úterý 9. ledna 2024

Zimní věnec

Nic netrvá věčně. Nadešel čas začít uklízet adventní a vánoční výzdobu. Začala jsem u vchodových dveří a adventní věneček jsem vyměnila za zimní. 




Můj adventní - zeleno červený - věneček je stále pěkný, ale přece jen vánoční. Po menších úpravách bude ještě nějaký čas zdobit terasu. 



Na podzim se mně podařilo pěkně usušit latnatou hortenzii, a abych květy nějak využila, udělala jsem z nich hlavní hrdinky zimního věnce.




Výroba takovéhoto věnečku je jednoduchá a za půl hodinky hotová. S výsledkem jsem spokojená a kdo by si chtěl dveře nebo cokoliv jiného také ozdobit, přikládám postup.  




Připravím si korpus věnečku, v mém případě slámový. Tavnou pistoli, vázací drátek koupíte v květinářství. A pak už jen usušené květy hortenzií, ale můžete použít i jiné květy, které se vám líbí. Květy nastříhám na menší části. Já jsem doplnila eukalyptem, který mně zbyl z vánočního zdobení. A zase... můžete použít cokoliv jiného, co se vám líbí.





Na korpusu nejprve vytvořím očko na zavěšení. Několikrát drátkem omotám korpus, pak vytáhnu drátek nahoru a omotám si dva prsty - to bude očko. Drátkem pod prsty očko omotám, drátek o délce asi 2-3 cm ustřihnu a zapíchnu do korpusu, aby nepoškrábal dveře.




Začnu lepit tavnou pistolí kousky květů hortenzií i eukalyptů, tak aby se slaměný korpus schoval. Pokračuji po celém obvodu korpusu. 

Malá vychytávka: Aby květy dobře držely, stonek obalím gelem z tavné pistole a pomocí kousku novin nebo zbylého listu eukalyptu přimáčknu ke korpusu. Vidět nebude, přikryje jej následující květ. 




Takhle by věneček mohl zůstat třeba na podzimní výzdobu. Já ale chci věneček zimní...




Venku je zima a proto se vloupám manželovi do dílny a věneček pokryji námrazou. Té docílím postříkáním bílým dekoračním sprejem, který jsem také koupila v květinářství nebo se dá koupit na netu. 




Poslední krok jsou mašličky. Ty si uvážu "na sucho" jen tak v ruce, stáhnu uprostřed drátkem a zezadu připevním na korpus. Hotovo a může jít do světa.




A jen tak mimochodem: Doporučuji zkouknout toto inspirativní video a povolit uzdu své fantazii.

 

20 komentářů:

  1. Moc krásný věnec,jsi šikovná.
    Jituško,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, moc děkuji za milá slova a posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  2. Věnec je nádherný, moc se povedl. Já mám doma sušenou hortenzii naaranžovanou v keramickém džbánku a také to vypadá dobře. Na zahradě mám jen bílou, která své květy později mění na zelenou, ale zásobuje mě sestřenice. Zdravím a přeji pěkný nový rok a hlavně hodně zdraví 😊😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evko, já nosím každý rok hortenzie do kanceláře do vázy a vždy je usušíme. Už je to velký pugét a vypadá opravdu krásně. Mám několik různých hortenzií, ale nejoblíbenější je asi Limelight. Má tři barevné fáze - přes zelenou, pak bílou a nakonec tmavě růžovou.
      Děkuji za návštěvu a přeji pěkné lednové dny. Jitka

      Vymazat
  3. Tak ten je nádherný. Moc se ti povedl. Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Jituško, moc hezký věnec. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  5. Jituško, je prostě nádherný! Moc se mi líbí ta neokázalá, a přitom tak viditelná krása. Tleskám a klaním se před návodem - ty mi moc nejdou... A to důležité očko hned na začátku - na něj tu a tam v tvořivém zápalu zapomenu a pak ho pracně implantuji do hotového věnce a ne vždycky bez úhony...
    Proměna dekorací mě teprve čeká...
    Měj příjemný a klidný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já už jsem pokročila a po Vánocích zbyl jen stromek. Ten je tak pěkný, že je mně líto jej odstrojit.
      Očko na věnci je dobrá vychytávka, kterou jsem se naučila na jaře na workshopu. Taky se mně líbí jednoduché a působivé dekorace. Vždycky mám strach, že je to už moc a přeplácané.
      Tak ať se ti podaří pěkná domácí zimní atmosféra. Pa Jitka

      Vymazat
  6. Taky jsem včera uklidila všechna světýlka... a já se už těším na tu jarní, pro mě nejoblíbenější, výzdobu... Krásné mezidobí! :) Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, já jsem světýlka a svíčky ještě nechala, ale už je pryč všechno vánoční. Už jsem místo toho udělala i nějaké zimní dekorace. Pro mne je to, po celodenním čučení na čísla, krásný relax.
      Oblíbené deko období nemám. Mě baví a užívám si každé :o)
      Měj klidný leden. Jitka

      Vymazat
  7. Moc krásný věnec. Budu se inspirovat až adventní věnec sundám . Ještě nějaký ten den ho nechám viset, ale jinak už mám Vánoce uklizené . Věnec z hortenzií mám, tak ho jen lehce dozdobím.
    Díky za tip a měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem měnila po třech králích. Věnec jsem měla hotový a už jsme byla natěšená, jak mu to bude venku slušet.
      Pěkný konec týdne přeji. Jitka

      Vymazat
  8. Jitko, moc hezký věnec. Do toho jsem se nikdy nepustila - chybí mi dostatek fantazie i zručnosti (a ani nemám tavnou pistoli - její koupi jsme si vždycky rozmluvila, že by se mi tu nejspíš stejně někde válela)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, tavnou pistoli mám už dlouho a jen takovou malou na tenké náplně. Na to moje bastlení to úplně stačí.
      Pěkný konec týdne přeji. Jitka

      Vymazat
  9. Je moc pěkný. Prostě budu muset tu latnatku zakoupit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, děkuji. Kup, dělá mně radost na zahradě i doma. A dej na sluníčko, tam se jí bude dařit. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.