Řezy na plech s rebarborovým pyré
Korpus
4 vejce
240 g cukru krupice
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
250 g hladké mouky (může být i špaldová)
1 prášek do pečiva
V menší míse ušlehám bílky s polovinou cukru.
V druhé větší míse ušlehám do pěny žloutky s druhou polovinou cukru. Postupně přidávám olej, vodu a mouku s práškem do pečiva. Na závěr lehce vmíchám sníh z bílků.
Plech velikosti asi 30x40 cm vyložím pečícím papírem a vliji těsto. Peču v předehřáté troubě na 160˚C.
Rebarborové pyré
asi 250 g rebarbory
3 lžíce krupicového cukru (nebo třeba Xylitolu)
2 vanilkové pudinky
2 dcl mléka
Rebarboru oloupu a nakrájím na menší kousky. Dám do kastrolku a zaliji trochou vody jen tak, aby se rebarbora začala vařit. Přidám cukr a dusím do měkka. V mléku rozmíchám pudinky, vliji k rebarboře a povařím do zhoustnutí. Rebarboru není nutné mixovat, rozpadne se v pudinku sama. Nechám vychladit.
Bílá vrstva
2 kelímky zakysané smetany
vanilkový cukr
Smíchám zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem, ale častěji jen přidám pár kapek vanilkových fitness kapek Flaw Drops (0% všeho 😀).
Na vychladlý korpus nanesu rebarborové pyré a dílo "umělecky" zakončím zakysanou smetanou.
A jen tak mimochodem: ... a rebarbora do třetice ...
Tvarohovo - rebarborový koláč
Těsto:
250 g špaldové mouky
100 g másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
půl prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr
dále asi 300 g rebarbory
můžou se přidat i jahody
Tvarohová vrstva:
2 vaničkové tvarohy
3 dcl mléka
1 vejce
150 g cukru
1 vanilkový pudink
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr
Očištěnou a pokrájenou rebarboru a jahody chvilku povařím v trošce vody a nechám zchladnout.
Všechny suroviny na těsto zpracuji na vále v těsto (pokud se drobí, nevadí). Asi 2/3 těsta natlačím na dno vymazané koláčové formy.
Pokladu rebarborou s jahodami, posypu třtinovým cukrem a zaliji tvarohovou náplní, kterou jsem připravila jen prošleháním všech přísad.
Na závěr na vršek koláče pokladu kousky těsta - může se i nastrouhat. Já jsem ještě posypala posypkou z posekaných ovesných vloček, cukru, polohrubé mouky a trochy skořice.
Peču v troubě na 170˚C asi hodinu.
Jituško, taky miluji rebarboru! Konečně ji mám i na zahradě, i když zatím jen maličkatou...
OdpovědětVymazatUž několikrát jsem ti chtěla napsat, že jsem pekla tvůj obrácený koláč, k rebarboře jsem přidala ostružiny z mrazáku a byl skvostný!!!
Jestli ještě pár stonků dostanu, půjdu pro inspiraci zase k tobě! Oba koláče vypadají skvěle!
Měj hezký večer, Helena
Helenko, jsem ráda, že koláč chutnal. Také jsem už několikrát pekla koláče podle tvého receptu a vždy úžasné.
VymazatKrásný víkend. Jitka
Jitko, udělala jsi mi takové chuťě, že se snad dojdu kouknout na trh, jestli rebarboru mají, i když to u nás nikdo, kromě mě nejí...
OdpovědětVymazatMěj se pěkně
Stáňo, aspoň víc zbude na tebe :-)
VymazatPěkný večer. Jitka
Jituš,to je zase dobrot.Koláč z rebarbory jsem už dlouho neměla,ale kde ji sehnat.Nejspíše na sobotním trhu,kam se chystám.Recepty ukládám a děkuji,že jsi se s námi o ně podělila.
OdpovědětVymazatMěj hezký den
Jitko, na trhu nebo pokud máte prodejnu zahrádkářských přebytků, tak tam.
VymazatPřeji ti klidný víkend. Jitka
Já rebarboru miluji a ke štěstí mi stačí i třeba koláč se žmolenkou, i když tyto vypadají skvostně.
OdpovědětVymazatU nás se rádi a s nostalgií zasměje hlášce mé dcery, která rebarboru, netušíme jak a proč ???, připodobňovala, že smrdí jako když čůrá zebra. Vlastně jí to zůstalo a díky této né zrovna chutné hlášce se u zebřích výběhů řehtáme jako blázni a plánujeme upéct rebarborový koláč :-)
Simi, tak to je super hláška :-) S dětmi se jeden nenudí a podobné hlášky máme každý v paměti.
VymazatMěj krásný víkend. Jitka
I u nás začala rebarborová sezóna. Sama ji nemám, zato mám spoustu známých, kteří ji mají a rádi nemají, takže mě vždycky obdarují :) Krásné dny a díky za recepty, určitě vyzkouším!
OdpovědětVymazatKatko, já když mám rebarbory hodně, dávám oloupanou a pokrájenou do mrazáku a v zimě, jako když najde.
VymazatHezký večer. Jitka
Jituško, tvoje recepty vypadají skvostně. Akorát od dětství rebarboru, kdy jsme ji měli pořád v jakékoliv podobě, moc nemiluju. Možná bych to měla zkusit znovu. Měj pěkný den.
OdpovědětVymazatMarti, klidně můžeš použít jiné ovoce, které ti chutná. Základ je stejný a experimentovat se vyplatí :-)
VymazatMěj se krásně. Jitka
Skvělé recepty! Mám na zahradě rebarboru jak hrom, dala by se použít jako slunečník. Tak obrovské listy a velké silné stonky. Díky za ně...
OdpovědětVymazatVendy, já mám rebarboru ještě malou a doufám, že se těch slunečníkových listů taky dočkám :-)
VymazatPěkný víkend. Jitka
Teda, Jitko, ty mi děláš chutě a hned třikrát. :o) Rebarboru nemám, ale poptám u sousedů a budu muset nějaký recept vyzkoušet. Nejvíc mne zaujal ten první, s tím pyré.
OdpovědětVymazatPřeji fajn večer. D.
Dášo, nám chutnají všechny. Rebarborové sousedy bych taky přivítala.
VymazatKrásný a snad i slunečný víkend. Jitka