pátek 23. července 2021

Zasněžený rybízový koláč

Jak má nějaký moučník sněhovou peřinu, jde u nás náramně na odbyt. Od kolegyně jsem už nějaký čas měla recept na rybízovou buchtu se sněhovou peřinou, který přinesla na ochutnání, ale ještě jsem jej nikdy nedělala. Rybíz většinou používám do receptu na táč naší babi. Letos je rybízu dost a tak jsem vyzkoušela i tento nový koláč. Koláč je voňavý po vanilce a nadýchané těsto náramně doplňuje sněhová pokrývka. 




Zasněžený rybízový koláč (nebo buchta)


Těsto:

4 žloutky
1/2 čtvrtlitrového hrnku moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
2,5 čtvrtlitrového hrnku polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
3/4 čtvrtlitrového hrnku oleje
3/4 čtvrtlitrového hrnku mléka
miska rybízu

Sněhová peřinka:
4 bílky
2 lžíce krupicového cukru

Žloutky prošlehám s oběma cukry, přidám ostatní přísady a dám do koláčové formy vymazané olejem nebo sprejem. Pokladu pěknou vrstvou rybízu a dám péct na 170˚C asi na 20 minut.
Z bílků a cukru ušlehám sníh. Ten nanesu na rozpečený koláč a peču na stejnou teplotu ještě dalších 20 minut. Může se, ale nemusí pocukrovat.






A jen tak mimochodem: Takový krásný den jako byl dnes je velké potěšení. Kouknu z okna a krom tří čápat, která se mají k světu ještě tohle ...




22 komentářů:

  1. Jituš, s dovolením bych ochutnala. Rybíz používám jen na táč. Tento recept neznám. Krásný výhled máš. Čapí hnízdo v dohledu závidím. Pohodové léto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, čápátka mám pod dohledem z kanceláře. Začátkem dubna už všichni čekáme, kdy dorazí a kolik se jich letos povede. Táč také dělám ráda, toto je trochu něco jiného.
      Krásné letní dny ti přeji. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, ten teda vypadá úžasně. Dala bych si kousek... Měj klidný zbytek dne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, virtuálně jeden kousek posílám :-)
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, hned bych ochutnala:-) já včera dělala rybízovou marmeládu, ale mám ho ještě na zahrádce dost, tak ráda zkusím. A výhled teda okouzlující.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, to se jednomu ani nechce pracovat, když vidí z okna kanclu čápy a ještě s balónem :-)
      Krásné prázdniny. Jitka

      Vymazat
  4. To zase vypadá na pořádnou mňamku. Čápy pozorujeme přes satelit a moc nás to baví. Naposled jsme se dívali, jak se čápata učila létat a byla to docela legrace. Přeji hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ano jsou legrační. Taky jsme vloni sledovaly konkurenci přes internet, ale live je lepší :-)
      Parádní prázdniny přeji tobě i vnučce. Jitka

      Vymazat
  5. Jitu, ten koláč vypadá skvěle, děkuji za inspiraci, myslím že vím, co budu péct.
    Výhled máš skutečně skvělý!
    Přeji příjemný víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, rádo se stalo. Také k tobě chodím na recepty :-)
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, zdravím. Máme spoustu rybízu a tak dělám marmeládu, zamrazuju a taky používám na pečení. Tvůj recept se mě hodí, je jednoduchý a dnes vyzkouším. Děkuju za inspiraci ! Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak jsem udělala jeden včera a protože byl hned fuč, tak dnes druhý. Rybízu je dost...Díky. L.

      Vymazat
    2. Leni, tak to jsem moc ráda, že vám chutnal. To mě vždy potěší, když mám zpětnou vazbu.
      Já teď řeším úrodu višní, ještě uvidím, co si vymyslím za dobrotu.
      Měj krásné letní dny. Jitka

      Vymazat
  7. Recept jsem si rovnou opsala.Máme také hodně rybízu a letos už nedělám marmeládu,ale zamrazuji.Zjistila jsem,že mi s rybízem chutnají všechny možné sladkosti.Ta nakyslá chuť je úžasná.Takže letošní léto jedu na rybízu.
    Jituško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, já taky mrazím. A k té chuti... všechno, co je kyselé je ve sladkostech moc dobré. Citrony, rebarbora, rybíz. Mám to taky moc ráda.
      Krásný týden. Jitka

      Vymazat
  8. Zase bezva recept. Určitě využiju.
    Čápi máme tak v blízkosti a navíc krásná videa,fotky a doprovodné věty na pokračování.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za milá slova a přeji ti krásné letní zážitky.
      Jitka

      Vymazat
  9. Jitko, fajn recept. Já se sněhem rybízový koláč ještě nepekla. Rybízové koláče peču skoro výhradně na chalupě a naše stoletá trouba(moc nepřeháním - kupovali si ji asi před 60 lety rodiče mého otce) má ovládání "peču málo - peču středně - peču hodně není pro tyhle koláče úplně ideální :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, to jsou super programy :-), mamka měla něco hodně podobného, plynového. Máloco se povedlo.
      Krásné letní dny. Jitka

      Vymazat
  10. Jitko, čekala jsem na rybíz a už je koláč v troubě. Peřina sice víc hnědne, tak jsem ubrala, ale věřím, že bude výborný. Ten Tvůj vypadá totiž hodně lákavě. :o)
    Díky za recept.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.