čtvrtek 13. července 2023

Ovocný chlebíček

Biskupský chlebíček a jeho různé varianty peču poměrně často, nicméně většinou v chladnějších obdobích roku. Koncem června měl manžel svátek a dort jsem péct nechtěla, a tak padla volba na chlebíček ovocný. Barevné kousky jahod, borůvek a broskví v něm vypadají efektně a v létě, kdy je ovoce nejlepší, jsme si jej plně vychutnali.

 


Ovocný chlebíček 

 

1 zralý banán
1 vejce 
150 g krupicového cukru, já dávám Xylitol
60 g rozpuštěného másla
100 g zakysané smetany
šťáva z půlky pomeranče
1 ČL vanilkového extraktu
300 g polohrubé mouky
1 ČL sody
1/2 ČL soli
50 ml mléka
ovoce čerstvé podle sezóny nebo mražené či kompotované celoročně
 
Banán rozmačkám, přidám tekuté přísady s cukrem a promíchám. Pak přidám sypké ingredience a pokud se mně zdá těsto husté, přidám trošku mléka. Vše dobře promíchám a přidám ovoce na kostky. Já jsem tentokrát použila čerstvé jahody, borůvky a kompotované broskve, které ještě v misce prosypu moukou, aby nepropadly v těstě na dno formy. 





Chlebíčkovou formu vymažu a ještě podélně vložím pruh pečícího papíru pro snadnější vytažení upečeného chlebíčku. Peču na 170˚C asi hodinu, ale je to vysoká forma a tak určitě před vytažením vyzkouším propečenost špejlí. Hotový chlebíček nechám asi 10 minut ve formě a pak vytažený z formy bude chladnout na mřížce.
Chlebíček stačí třeba jen pocukrovat, ale já jsem chtěla slavnostnější verzi, a tak jsem na něj rozetřela lehký krém ze zakysané smetany a Nutelly a ozdobila čerstvým ovocem ze zahrady a piniovými oříšky. 









A jen tak mimochodem: O prázdninách je dům plný hladovců, a tak o pečení a vaření není nouze. Největší problém je něco vymyslet a moc se neopakovat. Na večeři jsem vyzkoušela jednoduché a rychlé sýrové Quesadilly a v různých obměnách je brzy určitě opět vyzkouším. Sýrová náplň je minimální základ, ale v malém množství jde přidat spoustu přísad, které právě nabízí lednička. 





Jednoduché Quesadillas


Na dvě porce:
4 pšeničné tortilly
trochu másla
100 g strouhaného tvrdého sýru (Gouda, Eidam, Chedar...)
přidat se může jarní cibulka, paprika na kostky, sušená rajčata, kukuřice, šunka na kostičky, zbytky kuřecího masa od oběda

Na velkou pánev dám trochu másla a jak se rozpustí, vložím tortillu. Pozor na teplotu, aby se tortilla jen opekla a nespálila. Tortillu posypu sýrem (a případnými dalšími ingrediencemi) a přiklopím druhou tortillou. Obracečkou přitlačím k sobě a jakmile sýr tortilly slepí, obrátím a na másle opeču i druhou tortillu. K sýru jde přidat pokrájená zelenina nebo třeba i šunka nadrobno. Hotové Quesadilly rozkrájím na trojúhelníky a podávám s kopcem čerstvé zeleniny. Nejlepší jsou teplé.


 

14 komentářů:

  1. Jitko, chlebíček vvypadá nádherně. A ty tortilly se sýrem jsou fajn nápad. Ty bych mohla zvládnout i v těhle vedrech, kdy mi i namazání rohlíku přijde jako dřina :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já to přes týden řeším taky jednoduše. Salát s pečivem nebo něco podobného. Vyvařování a pečení je hlavně o víkendu. Ale ty vedra jsou fakt úmorná.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jirko, vy jste kouzelnice v pečení. A ty nápady jak občerstvit nebo nakrmit....... jste u mne za hvězdu. Já jsem v těch vedrech ráda za plátek žitného chleba, který namažu tvarohem z OLMY, posolit, popepřit a poklást plátky zelené okurky. Jsem vedle vás břídil, ale v těch vedrech to nešlo jinak. V tom teplu většinou se snažím vařit a péct na 2 dny. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, viz výše :o) Taky mažu, mám ráda Cottage nebo čerstvý sýr s pažitkou nebo ředkvičkami. A vařím taky na dva dny, komu to vadí, ať si uvaří sám něco jiného. Léto u plotny je za trest :o)
      Tak hodně kulinářských úspěchů přeji. Zdraví Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, myslím, že tvůj chlebíček důstojně zastoupil eventuální dort. Vypadá moc krásně!
    A s tím vařením máš pravdu - nejhorší to je vymyslet. Momentálně jsme sami dva, ale když se k nám všichni sjedou...
    Ty tortily podle tebe určitě vyzkouším, dělám je podobně s rozšlehaným vejcem a rajčaty.
    Přeji příjemný den a krásný víkend. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vidíš s vajíčkem to neznám, to taky vyzkouším :o) Rajčata už se začínají červenat.
      Věřím, že návštěvy si u vás pochutnají, ale je to náročné všechno nachystat, zvlášť teď v tom horku.
      Měj pěkný nový týden. Posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  4. Biskupský chlebíček vypadá úžasně.Já ale vyzkouším tortilu podle tvého receptu.
    Kde jsou ty časy,kdy nás tu bylo pět,no ještě před rokem.Chybí mi to.
    Jituško,měj hezké letní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, vyzkoušej, u nás zmizely rychlostí blesku.
      Doufám, že budou chutnat. Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  5. Obojí zkusím. Biskupský chlebíček má rád starší syn a má teď v červenci svátek (|Libor), takže ho překvapím. No a ta tortila se taky bude hodit. Díky za receptíky a měj hezké letní dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem ráda, že jsem se trefila to období oslav :o)
      Tak ať se vše povede a budete spokojení. Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.