Na zahradě je stále dost práce a nemám moc času na složité recepty. Na druhou stranu se mně nechtělo jít hrk - hrk cestou. S přístupem chytré horákyně 😊 jsem v sobotu upekla závin, který sice vypadá složitě, ale opak je pravdou. Přípravu jsem zvládla současně s vařením oběda a v očích rodiny jsem povýšila na téměř košíkářku 😎. Kdyby věděli...
Zapletený závin s tvarohem a rebarborou
Boční třetiny nařežu na šikmé proužky až k naznačenému středu.
Doprostřed nanesu náplň a začnu zaplétat.
Boky přiklopím na náplň a pak už střídám levý proužek na pravou stranu a pravý proužek na levou stranu.
Proužky jsem měla trochu delší a zahnula jsem je po boku závinu. Příště nebudu vyvalovat tak velký plát. Na výsledku to ale ničemu nevadilo. Konec opět ohnu na náplň a poslední proužky dám přes konec.
Upravím tvar, přesunu i s papírem na plech, potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu třtinovým cukrem. Peču dozlatova na 190°C asi půl hodiny.
Hotový závin popráším moučkovým cukrem.
A jen tak mimochodem: Pokud se vám zdá závin přece jen pracný a složitý, ale chuť by byla 😊, zkuste fofr šátečky s pudinkovou náplní a ovocem. Stále máme dost rebarbory a zvolila jsem sladko - kyselkavou kombinaci.
Můžete použít i tvarohovou náplň z předešlého receptu, různé příchutě pudinku, hustou marmeládu nebo třeba Nutellu a jakékoliv sezónní ovoce, které právě zahrada nebo mrazák nabízí.
Plněné šátečky z listového těsta
Na náplň si uvařím pudink podle návodu a hned do horkého nasypu kostičky rebarbory. Nemusí se předem tepelně upravovat a není rozvařená. Nechám vychladnout. Proti vytvoření škraloupu lehce pocukruji moučkovým cukrem nebo přikryji potravinářskou fólií.
Rozválím těsto na tenký čtvercový plát, který nožem nebo rádýlkem rozřežu na 9 čtverců. Okraje čtverců potřu rozšlehaným vajíčkem. Do středu každého dám náplň a pokud nemám ovoce už v náplni, přidám na pudink ještě ovoce (třeba rybíz). Spojím protilehlé strany šátečku a přimáčknu - slepím, aby se neotvíraly. Pro jistotu ještě zafixuji párátkem.
Šátečky přesunu na plech s pečícím papírem, potřu vajíčkem a peču dozlatova na 200°C asi 20 minut. Hotové pocukruji.
Jitko, oboje vypadá skvěle, hned bych si dala. Už proto, že s rebarborou v podstatě vůbec nepeču, ač ji mám ráda. Nemám zdroj a navíc ji manžel nesnáší :), tak ani nemám důvod ji někde shánět.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, rebarbora se shání špatně. Já ji mám na zahradě a co hned nespotřebujeme, dávám do mrazáku. Máme ji moc rádi.
VymazatMěj pěkný víkend. Jitka
Perfektní oba recepty.Závin máš krásně zapletený.Také jsem ho pekla klasicky s jablky,ale každý řez jiný,bohužel třes byl vidět.Ty je máš jeden,jako druhý.A už má na něco chuť.
OdpovědětVymazatJituško,hezký den
Jitu, já bych jablečný štrúdl mohla péct každý týden a nikdy by nezbyl. Jde u nás na dračku :o)
VymazatMěj se moc hezky a děkuji za návštěvu. Jitka
Jituško, ten štůdl, ten tady je! Nádherně vypadá a ještě ta náplň, to musím vyzkoušet! Já teď taky hodně šátečkovala z listového těsta - ale naslano. Chřestové šátečky u nás mizí rovnou z plechu :o)
OdpovědětVymazatDěkuji za parádní tip a přeji příjemné dny, Helena
Helenko, chřest jsem tady u nás ještě neviděla, ale určitě na něj taky dojde. S manželem jej máme moc rádi. Děti k němu ještě nedospěly :o)
VymazatPřeji ti krásné volné dny. Jitka
o víkendu upeču šátečky..Sv.
OdpovědětVymazatTak ať se ti podaří, Světlanko. J.
VymazatTak to jsou opět lákavé dobroty a štrůdl vypadá krásně :)
OdpovědětVymazatŠárko, děkuji a přeji hezký víkend. Jitka
Vymazat