pondělí 15. ledna 2024

Peču s celou zemí chlebíček

Ráda peču, zkouším nové recepty a ráda sleduji pořad Peče celá země. Český i slovenský. Obdivuji soutěžící nejen pro všechny ty krásné a chutné výtvory, ale hlavně pro schopnost to všechno zvládnout v časové limitu pod dohledem kamer. Ten stres není pro každého. Já bych nenamazala ani chleba s máslem. Soutěžní recepty se dají ze stránek soutěže vytisknout a každý si může vyzkoušet to, co ho zaujme. Já tentokrát zkusím chlebíček z prvního kola podle soutěžící Martiny.



Pomerančový chlebíček podle Martiny


300 g másla
280 g cukru - já jsem dala jen 200 g a nám to stačilo
300 g hladké mouky
6 vajec
200 ml pomerančové šťávy (ze dvou velkých pomerančů)
100 g kokosu
1 kypřící prášek do pečiva
1 ČL vanilkového extraktu
pomerančová kůra z jednoho pomeranče
200 g meruňkové marmelády
oproti receptu jsem ještě přidala asi 120 g nasekané čokolády

Na potření
120 g hořké čokolády
1 ČL olivového oleje
na ozdobu Tropická směs: kandované citrusy, sušené banány, kokosové chipsy

Máslo a cukr jsem třela do spojení a zašlehala vejce. Přidala jsem pomerančovou šťávu, kůru, extrakt, mouku, kokos a kypřící prášek. Jako poslední jsem vmíchala kousky čokolády. Těsto jsem vlila do vymazané chlebíčkové formy natřikrát. Na každou vrstvu jsem nanesla řídkou marmeládu. Pekla jsem na 175˚C asi 50 minut. Po vychladnutí jsem vyklopila a ozdobila. 

Čokoládu jsem rozpustila ve vodní lázni a přidala jsem lžíci oleje. Poleva se pak při krájení neláme. Posypala jsem tropickým ovocem. Od kolegyně jsem dostala mlýnky s kořením Kotányi na sladké dobroty. Na chlebíček jsem vyzkoušela Karamel a vanilka - je to jednoduché, stačí otáčením namlít na povrch.








A jen tak mimochodem: Jaké mám z chlebíčku dojmy? Je dobrý, voňavý, šťavnatý, určitě nějaký ten den vydrží a na toto období se pomerančová chuť hodí. Je tam hodně másla a cukru, takže nic pro ty, co si dali novoroční hubnoucí předsevzetí. Pro mě je tam zbytečná ta marmeláda. Kousky čokolády se podle mě k pomerančům hodí víc. Martina polévala chlebíček bílou čokoládou s jogurtem. Mně se víc líbila hořká čokoláda. Jogurt jsem měla v jogurtovači a ještě nebyl hotový, ale ráda někdy s čokoládou vyzkouším. Suma sumárum: jako sváteční, adventní nebo moučník pro návštěvu bych klidně upekla znovu.



13 komentářů:

  1. Hned bych k tobě jela na kávu a chlebíček! Ze všeho masa mám nejraději všechno sladké - pečené doma..
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, tak jak pojedeš kolem, zastav se :o) Já bych měla těžkou volbu, ráda mám oboje.
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, ty si tedy žena činu! Povedlo se mi oba díly vidět, chlebíček si pamatuji a zdál se mi maličko překombinovaný, což vlastně potvrzuješ. Mám roky ve svém repertoáru pomerančový chlebíček - kůra v těstě, hotový se polévá svařenou pomerančovou šťávou s cukrem a nakonec hořká čokoláda. Ta marmeláda mi tam přijde zbytečná, a hořká čokoláda s pomerančem ladí dokonale.
    Děkuji, že si vyzkoušela a podělila se o zkušenosti. Máme příští týden čekat dort s průrvou?
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, některé výrobky jsou tak komplikované, že by mě ani nenapadlo je péct, ale do soutěže je to asi nutné. Dort péct nebudu :o). Jednak není důvod a tento typ dortu mě nezaujal. Nějak nerozumím tomu, proč bych měla dělat v dort propast. No, musí něco vymyslet, aby soutěžící nepekli stále to stejné.
      Přeji ti klidný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jsi prostě dobrá. Něco Tě zaujme a vyzkoušíš to. A výsledek vypadá velice dobře a je mi jasné, že i dobře chutná.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano, je to tak. Soutěž by pro mne nebyla, ale ráda vyzkouším něco nového.
      Přeji ti pěkné lednové dny. Jitka

      Vymazat
  4. Chlebíček vypadá moc pěkně.No,já od vánoc nepekla,shazuji nějaká kila,hlavně manžel potřebuje.
    Jituško,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já peču stále. Kluk toho zbodne hromadu.
      Děkuji ti a posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  5. já letos ještě nepekla...Sv.

    OdpovědětVymazat
  6. Jitko, tak na Peče celá země koukám a obdivuji pekařské výtvory. Jinak jsem ale pekla bezé roládu s ořechy, protože jsem dostala od mámy bílky, co jí zbyly z vánoček a už jsem je musela zpracovat. A všeobecně bych měla péci co nejméně, protože povánoční kila... Jinak chlebíček nevypadá špatně, možná by bylo zajímavé místo té meruňkové marmelády volit pomerančovou. Tvé doplnění sekanou čokoládou je podle mého dobrá volba, stejně jako záměna polevy za hořkou čokoládu (já totiž bílou čokoládu nerada ;-)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, pomerančová marmeláda mě taky napadla, ale doma jsem jí tolik neměla a koupit jsem ji zapomněla. Kdyby se nepřidala žádná, nic by se nestalo.
      Měj klidný den. Jitka

      Vymazat
  7. Tak ten je parádní, určitě vyzkouším. Zatím jsem pekla jen banánový a jablíčkový :)
    Můj život ve slovech

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.