středa 3. ledna 2024

Retz

Ještě se na krátko vrátím k našemu povánočnímu výletu. Tento koutek Rakouska prozkoumaný nemáme a protože byl čas i krásné počasí, zastavili jsme se pár kilometrů za hranicemi ve vinařském městečku Retz.



Malebné historické centrum města zaujme nejednoho romantika. Zachovalé městské brány, křivolaké uličky i jedno z největších a nejhezčích náměstí v Rakousku - to vše tady najdete. 

Však také na náměstí (parkování zdarma s parkovacím kotoučem) bylo víc aut s českými SPZ než s rakouskými. Teplé počasí vylákalo turisty na zahrádky kaváren a i tady bylo slyšet češtinu na každém rohu.




Dominantou náměstí je místní radnice, která spíš připomíná kostel. A není to náhodou. Původní gotickou kapli v 15. století zničili husité a pozdější renesanční kostel byl v 18. století přebudován na radnici.  




Nedaleko radnice stojí za vidění barokní sloup Nejsvětější trojice a přilehlé kašny, ze kterých během zářijových vinařských slavností celý den teče místo vody víno.






Náměstí je lemováno měšťanskými domy většinou z 16. století. Nás zaujal nepřehlédnutelný Verderberhaus. Dům s cimbuřím, který vznikl spojením tří samostatných budov, patřil významnému místnímu obchodníkovi.





Malovaný dům - Sgraffitohaus s obrazy zachycující středověký život.






Nedaleko náměstí, jako součást dochovaných městských hradeb je majestátní Znojemská brána. Opačným směrem pak starší Nalbertor. 





Nejoblíbenějším turistickým cílem ve městě je zážitkové podzemí pod historickým centrem města. Labyrint spletitých chodeb a štol je dlouhý asi 21 km a zabírá větší plochu než síť ulic na povrchu města. Je to zároveň největší historický vinný sklep v Rakousku.



V okolní zvlněné krajině s nekonečnými řádky vinohradů se na kopečku nad městem tyčí stále funkční 150 let starý větrný mlýn. Zkrátka, zajímavého je tady toho dost a ze Znojma je to sem jen 15 km.


A jen tak mimochodem: Na náměstí mě zlákal výklad místního obchodu s konfekcí. Sice bylo zavřeno, ale i tak to byla inspirativní prohlídka. Nabídka na čtyř tisícové městečko není špatná, co říkáte? Já bych si vybrala.












14 komentářů:

  1. Jituško, děkuji za příjemnou procházku. Mám ráda malebná maloměsta, ať už jsou kdekoli. A ty výlohy - co by se tak našlo u nás na srovnatelném místě...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, přesně to mě taky napadlo. Pokud bychom na nějaký obchod s jakýmkoliv oblečením narazily, tak by to bylo nejspíš v duchu nové hanojsko - pekingské kolekce :o)
    Takováto nabídka není často ani v krajských městech. Ano, je to o něco dražší, ale kdo si chce koupit nadčasový a kvalitní kousek, má to u nás stále velmi těžké.
    Pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. I menší město má šanci oslovit návštěvníka svou historií a i svojí současností.
    Hezký příspěvek !'
    Klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano, to je pravda. Menší města jsou také pěkná, zajímavá a s klidnější atmosférou.
      Děkuji a přeji ti pěkný sobotní večer. Jitka

      Vymazat
  4. Hezké městečko se zajímavými domy.Přemýšlím,co tak dělají radní v té věži?Turnovská radnice má také věžičku,dokonce jsme tam s kolegyní kdysi vylezly po žebříku a byl to tam samý holub a bordel.
    Jituško,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, radní tam mají jednací sál. Ve věži je vyhlídka pro turisty a jak znám Rakušáky, bude tam naklizeno :o)
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  5. Jitko, díky za článek a fotky. Prohlídku městečka jsem před lety plánovala při naší zimní dovolené ve Znojmě, jenže manžela tenkrát fest bolelo koleno a procházkám po městě nebyl nakloněn (a v zimě se mu v autě nebo v parku na lavičce sedět nechtělo). Takže já z celého městečka znám parkoviště u supermarketů, kam jsme zajeli, abych se "zahojila" aspoň nákupy čajů do sbírky :). Díky tobě vím, oč jsem přišla a až se někdy směrem Znojmo třeba vypravíme, tak se tam asi budu chtít podívat znovu - jinam než na to parkoviště :D
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, někdy to prostě nevyjde. Já jsem se jednou tak moc těšila na výlet a pak jsem se bez fotek a mobilu vracela domů pěkně naštvaná. Výhodou je, že ta města tam ještě nějaký čas budou :o) a tak se dá výlet zopakovat. Retz bych klidně viděla znovu, třeba v létě pro změnu.
      Měj pěkný zbytek víkendu. Jitka

      Vymazat
  6. Retz jsme navštívili před šesti lety se synem při zájezdu na Dürstein a Kittenbergerovy zahrady. Byl posledním a byli jsme tu kvůli průvodu Krampusů. Stálo to za to, vánoční je moc krásný. V podzemí pod radnicí byly adventní trhy a bylo to zas něco úplně jiného. U mlýna jsme byli akorát když ho zavřeli, takže jsme si ho prohlédnout už nestihli ale co jsme stihli byl u něj nádherný západ slunce....Fotky jsou tady samozřejmě na blogu v první rubrice Na cestách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, jo viděla jsem tam plakáty s Krampusáky, ale to my nevyhledáváme. U nás v městě taky každý rok chodí průvodem, já ale nějak nevím, co na tom všichni vidí. Jitka

      Vymazat
  7. Město znám z vyprávění mé švagrové, která tam jezdí s rodinou pravidelně vždy na podzim. Sama jsem tam nikdy nebyla, tak moc děkuji za fotografie.
    Hezký víkend přeji. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, na podzim je to tam jedno vinobraní za druhým a to musí být taky pěkný zážitek. Ale asi tu bude dost lidí.
      Pěkný sobotní večer a neděli. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.