sobota 27. ledna 2024

Kaštanový koláč

 

Z Maďarska jsem si kromě mleté papriky a čabajky dovezla i kaštanové pyré. Už jsem nějaké moučníky s tímto pyré pekla a vždy nám moc chutnaly. Tentokrát jsem chtěla zkusit něco nového a na netu na mne vykouklo hned několik lákavých maďarských receptů. Jako první jsem vybrala kaštanovo - jablečný koláč se sněhovou peřinou, protože jak má koláč sněhovou peřinu, jde u nás na dračku. První koláč jsem upekla podle receptu a popravdě mě nenadchnul. Nápad to nebyl špatný, a tak dostal druhou šanci. Zkombinovala jsem několik mých osvědčených receptů a upekla koláč podruhé. Ohó, to jsem neměla dělat. Křehký a měkký korpus, výborná kombinace náplní a navrch vše pod sněhovou peřinou. Máme novou závislost 😊.

   

 


Jablečný koláč s kaštanovým pyré a sněhovou peřinou


Korpus:
200 g hladké špaldové mouky
80 g másla
70 g moučkového cukru
1 PL vanilkového cukru
1 vejce
špetka soli

Tvarohová vrstva:
250 g tvarohu ve vaničce - klidně nízkotučný
1 ČL vanilkového extraktu
2 žloutky
půl balení (20g) vanilkového pudinkového prášku

200 g nahrubo nastrouhaných jablek
200 g kaštanového pyré

Sněhová peřina:
4 bílky
2 PL krupicového cukru nebo Xylitolu


Nejprve si připravím formu na koláč nebo dortovou formu. Podle povrchu vymažu a případně i vysypu polohrubou moukou. Na vále zpracuji všechny ingredience na korpus v hladké těsto. Trochu rozválím, přenesu do formy a prsty už jen poupravím. Těsto by mělo pokrýt celé dno formy, a i trochu boční strany.

Všechny ingredience na tvarohovou vrstvu prošlehám v míse a naliji na připravený korpus. Dám péct do trouby na horní – dolní ohřev na 180˚C asi 30 minut. Okraje korpusu by měly začít zlátnout a tvarohová vrstva by už neměla být tak tekutá.

Strouhaná jablka smíchám s rozmraženým pyré a pokud není dochucené, osladím a přidám rum podle chuti. Já už jsem měla pyré ochucené.

Ušlehám tuhý sníh, ke konci šlehání přidám cukr.

Na předpečený koláč nanesu nejprve vrstvu jablečno – kaštanovou a pak sníh. Peču při stejné teplotě dalších 10 minut. Nechám vychladnout.  








Koláč č. 1.


A jen tak mimochodem: Já jsem použila ochucené mražené pyré v kostce koupené v Maďarsku. Dá se tam koupit v každé vesnické sámošce. Myslím, že se dá koupit běžně i na Slovensku. U nás jsem je neviděla. Občas se v některých super a hyper dá koupit v plechovce nebo sklenici. To, které je na fotce, jsem koupila v prodejně sýrů La Formaggeria Gran Moravia v Olomouci, ale mají prodejny i jinde. Vozím si podobné i z dovolené v Itálii, tam je taky běžně k dostání. Kdo by si chtěl pyré sám vyrobit, návod najde třeba tady.




14 komentářů:

  1. Jitko, druhý pokus vypadá i vizuálně líp. Já ještě nikdy nic s kaštanovým pyré nejedla.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ano - zvětšila se peřina :o)
      Jestli budeš mít možnost, tak vyzkoušej. Je to dobrota.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Udělala jsi mi po ránu chutě.Také mám ráda moučníky se sněhovou peřinou.Kaštanové pyré
    vůbec neznám.Hezkou neděli Jituško

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, asi by to šlo i bez pyré, ale s ním je to velmi lahodné.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  3. Ach!!! Kaštanové pyré jsem si kupovávala v Marks and Spencer, milovala jsem z něj jeden takový dezert do skleničky... Potraviny se tam ze zřejmých důvodů zmenšily a tudíž se tu mlsně dívám na tvůj krásný koláč... Škoda. Zkusím zapátrat, jestli se někde nedá koupil...
    Jituško, přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, v M&S jsem taky kupovala laskominy. Hlavně různé citrusové marmelády, slaný karamel a děti po výletech do Anglie získaly závislost na octových chipsech :o). Teď je nabídka omezená a je to velká škoda. Kaštanový krém mívali i v Lidlu, ale už jsem je tam dlouho neviděla. Italsko-moravská sýrárna má v Praze 10 prodejen, tak tam bývá vždy spolehlivě.
      Přeji ti pěkný konec ledna. Zdraví Jitka

      Vymazat
  4. Jedlé kaštany mám moc ráda, ale pyré z nich jsem ještě nikdy neochutnala. Mrknu se tady ve městě kde je prodejna maďarských specialit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám horké kaštany v kornoutku spojené s adventními trhy. Poprvé jsem je jedla po revoluci ve Vídni na Mariahilferstrasse. To jsou ty chuťové vzpomínky :o)
      V maďarských specialitách by je mohli mít. Je to jejich klasika.

      Vymazat
  5. Jituško, vypadá velmi chutně, hned bych si dala. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. Světlanko, kaštany u nás všeobecné nejsou známé. Kromě těch, ze kterých dělají děti zvířátka :o) Je to škoda. Nám chutnají moc. Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  7. Velice zajímavý koláč, vidím poprvé. A vypadá skvostně :)
    Můj život ve slovech

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.