Sezóna pokročila a po jahodách, malinách, rebarboře, rybízu a borůvkách se posunula k ostružinám, letním jablkům, rajčatům a mrkvi. Nepřestává mě bavit ta opravdová chuť čehokoliv ze zahrádky, tolik vzdálená chuti kupovaného ovoce a zeleniny. Snažím se všechno využít a tak zavařuji, zamrazuji a peču. Dnes to byl výborný šťavnatý ostružinový koláč s cuketou a tvarohem. Ten používám k pečení často a ráda. Potřebuji do rodiny dostat nějaký ten vápník a když je součástí koláče, nemusím nikoho nutit.
Ostružinový koláč
Těsto:
2 vejce
90 g třtinového cukru nebo třeba Xylitolu
1 ČL vanilkového extraktu
125 ml oleje
200 g strouhané cukety
150 g špaldové mouky hladké
špetka soli
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
200 g ostružin
2 PL cukru nebo čekankového sirupu
Krém:
250 g tvarohu kostka, ale může být i vanička
200 ml zakysané smetany
1 ČL vanilkového extraktu
cukr nebo čekankový sirup dle chuti
Nejprve si svařím ostružiny s cukrem. Nechám vychladnout.
Na
korpus si v míse prošlehám vejce s cukrem a postupně přidávám všechny
tekuté a posléze i sypké ingredience. Jako poslední přidám cuketu. Těsto naliji do vymazané a vysypané koláčové formy. Povrch pokladu ostružinami a i šťávou z nich. Té si ale trochu nechám ještě bokem do krému. Špejlí propojím těsto s ostružinovým rozvarem a peču na 160˚C do doby až bude špejle po vytažení suchá. Koláč nechám vychladnout.
Na krém prošlehám všechny suroviny dohladka a potřu povrch koláče. Pocákám šťávou z ostružin a špejlí se pokusím vytvořit nějaký pěkný vzor.
Ozdobím čerstvými ostružinami a nechám aspoň dvě hodiny v ledničce.
A jen tak mimochodem: Pokud se vám zdá recept složitý, mám v rukávu ještě jeden extra jednoduchý a neméně dobrý.
Zdravý cuketový perník
50 ml oleje (kokosového, slunečnicového)
4 malá vejce nebo 3 velká
250 ml mléka
200 g Xylitolu nebo třtinového cukru
350 g celozrnné špaldové hladké mouky
2 PL kakaového prášku
1 PL perníkového koření
špetka soli
1 balení kypřícího prášku do perníku (nebo obyčejný do pečiva)
350 g strouhané cukety bez slupky a jadřince
Poleva:
2 PL citronové šťávy
100 g Xylitolu, čekankového sirupu, případně moučkového cukru
horká voda na zředění
Ve větší míse prošlehám vejce, olej, mléko a cukr. Přidám sypké ingredience a nakonec vmíchám cuketu. Do pekáče nebo formy (asi 30x30cm) dám pečící papír, naliji těsto a peču 40 minut na 170˚C.
Než perník vychladne, připravím si polevu. Promíchám metličkou citronovou šťávu s cukrem nebo alternativou cukru a po trošce přidávám horkou vodu. Výsledná konzistence by neměla být tuhá hmota, ale ani příliš tekutá, aby nestekla z perníku. Po vychladnutí a vyjmutí perníku z formy poliji polevou a rozetřu stěrkou po povrchu.
Jituško,to je zase dobrot.Tvaroh a zakysanou smetanu používám na pečení hodně.Cuketovou buchtu dělám a ostružinový koláč bych měla vyzkoušet.Mladí mi pořád nabízejí ostružiny,ale ty já zrovna vůbec nemusím,ale na koláč bych si je mohla vzít.
OdpovědětVymazatMěj hezký večer
Jitu, vyzkoušej, je úžasně vláčný a chutnají obě vrstvy - pečená i tvarohová.
VymazatMěj pěkný týden. Jitka
Jitko, lituju, že ostružin máme na zahradě tak akorát do pusy, protože ten ostružinový koláč vypadá hodně dobře.
OdpovědětVymazatNám se letos neurodilo skoro nic - loni jsem nevěděla, co s cuketama, letos jsme měli zatím jednu, hokkaido nám asi neuzraje žádné, třešně sežrali špačci a švestky jsou hodně červivé... Takže vlastně úrodu jsme měli jen letních jablek...
Hezký den
Stáňo, brzo bude recept i z letních jablek :-), tak pak můžeš vyzkoušet.
VymazatPřeji klidný týden. Jitka
Jituško, oba vypadají skvěle. Ostružiny a tvarohem si dobře rozumí, musí to být velká dobrota. Letos jich moc nemáme, ale na koláč by to dalo...
OdpovědětVymazatDěkuji za inspiraci a přeji příjemnou neděli, Helena
Helenko, koláč tedy chutnal hodně a druhý den už nezbyl ani kousek do práce na ochutnání :-) Perník jsem zase vzala mamce a taky jí ho notně ujedli :-). U nás je pečení vlastně nutnost :-)
VymazatRádo se stalo a měj příjemný srpnovozářijový týden. Jitka
To je dobrot, zrovna mám kávu, to se hodí. Také zavařuji, někdy si říkám, že zavařím snad i šišky, zpracuji co se dá. Ať se daří.
OdpovědětVymazatJá to mám stejně. Úroda je bohatá a kvalitní, tak je mně to líto nechat shnít.
VymazatDěkuji a taky přeji hodně úspěchu. Jitka
Ostružiny mám, je jich hafo, ale vůbec nejsou chuťově dobré. Nevím proč, protože vždycky bývaly výborné....
OdpovědětVymazatMy jsme jeden rok měli ostružiny taky takové trpké a bez chuti. Netuším, čím se to stalo. Letos jsou dobré, tak uvidíš za rok. Jitka
VymazatTak to jsou zase dobroty ! Ostružiny nemám,škoda. No ale v nedalekém lese po okraji bývají. Třeba na ně narazím. Cuketový perník ale upéci mohu, cuketu mám - takže upeču.
OdpovědětVymazatDíky za receptíky a měj se hezky !
Hanka
Hani, určitě by šly použít čerstvé nebo mražené maliny, višně, rybíz... co máš. Já ráda experimentuji a vyjde to ok.
VymazatCuketu teď cpu do všeho :-)
Měj se hezky a užívej si poslední letní dny. Jitka
Jituško, ty pečeš samé dobroty. Měj pohodový nový týden.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji a také ti přeji úspěšný týden. Jitka
Vymazaturčitě zas vše výborné..Sv.
OdpovědětVymazat