úterý 14. května 2024

Pražáci

Tak už došlo i na mě a tento recept. O víkendu jsme byli pozváni k mamce na hody, ale protože je před operací ruky, zakázala jsem jí cokoliv péct a ujala se toho sama. Moravské hody bez koláčů? Nemyslitelné! Jenže času jsem moc neměla, v práci největší fofr, bude to muset být rychlovka. Vytáhla jsem Helenčin recept na Pražský koláč, který chci už dlouho vyzkoušet, jenže jsem neměla tolik majonézy. Těsto tedy bylo jiné, krém jsem potřebovala stabilní, který vydrží cestu, takže taky trochu jiný a místo jednoho velkého koláče jsem upekla menší koláčky. Hokus pokus vyšel, na hodech Pražáky nejen zkousli 😊, ale i pochválili.   


Pražské koláčky

 

Těsto:
250 ml mléka 
150 ml oleje
2 žloutky
500 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
špetka soli
30 g čerstvého droždí 
1 vejce na potření

Drobenka:
50 g másla
50 g moučkového cukru
100 g polohrubé mouky
1 PL vanilkového cukru

Krém:
0,75 l mléka
3 vanilkové pudinky
6 PL krupicového cukru
200 g změklého másla
vanilkový extrakt nebo tuzemák
 
Já jsem jako obvykle k zadělání těsta použila domácí pekárnu, ale pokud ji nemáte, připravíte si kvásek z droždí, lžičky cukru, trošky mouky, zalijete vlažným mlékem a necháte vzejít. Do mísy si připravíte zbytek mouky, cukru, mléka, sůl, žloutky, olej a přidáte vzešlý kvásek. Propracujete těsto a přikryté je necháte alespoň hodinu kynout.  
 
Než bude těsto hotové, připravím si drobenku a krém. Na drobenku jen promačkám všechny přísady do drobivého těsta. Na krém z mléka, pudinku a cukru uvařím hustý pudink, přikryji jej potravinářskou fólií a nechám vychladnout. Vychladlý pudink prošlehám s měkkým máslem, dochutím tuzemákem (jedu přece na hody 😉) a případně dosladím. Pudink je hustý, tak prošlehání chvilku trvá. Hladký krém uložím zatím do ledničky.
 
Vykynuté těsto přenesu na vál a rozdělím si je na osmdesáti gramové kousky, ale klidně můžete udělat i menší - jen by měly mít stejnou hmotnost. Z těch vytvaruji bochánky a přenesu je na plech s pečícím papírem. Samozřejmě můžete udělat i jeden velký koláč. Přikryji a nechám ještě asi 20 minut kynout.   

Po vykynutí je lehce zmáčknu dlaní, potřu rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypu drobenkou. Peču na 180°C asi 25 minut. 
 
 
 
 
 
Upečené a vychladlé koláčky rozkrojím, cukrářským sáčkem se špičkou naplním krémem, přiklopím, pocukruji a můžou jít do světa.  
 









 

A jen tak mimochodem: Vyzkoušela jsem malou vychytávku proti vzniku škraloupu na pudinku a protože funguje, ráda se o zkušenost podělím. 

Pudink po uvaření lehce pocukruji moučkovým cukrem a to je vše. Nemusí se přikrývat fólií a škraloup se neudělá.



18 komentářů:

  1. Vypadá náramně a určitě i tak chutnaly. Ale kdyby mně je tak někdo udělal. Mňam....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janko, já mohutně využívám domácí pekárnu a ta to odmaká za mě. To ostatní je už brnkačka.
      Děkuji za návštěvu a přeji pěkné květnové dny. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, koláčky vypadají náramně, mohly by chutnat manželovi - pudinkovo-máslový krém je jeho nejoblíbenější :). Já o víkendu pekla po dlouhé tvarohovou bábovku.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já jsem nedávno pekla naši oblíbenou cuketovo-citronovou bábovku. Chutnala i mamce. Čokoládovou bych mohla udělat, ta je mňam. Navrhnu to rodině.
      Díky za inspiraci a zdravím. Jitka

      Vymazat
  3. No co na to říct - česká a moravská žena si prostě poradí! Jituško, vypadají skvěle, máš je jako malované! Adamova šéfová z Austrálie na ně prý občas vzpomíná (nesl do práce vzorek :o)).
    Měj hezké a pokud možno klidné dny, Helena

    PS: ta vychytávka je super, děkuji, ráda vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano my jsme zvyklé improvizovat. Občas jsou tedy výsledky rozpačité :o), ale většinou to vyjde. Věřím, že v Sydney nic podobného nemají, to by koukali, jak si tady žijeme. Tam je to samá Pavlová... :o)
      Mamka dělá koláče s majonézou a krom toho, že jsou dobré, vydrží vláčné o nějaký ten den déle. Pokud je Ondra nespase :o)
      Přeji ti pěkný konec pracovního týdne. Jitka

      Vymazat
  4. Jen se tady na nás smějí))) a ještě teď po ránu na prázdné žaludky.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je to tak. S prázdným žaludkem to je mučící.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  5. Tohle je veliká dobrota a musím ji zase někdy zopakovat.Pekla jsem je také podle Helenky.
    Už mám na ně chuť.
    Jituško,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, je to vděčný moučník. Povede se a chutná všem.
      Posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  6. a mě se líbí i ty květináčky...Sv.

    OdpovědětVymazat
  7. Už jen od pohledu je to ňamka. Určitě bych se nenechala pobízet.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Jitko, koláčky vypadají parádně, jen se sliny sbíhají. 😊

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý deň.
    Ježkove oči, začali mi tiecť sliny :). Parádne koláčiky. S pozdravom Ľubica

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ľubico, a já myslela, že ježkovy voči máme jen my :o)
      Děkuji za návštěvu a pozdravuji na Slovensko.
      Krásnou neděli přeji. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.