středa 3. července 2024

Luční dorty

Letos mám patrně luční období. Po zasetí zkušební louky na zahradě a šatech s lučním vzorem jsem se pustila do lučních dortů. Naše děvče oslavilo začátkem července narozeniny a na dvě oslavy jsem upekla dva dorty. S malou obměnou byly po rozkrojení stejné, ořechové s lehkým krémem a křupavou vrstvou. Zdobila jsem v duchu letní louky, ale pokaždé trochu jinak.

 




Ořechový dort s křupinkami


Korpus:
4 vejce
240 g cukru krupice
150 ml oleje 
100 ml vroucí vody
150 g hladké mouky
100 g mletých ořechů (lískových)
1 kypřící prášek do pečiva
 
Křupavá vrstva:
80 g mléčné čokolády
80 g 100% oříškové krému (lísko-oříškového), dá se koupit v DM drogerii, prodejně se zdravou výživou nebo na netu
80 g drcených sušenek (objednávala jsem tady)
 
 
Krém:
250 g mascarpone
250 g čerstvého sýru kostka např. Lučina, Palouček,...
90 g moučkového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
350 ml smetany ke šlehání 33%

Zdobila jsem:
směsí Kouzelné květy od Sonnentoru

Příprava korpusu:
V menší míse ušlehám bílky s polovinou cukru.
V druhé větší míse ušlehám do pěny žloutky s druhou polovinou cukru. Postupně přidávám olej, vodu, mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy. Na závěr lehce vmíchám sníh z bílků.
Do dortové formy (průměr 23 cm) přiskřípnu pečící papír, boky vymažu olejem a vliji těsto. Peču v předehřáté troubě na 160˚C téměř hodinu. Korpus po vychladnutí rozříznu na tři pláty.

Příprava křupavé vrstvy:
Ve vodní lázni rozpustím čokoládu, vmíchám krém a křupinky.
 
Příprava krému:
V míse prošlehám mascarpone, sýr a cukr. Přidám vanilku a vliji smetanu. Šlehám na nejvyšší otáčky do hustého krému. 




 
Kompletace dortu:
Spodní plát korpusu vrátím do dortové formy, ale pokud jste zkušené pekařky, není to až tak nutné.  
Na něj nanesu a rozetřu křupavou vrstvu. Dám chladit do ledničky aspoň na hodinu. Tento krok je důležitý pro efekt křupnutí.




Potom na křupavou vrstvu namažu vrstvu krému. Položím druhý plát korpusu a už bez křupavé vrstvy promažu krémem. Přiklopím posledním plátem a pomažu dort krémem shora i z boku. "Popráším" sušenými květy chrp, měsíčků, růží a dám chladit do ledničky.








A jen tak mimochodem: Druhý luční dort jsem pekla na větší oslavu, takže jsem zvolila i větší čtvercovou formu 25x25 cm. Korpus jsem prořízla jen jednou a dala křupavou vrstvu a krém. Zdobila jsem mátou, meduňkou, jedlými květy a křupavými čoko koulemi, které jsem koupila společně s křupinkami tady. Všechno ostatní je stejné jako u prvního dortu.  

 




 
  

7 komentářů:

  1. Jituško, ty tedy jsou! To je taková nádhera! Neumím si pro slečnu představit krásnější, vkusnější dort! Opravdu dokonalé! Magdalence přeji všechno dobré a tobě příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, oba dorty jsou krásné a určitě byly i výborné chuťově (křupavá vrstva je zajímavá). A to zdobení... - zvlášť ten čtvercový je jak z prvotřídní cukrárny :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera do kuchařské knihy)))Ty to prostě umíš.
    P.S.Bazalkový sorbet je boží.

    OdpovědětVymazat
  4. Jituš,jsi umělkyně.Dorty jsou nádherné.Já byla ráda,že jsem dnes upekla rybízový koláč.Dort bych neuměla tak krásně nazdobit.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  5. Ty máš prostě toto kulinářské umění v sobě. Luční dorty nemají chybu.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.