Tak už došlo i na mě a tento recept. O víkendu jsme byli pozváni k mamce na hody, ale protože je před operací ruky, zakázala jsem jí cokoliv péct a ujala se toho sama. Moravské hody bez koláčů? Nemyslitelné! Jenže času jsem moc neměla, v práci největší fofr, bude to muset být rychlovka. Vytáhla jsem Helenčin recept na Pražský koláč, který chci už dlouho vyzkoušet, jenže jsem neměla tolik majonézy. Těsto tedy bylo jiné, krém jsem potřebovala stabilní, který vydrží cestu, takže taky trochu jiný a místo jednoho velkého koláče jsem upekla menší koláčky. Hokus pokus vyšel, na hodech Pražáky nejen zkousli 😊, ale i pochválili.
Pražské koláčky
Těsto:
250 ml mléka
150 ml oleje
2 žloutky
500 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
špetka soli
30 g čerstvého droždí
1 vejce na potření
Drobenka:
50 g másla
50 g moučkového cukru
100 g polohrubé mouky
1 PL vanilkového cukru
Krém:
0,75 l mléka
3 vanilkové pudinky
6 PL krupicového cukru
200 g změklého másla
vanilkový extrakt nebo tuzemák
Já jsem jako obvykle k zadělání těsta použila domácí pekárnu, ale pokud ji nemáte, připravíte si kvásek z droždí, lžičky cukru, trošky mouky, zalijete vlažným mlékem a necháte vzejít. Do mísy si připravíte zbytek mouky, cukru, mléka, sůl, žloutky, olej a přidáte vzešlý kvásek. Propracujete těsto a přikryté je necháte alespoň hodinu kynout.
Než bude těsto hotové, připravím si drobenku a krém. Na drobenku jen promačkám všechny přísady do drobivého těsta. Na krém z mléka, pudinku a cukru uvařím hustý pudink, přikryji jej potravinářskou fólií a nechám vychladnout. Vychladlý pudink prošlehám s měkkým máslem, dochutím tuzemákem (jedu přece na hody 😉) a případně dosladím. Pudink je hustý, tak prošlehání chvilku trvá. Hladký krém uložím zatím do ledničky.
Vykynuté těsto přenesu na vál a rozdělím si je na osmdesáti gramové kousky, ale klidně můžete udělat i menší - jen by měly mít stejnou hmotnost. Z těch vytvaruji bochánky a přenesu je na plech s pečícím papírem. Samozřejmě můžete udělat i jeden velký koláč. Přikryji a nechám ještě asi 20 minut kynout.
Po vykynutí je lehce zmáčknu dlaní, potřu rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypu drobenkou. Peču na 180°C asi 25 minut.
Upečené a vychladlé koláčky rozkrojím, cukrářským sáčkem se špičkou naplním krémem, přiklopím, pocukruji a můžou jít do světa.
A jen tak mimochodem: Vyzkoušela jsem malou vychytávku proti vzniku škraloupu na pudinku a protože funguje, ráda se o zkušenost podělím.
Pudink po uvaření lehce pocukruji moučkovým cukrem a to je vše. Nemusí se přikrývat fólií a škraloup se neudělá.
Jitko, koláčky vypadají náramně, mohly by chutnat manželovi - pudinkovo-máslový krém je jeho nejoblíbenější :). Já o víkendu pekla po dlouhé tvarohovou bábovku. Hezký den
Stáňo, já jsem nedávno pekla naši oblíbenou cuketovo-citronovou bábovku. Chutnala i mamce. Čokoládovou bych mohla udělat, ta je mňam. Navrhnu to rodině. Díky za inspiraci a zdravím. Jitka
No co na to říct - česká a moravská žena si prostě poradí! Jituško, vypadají skvěle, máš je jako malované! Adamova šéfová z Austrálie na ně prý občas vzpomíná (nesl do práce vzorek :o)). Měj hezké a pokud možno klidné dny, Helena
PS: ta vychytávka je super, děkuji, ráda vyzkouším!
Helenko, ano my jsme zvyklé improvizovat. Občas jsou tedy výsledky rozpačité :o), ale většinou to vyjde. Věřím, že v Sydney nic podobného nemají, to by koukali, jak si tady žijeme. Tam je to samá Pavlová... :o) Mamka dělá koláče s majonézou a krom toho, že jsou dobré, vydrží vláčné o nějaký ten den déle. Pokud je Ondra nespase :o) Přeji ti pěkný konec pracovního týdne. Jitka
Vypadá náramně a určitě i tak chutnaly. Ale kdyby mně je tak někdo udělal. Mňam....
OdpovědětVymazatJanko, já mohutně využívám domácí pekárnu a ta to odmaká za mě. To ostatní je už brnkačka.
VymazatDěkuji za návštěvu a přeji pěkné květnové dny. Jitka
Jitko, koláčky vypadají náramně, mohly by chutnat manželovi - pudinkovo-máslový krém je jeho nejoblíbenější :). Já o víkendu pekla po dlouhé tvarohovou bábovku.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, já jsem nedávno pekla naši oblíbenou cuketovo-citronovou bábovku. Chutnala i mamce. Čokoládovou bych mohla udělat, ta je mňam. Navrhnu to rodině.
VymazatDíky za inspiraci a zdravím. Jitka
No co na to říct - česká a moravská žena si prostě poradí! Jituško, vypadají skvěle, máš je jako malované! Adamova šéfová z Austrálie na ně prý občas vzpomíná (nesl do práce vzorek :o)).
OdpovědětVymazatMěj hezké a pokud možno klidné dny, Helena
PS: ta vychytávka je super, děkuji, ráda vyzkouším!
Helenko, ano my jsme zvyklé improvizovat. Občas jsou tedy výsledky rozpačité :o), ale většinou to vyjde. Věřím, že v Sydney nic podobného nemají, to by koukali, jak si tady žijeme. Tam je to samá Pavlová... :o)
VymazatMamka dělá koláče s majonézou a krom toho, že jsou dobré, vydrží vláčné o nějaký ten den déle. Pokud je Ondra nespase :o)
Přeji ti pěkný konec pracovního týdne. Jitka
Jen se tady na nás smějí))) a ještě teď po ránu na prázdné žaludky.
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, je to tak. S prázdným žaludkem to je mučící.
VymazatZdraví Jitka
Tohle je veliká dobrota a musím ji zase někdy zopakovat.Pekla jsem je také podle Helenky.
OdpovědětVymazatUž mám na ně chuť.
Jituško,měj hezký den
Jitu, je to vděčný moučník. Povede se a chutná všem.
VymazatPosílám pozdrav. Jitka
a mě se líbí i ty květináčky...Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, mně taky :o)
VymazatZdravím od nás. Jitka
Už jen od pohledu je to ňamka. Určitě bych se nenechala pobízet.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, děkuji a přeji pěkný večer. Jitka
VymazatJitko, koláčky vypadají parádně, jen se sliny sbíhají. 😊
OdpovědětVymazatŠárko, také děkuji a přeji pěkný konec týdne. Jitka
VymazatDobrý deň.
OdpovědětVymazatJežkove oči, začali mi tiecť sliny :). Parádne koláčiky. S pozdravom Ľubica
Ľubico, a já myslela, že ježkovy voči máme jen my :o)
VymazatDěkuji za návštěvu a pozdravuji na Slovensko.
Krásnou neděli přeji. Jitka