neděle 15. května 2022

Stařenčina bublanina

Blíží se období čerstvého sezónního ovoce a tak jsem tréninkově upekla bublaninu naší stařenky. Tak jsme říkali prababičce Anně, která byla nejen zkušená zahradnice, ale i výborná kuchařka a pekařka. Mnoho jejích rad zahradnických i kuchyňských si pamatuji dodnes a řídím se jimi. Čerstvé ovoce zatím nemám a tak jsem do zahřívacího kola zařadila kompotované meruňky. Samozřejmě, že se dá použít jakékoliv jiné čerstvé, mražené nebo kompotované ovoce. Ještě musím upozornit, že na suroviny je tato bublanina poněkud náročnější. Potřeba je pět vajec a celá kostka másla, ale ošidit ingredience bych nedoporučovala. Na výsledku by to mohlo být poznat a už by to nebyla ta starosvětská poctivá dobrota.




Stařenčina ovocná bublanina


5 vajec
200 g moučkového cukru (dala jsem napůl s Xylitolem)
250 g másla
1 ČL vanilkového extraktu nebo citronová kůra z jednoho citronu
asi tak 1 dcl mléka
250 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1 sklenice kompotovaných meruněk nebo jakékoliv jiné kompotované, čerstvé nebo mražené ovoce

V menší míse ušlehám bílky na pevný sníh. V druhé větší míse ušlehám žloutky, cukr a máslo do světlé pěny. Postupně přidám ostatní ingredience. Jako poslední lehce stěrkou vmíchám ušlehaný sníh.
Středně velký hluboký plech si vyložím pečícím papírem (nebo vymažu a vysypu), naliji těsto, urovnám a pokladu ovocem. Pokud je ovoce kyselé (třeba rybíz), může se ještě posypat krupicovým cukrem. Peču na 170˚C do té doby, než povrch zezlátne a špejle zůstane suchá. Hotové pocukruji.








A jen tak mimochodem: V sezóně chci vyzkoušet i některé bublaniny z pořadu Peče celá země. Nějak nemůžu rozdýchat to včerejší finále... Martina není má krevní skupina, to její pitvoření mně celkem lezlo na nervy. Což samozřejmě není rozhodující, ale i její průběžné výsledné výrobky mě nepřesvědčily, že to je on, mého srdce šampión.   



11 komentářů:

  1. Jitko, mně lezla Martina taky na nervy svým diblikovstvím, ale včerejší finále jí asi vyšlo nejlíp. Já jsem jako vítěze tipovala Janu, ale tu asi trochu postihla tréma a naopak jí finále nevyšlo vůbec. Bylo mi jí líto...
    Bublanina vypadá skvěle. Já dneska pekla švestkový koláč, protože jsem v mrazáku našla ještě dva sáčky půlených švestek. Tak jeden už je pryč (a koláč skoro taky :D).
    Hezký začínající týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já už mám mrazák celkem vyprázdněný, ale možná jedny poslední švestky tam taky budou :-)
      Finále zvládla asi nejlíp v tom smyslu, že všechno stihla a splnila, ale ty výsledky (finálové i průběžné) na titul nebyly. Jana měla válcový dort z první epizody nebo Zdenek tu potahovanou kabelku v úplně jiným levelu. No prostě Niva je mocná čarodějka :-)
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  2. Bublaninu mám taky moc ráda....ale sedmikrásky jsou TOP!!! Věřila jsem v jinou vítězku, ale co se dá dělat. S jejich uměním se nemůžu nikdy srovnávat. Já jsem v tomto směru pěkný břídil)))) Pro mě jsou vítězky všechny!!! :-) P.S. a chválím zase ty tvoje vytříbené outfity. Hezký týden přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já jsem fandila Janě. Její dorty měly duši. Dort Malého prince, kdyby měla o hodinu víc času a míň stresu s rodinou přilepenou na okně, by měla úžasný. Já bych do toho taky nešla.
      Díky a měj krásný den. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, bublanina vypadá opravdu úžasně. Úplně to vidím - červen, zahrada, babička napekla třešňovou, nakrájela ji na kytičkovaný talíř...
    A vítězka Martina - viděla jsem sice asi jen 3 díly, ale jí jsem si pamatovala, protože mi lezla na nervy :o) a její výrobky mi přišly kýčovité... No, jak čtu, asi se shodneme...
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak to je úplně déjá vu :-) Asi všechny babičky měly kytičkované talíře a na nich nějakou tu dobrotu :-) Naše babi byla specialistka na marmeládovou roládu a druhá na hnědou buchtu s kokosem a ty Boží milosti! No jo, já je nikdy nebudu mít takové jako ony.
      Tak ať se nám všechny dobroty daří. měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Stařenčina bublanina už jen na pohled láká. Tady u nás by se řeklo, že je to koláč.
    Tady bublanina neboli nadivajna je lité těsto ( trochu tužší nežli na palačinky) na pekáč a posypaná ovocem. Nejlepší je borůvková, ale i třeba s jablky nemá chybu. Při pečení naskákaji boule, když se upečená vytáhne, tak splasnou. Pocukruje se a sní se. Jí se teplá a i studená.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, co kraj to jiný recept. V Peče celá země ji taky pekli a každý měl trochu jinou :-) Hlavně aby chutnala (a nedala moc práce) :-)
      Krásný den. Jitka

      Vymazat
  5. vyzkouším o víkendu..díky,Sv.

    OdpovědětVymazat
  6. Bublaninu mám ráda, nejvíce s jahodami a meruňkami. Z másla jsem ji nikdy nezkoušela, jen z oleje. Sníh ji udělá hezky nadýchanou. Pořad Peče celá země mě úplně minul ( jsem knihomolka ), ale podle ukázek v TV tam vytváří fakt luxusní věci.

    OdpovědětVymazat
  7. Bublaninu mám ráda a v poslední době dělám podle receptu od vnučky.Z másla jsem snad nikdy nedělala a tak mě tvůj recept láká.Dnes jsem rozmrazovala mrazák a mám v něm ještě rybíz od loňska.A zrovna jsem si říkala,že ho musím spotřebovat.Tak bude možná bublanina.
    Jituško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.