sobota 27. srpna 2022

Další sezónní koláče

Sezóna pokročila a po jahodách, malinách, rebarboře, rybízu a borůvkách se posunula k ostružinám, letním jablkům, rajčatům a mrkvi. Nepřestává mě bavit ta opravdová chuť čehokoliv ze zahrádky, tolik vzdálená chuti kupovaného ovoce a zeleniny. Snažím se všechno využít a tak zavařuji, zamrazuji a peču. Dnes to byl výborný šťavnatý ostružinový koláč s cuketou a tvarohem. Ten používám k pečení často a ráda. Potřebuji do rodiny dostat nějaký ten vápník a když je součástí koláče, nemusím nikoho nutit.




Ostružinový koláč

 

Těsto:
2 vejce
90 g třtinového cukru nebo třeba Xylitolu 
1 ČL vanilkového extraktu
125 ml oleje
200 g strouhané cukety
150 g špaldové mouky hladké
špetka soli
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva  
 
200 g ostružin
2 PL cukru nebo čekankového sirupu 

Krém:
250 g tvarohu kostka, ale může být i vanička
200 ml zakysané smetany
1 ČL vanilkového extraktu
cukr nebo čekankový sirup dle chuti

Nejprve si svařím ostružiny s cukrem. Nechám vychladnout.
 
Na korpus si v míse prošlehám vejce s cukrem a postupně přidávám všechny tekuté a posléze i sypké ingredience. Jako poslední přidám cuketu. Těsto naliji do vymazané a vysypané koláčové formy. Povrch pokladu ostružinami a i šťávou z nich. Té si ale trochu nechám ještě bokem do krému. Špejlí propojím těsto s ostružinovým rozvarem a peču na 160˚C do doby až bude špejle po vytažení suchá. Koláč nechám vychladnout.
 
 

 
 
Na krém prošlehám všechny suroviny dohladka a potřu povrch koláče. Pocákám šťávou z ostružin a špejlí se pokusím vytvořit nějaký pěkný vzor.

 

 
Ozdobím čerstvými ostružinami a nechám aspoň dvě hodiny v ledničce.

 





A jen tak mimochodem: Pokud se vám zdá recept složitý, mám v rukávu ještě jeden extra jednoduchý a neméně dobrý.




Zdravý cuketový perník


50 ml oleje (kokosového, slunečnicového)
4 malá vejce nebo 3 velká
250 ml mléka
200 g Xylitolu nebo třtinového cukru
350 g celozrnné špaldové hladké mouky
2 PL kakaového prášku
1 PL perníkového koření 
špetka soli
1 balení kypřícího prášku do perníku (nebo obyčejný do pečiva) 
350 g strouhané cukety bez slupky a jadřince

Poleva:
2 PL citronové šťávy
100 g Xylitolu, čekankového sirupu, případně moučkového cukru
horká voda na zředění

Ve větší míse prošlehám vejce, olej, mléko a cukr. Přidám sypké ingredience a nakonec vmíchám cuketu. Do pekáče nebo formy (asi 30x30cm) dám pečící papír, naliji těsto a peču 40 minut na 170˚C.

Než perník vychladne, připravím si polevu. Promíchám metličkou citronovou šťávu s cukrem nebo alternativou cukru a po trošce přidávám horkou vodu. Výsledná konzistence by neměla být tuhá hmota, ale ani příliš tekutá, aby nestekla z perníku. Po vychladnutí a vyjmutí perníku z formy poliji polevou a rozetřu stěrkou po povrchu. 




  

 

15 komentářů:

  1. Jituško,to je zase dobrot.Tvaroh a zakysanou smetanu používám na pečení hodně.Cuketovou buchtu dělám a ostružinový koláč bych měla vyzkoušet.Mladí mi pořád nabízejí ostružiny,ale ty já zrovna vůbec nemusím,ale na koláč bych si je mohla vzít.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, vyzkoušej, je úžasně vláčný a chutnají obě vrstvy - pečená i tvarohová.
      Měj pěkný týden. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, lituju, že ostružin máme na zahradě tak akorát do pusy, protože ten ostružinový koláč vypadá hodně dobře.
    Nám se letos neurodilo skoro nic - loni jsem nevěděla, co s cuketama, letos jsme měli zatím jednu, hokkaido nám asi neuzraje žádné, třešně sežrali špačci a švestky jsou hodně červivé... Takže vlastně úrodu jsme měli jen letních jablek...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, brzo bude recept i z letních jablek :-), tak pak můžeš vyzkoušet.
      Přeji klidný týden. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, oba vypadají skvěle. Ostružiny a tvarohem si dobře rozumí, musí to být velká dobrota. Letos jich moc nemáme, ale na koláč by to dalo...
    Děkuji za inspiraci a přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, koláč tedy chutnal hodně a druhý den už nezbyl ani kousek do práce na ochutnání :-) Perník jsem zase vzala mamce a taky jí ho notně ujedli :-). U nás je pečení vlastně nutnost :-)
      Rádo se stalo a měj příjemný srpnovozářijový týden. Jitka

      Vymazat
  4. To je dobrot, zrovna mám kávu, to se hodí. Také zavařuji, někdy si říkám, že zavařím snad i šišky, zpracuji co se dá. Ať se daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám stejně. Úroda je bohatá a kvalitní, tak je mně to líto nechat shnít.
      Děkuji a taky přeji hodně úspěchu. Jitka

      Vymazat
  5. Ostružiny mám, je jich hafo, ale vůbec nejsou chuťově dobré. Nevím proč, protože vždycky bývaly výborné....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme jeden rok měli ostružiny taky takové trpké a bez chuti. Netuším, čím se to stalo. Letos jsou dobré, tak uvidíš za rok. Jitka

      Vymazat
  6. Tak to jsou zase dobroty ! Ostružiny nemám,škoda. No ale v nedalekém lese po okraji bývají. Třeba na ně narazím. Cuketový perník ale upéci mohu, cuketu mám - takže upeču.
    Díky za receptíky a měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, určitě by šly použít čerstvé nebo mražené maliny, višně, rybíz... co máš. Já ráda experimentuji a vyjde to ok.
      Cuketu teď cpu do všeho :-)
      Měj se hezky a užívej si poslední letní dny. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, ty pečeš samé dobroty. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
  8. určitě zas vše výborné..Sv.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.