Každý pátek si lámu hlavu s víkendovým jídelníčkem. Z rodiny nic použitelného nedostanu, a tak nezbývá než popřemýšlet sama. O svátcích jsem chtěla péct tento vánoční strom, jenže se na něj nedostalo. Rodině moc chutnal, ale péct v lednu vánoční strom? To je jako objevit ve skříni zapomenutý dárek. Slunečních paprsků v minulém mrazivém týdnu bylo dost, tak to bude zimní slunce. Vypadá to složitě, ale opak je pravdou. Chutnalo moc, zapadlo dřív, než stačilo vychladnout.
Kynuté zimní slunce
200 ml oleje
Univerzální těsto připraví domácí pekárna, nakyne moc pěkně a dobře se s ním pracuje. Na pečící papír si nakreslím kruh o průměru asi 30 cm. Mně v tom pomohl skleněný poklop, můžete použít mísu či koláčovou formu.
A jen tak mimochodem: U nás vede tato varianta, ale fantazii se meze nekladou a dejte to, co máte rádi, třeba pesto s parmezánem, sýr s česnekem, nebo něco sladkého?
Jednou jsem měla u tohoto těsta komentář, že se někomu nepovedlo. Přemýšlela jsem, čím by to mohlo být, ale nevím... mně se povede vždycky. Je to univerzální těsto na slané i sladké. Klidně by se mohlo dát míň droždí, stačilo by na toto množství mouky 3/4 kostičky. A víc přisolit. Důležité je hlídat si množství ingrediencí a na nic nezapomenout.
Jituško, slunce je poslední dobou nedostatkové zboží a tohle nejen září, ale ještě se dá sníst!
OdpovědětVymazatUž dlouho ho chci taky vyzkoušet, ještě na něj nedošlo... Ale láká mě to moc, úplně vidím ten stůl, kdy se mi děti (haha, no pořád to jsou děti), rvou o paprsky. Taková představa idylické večeře se sklenkou bílého a povídáním, co se za týden událo...
Děkuji za tu krásnou vidinu a přeji příjemný den i celý víkend, Helena
Helenko, je ještě tolik věcí, které chci zkusit a jednou na ně i dojde. Jako na tohle slunce. Pečivo s twistry u nás je vždy vítané a máš pravdu, že když se u takovéto večeře sejde rodina a probereme minulý týden, je to nej...
VymazatPřeji ti pěkný nedělní večer i nový týden. Jitka
Vlasta z blogu kudy-kam má teď uveřejněné něco podobného. Já se na takové slunce chystám až se bude konat nějaká slezina na zahradě u syna. Pro nás dva by to bylo skoro dost.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hani, jo to jsem se pěkně sešly. Blog nesleduji, tak jsem to ani nevěděla. Paní má jiné těsto i náplň, tak můžeš porovnat, co bude chutnat víc. U nás zmizelo ve třech strávnících za chvilku. Ale je fakt, že kluk jí za dva :o)
VymazatMěj pěkný víkend. Jitka
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatty jsi pekla slunce, já vločku ;-) sladkou, protože mi zbyl pytlík lískových oříšku a měla jsem strach, že žluknou.... ;-) úplně to vidím, ve čtvrtek se ptám, co budeme vařit o víkendu? je to jedno, jíme všechno... pak se zeptám v práci, co bude kdo jíst... a pak nakonec něco vymyslíme.... tak krásný víkend... co budeš vařit? ;-) Eva
OdpovědětVymazatP.S. u nás bude to vlámské hovězí podle tvého blogu.... pst....
Evi, vidím, že konec týdne je všude stejný :o) Doufám, že se vše povedlo a chutnalo.
VymazatZdraví Jitka
Úžasné slané slunce.Výborný nápad.
OdpovědětVymazatJituško,měj hezký víkend
Jituško, děkuji a přeji ti krásný zbytek ledna. Jitka
VymazatZimní slunce vypadá báječně a určitě i tak chutná.
OdpovědětVymazatPřeji krásný víkend. Eva
Eva, a navíc je to snadné. Měj se moc hezky. Jitka
VymazatJitko, vypadá to moc hezky. Jako náplň mne ještě napadá šunka+niva - dělám tuhle kombinaci do šneků z listového těsta, je taková sympaticky výrazná.
OdpovědětVymazatHezký víkend
Stáňo, s nivou by to byla výborná. Jen ji u nás jím jen já, a tak to vyhrává většinou gouda.
VymazatPěkný večer. Jitka
Já pekla tvou tříkrálovou korunu. Byla výborná a nadchnul mě ten krém. Jen jsem neměla doma příslušné věci na posypání tak jsem na ní sýpla třtinový cukr a ořechy.
OdpovědětVymazatVendy, tak to je super. Jsem ráda, že se povedlo a chutnalo. Sypat můžeš čímkoliv, co je doma. Když se ke krému přidá máslo, dá se s ním i dobře zdobit. J.
Vymazatslunce vypadá moc hezky.. u nás dnes svítí...hezký víkend, Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji. U nás dnes taky bylo slunečno a ty červánky... Pěkný nový týden. Jitka
Vymazat