Dnes budu péct s Peče celé Slovensko. V minulé řadě mě zaujal jednoduchý babičkovský recept na ovocnou bublaninu. Tuto nadýchanou dobrotu jsem upekla už dvakrát a teď se konečně na něj dostala řada i na blogu. Použít můžete jakékoliv ovoce, které máte rádi a po ruce nebo v mrazáku. Nám chutnal moc a úplně mě vrátil do dětství.
Koláč vonící máslem a prázdninami
180 g moučkového cukru
3 žloutky
120 g másla
50 ml mléka
3 bílky
180 g polohrubé mouky
půl kypřícího prášku do pečiva
1 ČL vanilkového extraktu
asi 250 g čerstvého nebo rozmrazeného ovoce
Nejprve si z bílků a špetky soli ušlehám sníh, ale ne příliš tuhý.
V druhé míse šlehám žloutky a cukr do světlé pěny.
Zašlehám povolené máslo, mléko, vanilkový extrakt, mouku s PDP a nakonec lehce vmíchám sníh z bílků.
Naliji těsto do koláčové formy průměru asi 28 cm - vystlaný pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný polohrubou moukou. Bohatě pokladu ovocem a peču na 180˚C asi 35 až 40 minut. Hotovou bublaninu pocukruji. Dvojnásobné množství ingrediencí stačí na velký, hluboký plech.
A jen tak mimochodem: V ČR želé do misky nemá velkou tradici. Z dětství si pamatuji, že z dovolené v NDR mamka vozila malé sáčky a dělala nám červené a oranžové želé do misek. V Lidlu se před časem daly taky koupit a dělala jsem zelené angreštové s angreštem. Děti tomu říkaly zelené překvapení. Těžko říct proč, když bylo vše průhledné a hned viditelné. Z Polska jsme přivezli pořádnou dávku ochucené přírodní želatiny, mají tam náramný výběr. Zbytek ovoce z bublaniny jsem doplnila želé a překvapení bylo na světě.
Jitko, myslím, že podobnou bublaninu pekla před dvěma týdny máma - byla moc dobrá. Já dělám bublaninu většinou z těsta na hrnkovou bábovku (protože je to nejjednodušší), ta od mámy byla taková jemnější. Mám v mrazáku ještě třešně, tak tu tvou možná zkusím :).
OdpovědětVymazatHezký pátek
Stáňo, já mám několik receptů na bublaninu, včetně jednoho po prababičce. Tato je moc dobrá.
VymazatMěj pěkný večer. Jitka
hned jsem si ji uložila..Sv.
OdpovědětVymazatBude se hodit :o) Jitka
VymazatJituško, ta bublanina vypadá úžasně. Občas jí taky peču, mám určitě jiný recept. Ovoce v mrazáku je, tak proč si neudělat prázdniny v únoru.
OdpovědětVymazatTa želatina, to je tedy u nás velká díra na trhu. Občas by se hodila...
Přeji příjemnou sobotu, Helena
Helenko, bublanina je dobrá volba, když potřebuji vyprázdnit mrazák a nechce se mně dělat s drobenkou :o) To je činnost, která mě nebaví.
VymazatŽelatina bývala v Lidlu, ale už jsem ji tam nějaký čas neviděla. Asi to tady nejde na dračku, tak to zrušili. Občas to v nějakém hyper nebo super zahlídnu, ale takový výběr jako v Polsku tu není.
Přeji ti klidný večer a pěkný nový týden. Jitka
Bublaninu peču,ale úplně jinak a tak ráda vyzkouším něco nového.
OdpovědětVymazatŽelatinu občas používám třeba na koláč,ale ne vždy se povede.S ní se mi moc nedaří.
Jituško,hezký víkend
Jitu, na buchtu taky dělám želatinu, ale už jsem dlouho nic takového nepekla. Mamka dělávala "buchtu s rosolem" a tu jsme měli moc rádi.
VymazatMěj se moc hezky. Jitka
Mám podobný recept na bublaninu, ale tento si taky vytisknu a zkusím ho.
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Hani, zkus je dobrá a krásně voní.
VymazatPřeji klidný večer. Jitka
Želé vypadá dobře, bublanina samozřejmě též. Přeji poklidný víkend a mávám z rakouských sjezdovek )))
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, děkuji a mávám z moravské kuchyně. Užij si to. Jitka
Vymazat