Táč je čtyřvrstvý a dělá jej to velmi měkoučký. Vydrží i několik dní bez ledničky, aniž by chuť utrpěla.
Babiččin táč co dům dal
200 ml mléka
150 ml oleje
2 vajíčka
50 g krupicového cukru (nebo Xylitolu či podobné náhrady cukru)
200 g polohrubé mouky (používám špaldovou)
1 celý kypřící prášek do pečiva
čerstvé nebo rozmrazené ovoce
Napřed ve větší míse promíchám mléko, olej, vajíčka a cukr. Když je cukr rozpuštěný, přidám mouku s práškem do pečiva. Těsto naliji do vyššího plechu velikosti 23 x 32 cm, který jsem vyložila pečícím papírem. Na těsto pokladu ovoce, já jsem použila rozmrazené švestky a rybíz.
250 g tvarohu (lepší je vaničkový, ale dá se použít i kostka nebo vážený)
2 lžíce moučkového cukru nebo náhrady za cukr
Osladím tvaroh. Kopečky tvarohu pokladu mezi ovoce a připravím si drobenku.
Drobenka:
80 g polohrubé mouky
50 g másla
50 g moučkového cukru
podle druhu ovoce přidám někdy skořici, kokosovou moučku, mandlové lupínky apod.
Drobenku nanesu na táč a peču asi hodinu na 170˚C.
A jen tak mimochodem: Přidávám ještě recept na jednoduchou pomazánku z medvědího česneku. Tady u nás v lese neroste, ale mám jej asi třetím rokem na zahradě. Je jeho sezóna, která rychle skončí, takže musíme využít každý vitamín k posílení imunity.
Pomazánka z medvědího česneku
1 balení Lučiny nebo Paloučku
hrst listů medvědího česneku
trochu panenského olivového oleje
asi 2 lžíce sušených rajčat v oleji
Pomazánka jde dělat ručně, ale v mixéru je to otázka 3 minut. Takže ... napřed dám do mixeru nebo food processoru listy medvědího česneku s olejem a rozmixuji na kaši. Přidám Palouček a opět promixuji. Nakonec přijde Cottage a rajčata, ty už jen velmi krátce promixuji nebo se můžou pokrájet nadrobno a vmíchat. Mažu na dobré pečivo, může být i opečené v toustovači.
na česnek se chystám..Sv.
OdpovědětVymazatJituš,samé dobroty.Teď,když jsou chlapi doma,tak pořád peču,občas sladké,ale hlavně pečivo.Včera jsem pekla tvoji tvarohovou buchtu se sněhovou peřinkou.Moc nám chutnala,je lehká a není tak sladká.Akorát jsem ji neměla tak vysokou,dala jsem na velký pekáč a tak asi proto.Nafotila jsem a dám později také na blog.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny
Jitko, já dávám na takový středně velký, hlubší plech a vyjde pěkně vysoká. A peču a vařím taky teď hodně.
VymazatPěkný večer.
Jitka
Táč vypadá lákavě, ale tento recept neznám. Ovšem buchtu "co dům dal" také občas peču a je výborná.
OdpovědětVymazatNo a pomazánku s medvědím česnekem bych někdy chtěla ochutnat, ale on u nás nikde v okolí neroste a ani na zahradě ho nemám, Vlastně nevím, ani jak chutná.
Přeji fajn dny. D.
Dašo, chutná hooodně česnekově. Já ho propašuju i do rizota, k masu, k těstovinám. Jen jej mám málo, teprve se rozrůstá.
VymazatKrásný večer.
Jitka
To je gastronomický nášup))))
OdpovědětVymazatUž se musím krotit....pracovat z domova a pořád něco nejíst fakt nezvládám))))
Evi, je to boj, že? :-)
VymazatJá lítám do práce, takže to jde.
Pěkný večer.
Jitka
Ten "Táč" já mu říkám olejový koláč, tak i ten s tvarohem a ovocem peču také. Jsou to dobroty. Pomazánku neznám a určitě někdy vyzkouším, Jen až nám syn dělá větší nákupy
OdpovědětVymazata většinou někde v řetězcích. Tady sice máme malý krámek kam mohu jít nakoupit, ale mají jen to nejnutnější a nemůžu si moc vymýšlet...Vypadá to všechno perfektně. Přeji Ti Jituš krásné a pohodové dny.
Jaro, děkuji za návštěvu blogu.
VymazatJe to teď komplikovaná situace. Medvědí česnek u nás mívají i v zelenině, tak třeba ...
Klidný večer.
Jitka
Škoda, že nemám medvědí česnek, pomazánky mám ráda a tahle vypadá velmi lákavě.
OdpovědětVymazatA pokud jde o koláč, musím se podívat, jestli nemám v mrazáku jště zbytek švestek, že bych ho vyzkoušela. Ikdyž bych asi neměla - protože jak píše Eva, homeoffice v kombinaci se (v podstatě) zákazem vycházení se s konzumací koláčů moc neslučuje ;-)
Hezké dny
Stáňo, klidně nahraď cukr a jeden kousek ke kávě linii neohrozí :-)
VymazatPěkný večer.
Jitka
Jituš, oba recepty vypadají velice lákavě. Táč udělám někdy v budoucnu, včera jsem zpracovala tvaroh do lineckého koláče. Mražené ovoce mám, ostatní ingredience také. Výhodou je to, že s do něj používá prášek do pečiva. Droždí je stále nedostatkové zboží.
OdpovědětVymazatMedvědí česnek mám na zahradě a teď ho používám téměř do všeho.
Hezké dny A.
I já se snažím zpracovat zásoby z loňska, mražené i kompotované.
VymazatKlidný večer.
Jitka
Jituško, ty nás zásobuješ takovými dobrotami! Ochutnala bych koláč i pomazánku. Na česnek jsem ještě nešli, roste nedaleko, ale lidí tam bývá opravdu hodně.
OdpovědětVymazatPřeji hezkou sobotu, Helena
Helenko, já teď v podstatě nedělám doma nic jiného než vaření a pečení. Baví mě to a je to i fajn relax.
VymazatKlidný večer.
Jitka
Jsem na sladké, ale dnes bych si dala tu pomazánku, fotografie je nafocena lákavě, je k sežrání.
OdpovědětVymazatKrásnou a pohodovou neděli přeji.
Simi, já mám ráda sladké i slané a asi nejvíc kyselé :-)
VymazatJsem všežravec.
Pěkný večer.
Jitka