neděle 30. června 2024

Červnové dny

Další měsíc letošního roku končí, skoro bych mohla říct, že utekl ani nevím jak. Když připravuji tato měsíční ohlédnutí, zjišťuji ale, že ten čas neutekl jen tak mezi prsty, ale že se událo dost dobrého, občas se něco nepovedlo, jindy zase povedlo, pár zážitků si budu pamatovat dlouho a na něco budu chtít brzy zapomenout. To všechno k životu patří. Měsíční inventura je dobrá k tomu, abych si uvědomila, jak dobře se mám a kolik radosti je v každém mém dnu. Zkuste to také.





Potěšila mne kytička od manžela k našemu výročí svatby i trvalkový záhon na našem náměstí. Nové vedení města má rozporuplné výsledky, ale městská zeleň prokoukla neuvěřitelně. Voskovky nahradily na jaře barevně dokonale sladěné tulipány, narcisy a česneky. Začátkem léta začínají rozkvétat květové louky a náměstí je plné šalvějí, šant a krásnooček.






Čápata za měsíc vyrostla neuvěřitelně. Už je nerozeznáme od rodičů.


Dcera si užívala volno a vydala se s kamarádkou na výlet, syn v červnu už měl studijních povinností taky poskrovnu a když se nám vrátili, připravila jsem v den slunovratu tradiční první letní večeři. Sotva bylo na stole, přihnala se bouřka a večeře byla málem při svíčkách 😊.




Trocha mlsání za pěkné studijní výsledky.


Červen jsem měla činorodý, ráda kontroluji zaplněnost regálu se zásobami na zimu, jsem schopná jej i třikrát přerovnat, jen abych měla v marmeládách a zavařeninách systém. Asi jsem na hlavu 😀.  





Něco málo jsem vylepšila do domu i na zahradu. Něco ještě mám v plánu. 







Červnová jídelna se nesla v růžové atmosféře. Krásky zdobily a voněly. Velká radost to byla.






Konečně jsem opatřila protei rámeček, už jen pověsit.

V červnu jahody... jak jinak?


Jako každý měsíc jsem toho spoustu navařila a napekla. Koprovku jsem nefotila, i když byla moc fotogenická, ale připomenu tři moc dobré koláče, které opakuji každoročně. 

Mátový koláč










Mezi zážitky, které si budu pamatovat určitě, patří naše červnové výlety. Lysická zámecká zahrada, Nové Město nad Metují i Vodojemy na Žlutém kopci - krásná místa, bez davů, s wow efektem.

 





A v nových šatech... 😎.



Radost mám z každodenní procházky po zahradě a když venku bouří, aspoň omrknu terasu. Tady vypínám starosti a zapínám pohodový režim. Jen ti slimáci... ti mně to kazí.






A jen tak mimochodem: Narazila jsem na jeden recept od Magdaleny Dobromily Rettigové a pro jeho naprostou nadčasovost jej posílám dál. Tak jednoduchý, tak geniální. Stačí se jen nad ním zamyslet. Je to recept na spokojený život.

"Vzdejte se nedosažitelného, radujte se z maličkostí, ze života, užívejte si to, co máte, vzdělávejte se, zajímejte se o svět kolem sebe a nezapomínejte si najít čas sami pro sebe."

 

Barevný západ slunce - večerní milá maličkost.



13 komentářů:

  1. Vše naprosto Jituš dokonalé))) to já nikdy nedokážu.
    A ten recept na spokojený život - ten teda dodržuji.
    Hezký začátek července Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ale dokážeš. Já taky nejsem super žena, to už jsem dávno vzdala.
      Měj pěkné letní dny. Jitka

      Vymazat
  2. Líbí se mi hned na začátku,kde píšeš,jak se máme dobře.I já si to uvědomuji a nechci ničím kazit.V mém věku se všechno může změnit během chvíle.Jsi velmi činorodá a máš všechno dokonalé.
    Až se divím,jak to dokážeš.Měj další krásné a činorodé dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, moc děkuji. Je to tak, jak píšeš. My jsme takový uremcaný národ a stále si nevážíme toho, co máme. Poslední roky nás přesvědčují o tom, jak je jednoduché o ty "samozřejmosti" rychle přijít.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, líbí se mi a souhlasím už s tvými prvními slovy - čas plyne rychle, ale ohlédnutí nám připomene, že byly i moc hezké chvíle. A ty si jich v červnu tedy měla! Krásné ohlédnutí!
    Zasmála jsem se u toho přerovnávání zavařenin - to jsem dělala v týdnu, už podruhé :o)
    Doma máš hezky vždycky, v červnu si měla i moc hezké výlety.
    Přeji pohodový červenec. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, čas běží jako o závod. Abych si uchovala vzpomínky na ty malé každodenní radosti průběžně si je zapisuji a to ohlédnutí je někdy překvapující.
      Vidím, že jsi stejná zavařovací maniačka :o) To co zavařím, chci mít pěkně popsané a srovnané. Ten závěrečný pohled na zavařovací regál je moc uspokojující. No, magor :o)
      Přeji ti léto plné malých radostí. Pa Jitka

      Vymazat
  4. Pěkné ohlédnutí za měsícem červen. Lysice a Brno, úžasné. Marmelády, ty ti závidím, já letos poprvé v životě nemám co zavařit, mráz se postaral, ale co, hlavně, že jsme zdraví. Ať se daří i v červenci. Pěkné dny přeje a zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večernice, je to tak. Nějaké zásoby z předešlých let se ještě najdou a letos bude víc odpočinku.
      Přeji pěkné léto. Jitka

      Vymazat
  5. Jitko, pod první odstavec se podepisuji. Když se člověk ohlédne zpátky, tak se ukáže, že i v tom měsíci, kdy měl pocit, že to byl jeden trabl za druhým nebo že ho vlastně strávil jen v práci, byly i hezké okamžiky a ty by právě měly zůstat v paměti.
    Jinak máš všechno krásně nafocené a sladěné, nepřestávám obdivovat.
    Hezký červenec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji ti. Také se ráda u tebe kochám měsíčním souhrnem a žasnu, kolik toho stihneš.
      Přeji pohodové červencové dny. Jitka

      Vymazat
  6. Kdyby byl u nás doma kdysi někdo jak ty, tak by se nestávalo, že jsme našli v regálu rybízovou marmeládu starou pět šest let. Jelikož u nás na chalupě bylo hafo rybízu, každý rok se dělala další a další. A regály se plnily a nikdo nic nepřerovnával :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  7. krásné a koprovku mám ráda...Sv.

    OdpovědětVymazat
  8. Bohatý červen jsi měla! Prima fotky jsou toho dokladem. Souhlasím s Tvým prvním odstavcem a souzním i s receptem M.D.Rettigové.
    Měj pěkné letní dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.