neděle 21. ledna 2024

Všechny mé radosti

Díky Helence a její výzvě jsem se vrátila do uplynulého roku a připomněla si (skoro) všechny mé radosti. Ať už to byly radosti velké a nevšední, anebo ty malé každodenní, neméně důležité.  


Kytky, pečení, cestování, focení - mé velké radosti.

Leden mně přinesl radost z prvního vlastnoručně vyrobeného věnce - svícnu. Není dokonalý, ale radost z každého výtvoru mám daleko větší, než kdybych si domů přinesla koupený.




Únor mě pohladil po duši návštěvou brněnského květinářství La Plevela. Inspirativní prostor, milý personál, krásné květiny. Ráda se sem vracím.



 

Březen je radost sama o sobě. S radostí zahrnu terasu jarními kytkami a kochám se postupně rozkvétajícími květy. Jarní barvy mají po zimní šedi přímo terapeutické účinky.




V dubnu jsem si udělala radost přihláškou a absolvováním workshopu. V příjemném prostředí penzionu jsme s kolegyněmi vyráběly jarní věnec. Naučila jsem se tam různé vychytávky a prožila příjemné nedělní odpoledne.

 



Radost přinese i to, když uděláme radost jiným. V květnu jsem udělala radost sobě i mamce. Ke dni matek jsem ji vzala na zážitkovou exkurzi do nové budovy Solis firmy Sonnentor v Čejkovicích. Tady je to vždy voňavé, srdečné a nabíjející.

 



Červen byl radostí plný. Zahrada rozkvetla, na terasu vtrhly suchomilky a netřesky, užila jsem si výsadbu truhlíků a ušití květovaného ubrusu. 
 



V červenci jsem se dávala dohromady po hospitalizaci v nemocnici. Sbírala jsem síly na srpen a hodně odpočívala. Manžel mně udělal velkou radost voňavým výletem za levandulí do Bezděkova a do Litovle.




Srpen byl ve znamení dovolené. Spousta nových míst, krásných zážitků a společně prožitých chvil s rodinou. Radost veliká.




V září je extra těžké vybrat jen jednu jedinou radost. Září jsem si vybrala za měsíc, kdy si dělám spoustu radostí. Keramický Kunštát, květinový Tulln, podzimní terasa i zahrada plné vřesů a dýní. Fotka to alespoň částečně propojuje.




říjnu končí zahradní sezóna. Radosti přináší od prvních sněženek až po sytě žluté listy ginkga. Poslední zahradní radosti si užívám ve své soukromé Hýčkárně.  



  

Listopad - Jsou místa a chvíle, které mně přináší silnou dávku klidu, ale i energie. Která si potřebuji užít nejlépe sama a v klidu. Jen tam tak stát, dívat se, vnímat tu nádheru okamžiku, zapamatovat si ji a dlouho na ni vzpomínat. V Olomouci mám takovéto místo, kde je kouzlo adventu téměř hmatatelné.

  



V prosinci se mně to už docela vymklo z ruky. Z tolika radostí se nedá vybrat jen jedna. Adventní trhy, adventní pečení, adventní a vánoční zdobení doma i na terase. Já vlastně ani dárky pod stromeček nepotřebuji 😊.








A pak je spousta radosti, které se nedají vyfotit. 

Minulý rok nám přinesl novou důstojnou hlavu státu, která má světový respekt a po dlouhých letech se za prezidenta nemusíme stydět. Radost mně dělají děti, jak studují, jak pomáhají a že jsou zdravé. Radost mně dělá můj manžel, protože je takový, jaký je. Radost mně dělají i obě babičky, nejen tím, že nám dělají vzácnou společnost, ale i tím, že se nenechaly koupit za pár kaček navíc k důchodu. Mám radost, že zdraví se tak nějak umoudřilo a zase můžu cvičit pilates. Zkrátka je spousta samozřejmých radostí, které často nevidíme, ale život bez nich je sakra obtížný.    


Všichni a spolu - mimořádná radost.


A jen tak mimochodemDíky Helence jsem si připomněla spoustu loňských radostí a i přes různé překážky, co život staví do cesty, jsem si znovu připomněla, že žiji šťastný a radostný život. Mnozí to štěstí nemají nebo i mají, ale místo toho, aby si takový život užívali, kazí si ho a znepříjemňují jiným. 

Helenko, děkuji a všem čtenářům blogu přeji malou radost každý den. 

A jednou měsíčně i tu velikou 😉.  


Radost z dárku je o to větší, pokud jej nečekáte. Tento je od Helenky 🌞.


18 komentářů:

  1. Jitko, moc hezké ohlédnutí.
    Přeju ať je letošní rok takový, že i za ním bude radost se ohlédnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji ti a doufám, že i tvůj nový rok bude plný radostí, které nám ukážeš na blogu.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, píšu jedno veliké děkuji!
    Za účast, za krásné pojetí, za zmínku o rodině. Moc krásný příspěvek, opravdu ze srdce děkuji.
    Každá máme starosti i bolesti, ale právě tyhle chvíle nám je pomohou překonat.
    Měj hezké dny a malými radostmi. Helena

    PS: i ty umíš dělat nečekané radosti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to přesně jak píšeš. V poslední době je toho zlého kolem nás plno. Války, covid, mezilidské vztahy kdekoliv, mladá generace v psychických problémech. Malé i velké radosti se to snaží vybalancovat. Jen si je musíme umět uvědomit a být za ně rádi.
      Děkuji za podnětnou výzvu a přeji ti radostné dny. Zdraví Jitka

      Vymazat
  3. Dobrý den, Vás blog mám vážně ráda, každý den nakukuji, co je nového. Líbí se mi po všech stránkách, bydlení, recepty, kytičky, vztahy v rodině a ke svým "starouškům"....... mám z něj hezký a příjemný pocit. A máte pravdu, že se máme dobře, jen chceme pořád něco víc, mít se lépe a lépe ..... Mně udělá radost i to, když vím, že třeba má zítra vyjít můj oblíbený časopis o tvořeni. Spokojené dny přeje Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ach to se tak dobře čte. Moc děkuji za Vaše milá slova. Vždy mne moc potěší, když se ozve někdo nový s tím, že se mu můj blog líbí. Není jednoduché jít "s kůží na trh" a nebýt trapná. Mě blogovat a vymýšlet nová témata baví, zatím to i časově zvládám a díky Vám i ostatním čtenářům blogu z toho mám dobrý pocit.
      Děkuji za návštěvy i komentář a budu se těšit někdy příště.
      Přeji radost každý den! Zdraví Jitka

      Vymazat
  4. Moc krásné ohlédnutí za uplynulým rokem. Po celý rok jsi nás zásobovala krásnými příspěvky, takže bylo jasné, že ani tento nemůže být jiný.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za milá slova. Já k tobě taky chodím ráda nakukovat :o)
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  5. Super! Všechno bylo jak má být! Tak ať to pokračuje i letos...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, no úplně všechno ne. Některé loňské zážitky si zopakovat už nemusím, ale ty jsou už pryč a není třeba se nad tím trápit. Toho dobrého bylo taky dost a to si budu připomínat.
      Přeji ti malé i velké radosti po celý rok. Jitka

      Vymazat
  6. To je tak milé čtení plné radostí. Tak ať to dobře pokračuje i letos. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji a také ti přeji, aby trápení a starosti už skončily a nadešel čas plný radostí.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  7. Pěkný přehled s krásnými slovy. Přeju ti kreativní rok 2024 a spoustu malých radostí. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, moc děkuji a také přeji malé i velké radosti po celý rok. Zdraví Jitka

      Vymazat
  8. Moc krásné ohlédnutí :) Přeji spoustu zdraví, štěstí a radosti v roce letošním.
    Můj život ve slovech

    OdpovědětVymazat
  9. Helenko to je krásný článek a moc pěkné shrnutí. Líbí se mi fotografie větrného mlýna. Ta je fakt super a jistě máš ty nejhezčí vzpomínky. Přeji Ti, abys i v letošním roce měla plno krásných chvil a zážitků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejku, promiň., spletla jsem jméno Jituško. Omlouvám se. Jo, myšlení někdy bolí...hihihi

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.