes byl vidět.Ty je máš jeden,jako druhý.A už má na něco chuť.
    Jituško,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, já bych jablečný štrúdl mohla péct každý týden a nikdy by nezbyl. Jde u nás na dračku :o)
      Měj se moc hezky a děkuji za návštěvu. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, ten štůdl, ten tady je! Nádherně vypadá a ještě ta náplň, to musím vyzkoušet! Já teď taky hodně šátečkovala z listového těsta - ale naslano. Chřestové šátečky u nás mizí rovnou z plechu :o)
    Děkuji za parádní tip a přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, chřest jsem tady u nás ještě neviděla, ale určitě na něj taky dojde. S manželem jej máme moc rádi. Děti k němu ještě nedospěly :o)
      Přeji ti krásné volné dny. Jitka

      Vymazat
  4. o víkendu upeču šátečky..Sv.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to jsou opět lákavé dobroty a štrůdl vypadá krásně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.