neděle 20. srpna 2023

Cuketová trilogie 2.

Dalším novým letošním pokusem byl litý koláč podle Josefa Maršálka. Povedl se, chutnal a ráda si sem recept poznamenám. Upečený koláč se polévá svařeným sirupem a je hodně šťavnatý. Nezkoušela jsem, ale řekla bych, že i bez sirupu to nebude žádná dusivka.



Litý koláč s cuketou

 

Těsto:
400 g nahrubo nastrouhané cukety i se slupkou
5 vajec
200 g cukru (Xylitolu)
150 g olivového oleje
kůra ze dvou citronů
špetka soli
250 g polohrubé mouky
1 ČL sody

Drobenka:
120 g polohrubé mouky
80 g změklého másla
60 g třtinového cukru
100 g mletých ořechů (vlašských nebo já jsem měla po ruce lískové)
malá špetka soli
půl ČL skořice

Sirup:
50 g vody
citronová šťáva ze dvou citronů
80 g krupicového cukru

Na těsto prošlehám vajíčka, cukr, olej, sůl a citronovou kůru. Přidám mouku se sodou a nakonec přidám cuketu. Vše spojím v těsto a vliji do vymazaného a vysypaného hlubšího plechu.
Ze všech uvedených přísad zpracuji drobenku a nanesu ji na koláč. Peču na 160˚C asi 45 minut, ale před vytažením vyzkouším ještě špejlí.
Než se koláč upeče, připravím si sirup. Svařím vodu, cukr a citronovou šťávu v sirup a poliji jím upečený koláč hned po vytažení z trouby. Před podáváním nechám vychladnout. 
 
 



A jen tak mimochodem: Oblíbený je u nás i cuketový Sachr dort nebo cuketový perník. Další sladké cuketové recepty jsou tady a tady. Cuket je dost a letos je bezpochyby zopakujeme.



 

8 komentářů:

  1. Jitko, byla jsem na alší díl cuketové trilogie zvědavá a nezklamala jsi ;-) - recept neznám. Cuketový sacher děláme, obdobu cuketového perníku taky. Já cuketu nejraději grilovanou :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já mám ráda cuketa nastanou nasladko. Každá má něco do sebe.
      Zdravím Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, tyhle prolévané buchty jsou u nás oblíbené. Stále častěji jsme doma jen dva a tak vydrží i víc dní a jsou stále jedlé :o) Určitě si ukládám a děkuji!
    Ještě k minulému článku - příspěvek na blog prostě nějaký čas trvá a ty tvé módní jsou moc krásné. Je mi jasné, že na konci je rozkramařený šatník, botník i šuplík s doplňky.
    Děkuji za recept i čas, který nám pro potěchu oka věnuješ.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano díky sirup vydrží v kondici delší dobu. Taky je mám v oblibě.
      Kdyby jen rozkramařené skříně, ale je nutné vše dokonale vyžehlit, foťák odhalí i to co tam není. Výběr lokality taky dá zabrat, dobré světlo někdy hledám dlouho. A hlavně mně dlouho trvá to všechno sestavit, aby to nebyla nuda :o)
      Samozřejmě, že kdyby mě to nebavilo, tak to nedělám. Děkuji za milý komentář a přeji ti pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  3. Díky za recepty, už nevím, jak tu cuketu zpracovat, buchta je super! K

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím z dalšího putování po světě. Je tu časový posun a já ještě ani nesnidala. Zrovna jsem otevřela tvůj blog a vykoukla na mě tahle mňamka))))
    Díky za další recept, bude se mi po návratu domů určitě hodit.
    Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, doufám, že se povede a bude chutnat.
      Užijí si cesty i návraty. Zdraví Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.