úterý 9. srpna 2022

Rybízové koláče

Rybízu máme celoročně dostatek. Nyní je ještě nějaký čerstvý a po zbytek roku využívám zásoby z mrazáku. Jeho kyselkavá chuť se dobře kombinuje se sladkými moučníky a tak jich vždy peču několik druhů. Dnes budeme rybízovat... 





Rybízový koláč s tvarohem


Těsto
3 vejce
125 g másla 
90 g krupicového cukru
1 PL vanilkového cukru
50 g tvarohu
3 vejce
175 g hladké mouky
0,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva
špetka soli

Tvarohová vrstva
50 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
50 g krupicového cukru (pokud použijete např. Xylitol, tak přidejte podle chuti víc)
180 g (1 kelímek) zakysané smetany
200 g tvarohu

asi 400 g rybízu čerstvého nebo rozmrazeného

V míse prošlehám rozpuštěné máslo s cukry a tvarohem. Po jednom zašlehám vejce. Nakonec vmíchám mouku s PDP a solí. Těsto naliji do vymazané koláčové formy. 
V druhé míse prošlehám mléko s pudinkem. Přidám cukr, zakysanou smetanu a tvaroh a naliji na těsto. Posypu rybízem a peču na 180˚C něco přes půl hodinky. Tvarohová vrstva se zdá být stále tekutá, ale po vychladnutí ztuhne. Před podáváním jsem pocukrovala.





  

Další osvědčený recept na sezónní koláč peču už dlouho. Je z magazínu supermarketu Albert. V té době byla šéfredaktorkou Dita Pecháčková a recepty byly vychytané a nenáročné. Dá se použít jakékoliv ovoce, které právě dozrálo, ale klidně i mražené, když už je na zahradě vše sklizeno. U tohoto koláče nám chutná kombinace ovoce - sladké a kyselé. Meruňky nebo švestky s rybízem, výborná je i hruškovoborůvková kombinace.


 

Rybízový koláč Albert

 
200 ml zakysané smetany
85 g krupicového cukru
1 PL vanilkového cukru nebo 1 ČL vanilkového extraktu
2 vejce
5 PL rozpuštěného másla
180 g polohrubé mouky
0,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva
rybíz, meruňky nebo jakékoliv čerstvé či mražené ovoce

Drobenka:
80 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
50 g změklého másla
Podle ovoce jde drobenku chuťově doladit skořicí, perníkovým kořením, vanilkou, citronovou kůrou, mákem, mletými ořechy nebo mandlovými lupínky.

V míse prošlehám dohladka zakysanou smetanu, cukry, vejce a máslo. Přidám mouku s PDP a opět vymíchám tak, aby se vše spojilo. Koláčovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Těsto rozetřu rovnoměrně do formy a pokladu ovocem. Posypu připravenou posypkou a mandlovými lupínky. Peču na 170˚C asi 45 minut.






 A jen tak mimochodem: Samozřejmě, že i letos došlo na rybízový koláč se sněhovou peřinou. U toho je každoroční úspěch zaručen 😉.

 

 

14 komentářů:

  1. Letos mi pomohli se sběrem rybízu kosáci. Během dvou dnů bylo sklizeno. Rybízový koláč také dělám, ale z kynutého těsta a je dobrý. Navinulá a sladká chuť je výborná. Tak ať chutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase musím schovat pod textilku muchovník. Naši kosáci jsou zřejmě gurmáni. Na rybíz nejdou.
      Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  2. Samé dobroty !!! Receptík na koláč s tvarohem si vytisknu- určitě zkusím!
    Měj se hezky, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, rybizových (nebo jiných ovocných) koláčů už jsem zkoušela celou řadu, ale ani jeden z těch tvých ne. Vypadají dobře oba. Rybíz už máme sice sklizený, ale letos jsem pekla jen jednou meruňkový koláč, tak bych mohla udělat ten..
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, u nás s ovocem je teď každý týden nějaký koláč. Už začínají ostružiny, tak to bude asi o víkendu něco ostružinového.
      Měj pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  4. Vzhledem k tomu, že jsme na chalupě měli osm ohromných keřů rybízu které byly rok co rok narvané plody a že jeho trhání nám kazilo každé prázdniny i dovolené, nemluvě o tom, že u nás nikdy nebyla žádná jiná zavařenina než rybízová, tak k rybízu nemám moc kladný vztah.... takže mám ještě jeden keř, co je pozůstatek naší bývalé výsadby. A úplně to stačí. Udělám z něj falešné brusinky, což je jediná podoba rybízu kterou jsou všichni ochotní konzumovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já většinu rybízu zamrazím, něco spotřebujeme čerstvé. Máme rádi oslazený čerstvý rybíz se zakysanou smetanou. Falešné brusinky jsem dělala jen jednou, nějak se to nesetkalo s ohlasem. Jitka

      Vymazat
  5. Jeden lepší než druhý! I já mám koláče s rybízem moc ráda, ten podle DP dělám, ale vyzkouším ten s pudinkem. A linecký se sněhem miluje naše Terka...
    Jituško, děkuji za inspiraci a přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vzpomínám si, že jsi vloni psala, že koláč se sněhem měl u vás úspěch. Tak ať chutná i ten tvarohový.
      Krásné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  6. Koláč se sněhovou peřinou bych si hned dala,ale i ostatní jsou lákavé.
    Mě zásobují rybízem mladí,mám ho také po celý rok v mrazáku a sladkosti s ním mám moc ráda.
    Jituško,díky a měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, máme to stejně. Rybízové koláče dělám celoročně a jdou na odbyt :-)
      Měj klidné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, všechny vypadají úchvatně, hned bych si dala. Ale jinak to mám s rybízem jako Vendy, i naše děti neradi vzpomínají na kvanta rybízu, který jsme každý rok sbírali do kýblů. Dnes už rybíz na zahradě nemáme. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, my to máme naopak. Zasadili jsme angrešt, rybíz, maliny, ostružiny, hrušeň, švestku, muchovník, morušeň a nektarinku. Višeň už máme letitou. Toto běžné ovoce z obchodů mizí a pokud se objeví, je předražené. Doma nic nestříkáme a jsem ráda, že máme vlastní zdroje zdravých potravin.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.