čtvrtek 6. června 2024

Zámeckou zahradou

O víkendu nám naše výletové plány změnila jedna přeháňka a bouřka za druhou. Dnes se konečně objevilo slunce a šance že zmokneme byla malá. Na odložený výlet jsme vyrazili po práci a vzhledem k odpoledni pracovního dne, jsme si užili terasovitou zámeckou zahradu v Lysicích téměř sami. Zahrada je od dubna otevřena po tříleté rekonstrukci a stojí za vidění.



Už v 16. století s vodní tvrzí sousedila štěpnice a zelinářská zahrada, ale okrasná zahrada se začala u nově budovaného zámku tvořit až v polovině 17. století. V období baroka byla zahrada ozdobena množstvím soch, vznikla oranžerie a špalírové zahrady s trelážemi pro popínavé růže. 




Současnou podobu zahradě vtiskla hraběcí rodina Dubských, která vlastnila lysické panství od začátku 19. století až do roku 1945. Vznikla elegantní kolonáda s krytou pergolou, která propojila interiéry zámku se zahradou. Tato kolonáda je typickou zahradní architekturou pouze pro lysický zámek. 



Od konce druhé světové války je zámek se zahradou ve vlastnictví státu. Do historické podoby z konce 19. století se zahrada vrátila díky tříleté rozsáhlé obnově financované programem péče o kulturní dědictví Ministerstva kultury.




Procházku zelenou historií návštěvníci začínají v nejnižší a nejstarší části zahrady. Zahrada má několik úrovní - teras, které se postupem času budovaly a osazovaly. Původní rybníky ve Spodním parteru nahradilo jezírko s fontánou a parkovou výsadbou s majestátným jinanem, tisem, bukem, metasekvojí,... Z užitkové zahrady tady zbyla už jen štěpnice a včelín.     






Pokračujeme do středního a nejzajímavějšího parteru. Než se vydáme k zámku, musím obdivovat trvalkovou výsadbu v části zvané piknik.



Kolonáda je nádherná a i přes mohutnost sloupů působí lehce a vzdušně. Rekonstrukce je vidět na každém našem kroku. Vše opravené, vymalované, zářící novotou, záhony jako z katalogu. Radost se procházet.









Kolem mohutného stromu - Mišpule se vydáváme ke Kapucínce a Hornímu parteru. Tady je změna opravdu velká. Výsadba je právě v květu, vysázené kopečky - krupny se dnes už běžně nevidí a zámeckou atmosféru podtrhují citrusy a bohatě kvetoucí růže.







V nejhornější části zámecké zahrady je parková část tzv. Holandský parter, původně bohatě osázený holandskými cibulovinami. Nejdřív ale zamíříme k velké atrakci lysické zahrady, ke kryté pergole, která sloužila panstvu k procházkám v deštivém počasí. Tady se nedá nefotit.












Pod kopcem zámecké obory je v kamenné zdi vybudována umělá jeskyně - grotta - a dvanáct výklenků se sochami trpaslíků. Každý trpaslík s charakteristickým předmětem znázorňuje jeden měsíc v roce.  








Okrasná část zahrady končí Sallou terrenou z 18. století, která sloužila k zahradním slavnostem, hostinám i poslechu živé hudby. Dnes si tady můžete se svým nejoblíbenějším rytířem říci "ano". 




Zbývá už jen prohlídka užitkové části zahrady, ale i ta je výjimečná. Fíkovna sloužila k přezimování exotických rostlin, zejména fíkovníků. Kromě topení má technicky unikátní systém pojezdové střechy, který rostlinám poskytl kromě tepla i světlo. Fíkovna v Lysicích je poslední zachovaná u nás i ve střední Evropě.







V zámeckém skleníku a hlavně v oranžerii přezimují choulostivé rostliny, převážně kamélie. Rekonstrukcí prošlo i zámecké zahradnictví. Záhony ohraničené řádky cihel vypadají nádherně, to je krásná inspirace.



Oranžerie a skleník.

Po prohlídce se ještě vraťte k zámku. Na nádvoří je příjemná kavárna Café Dubský a pokud vás od stolečků zahalených do květin zaženou dešťové kapky, můžete se schovat pod střechu a přemýšlet, kam si vyjedete (třeba kočárem) příště.  






A jen tak mimochodem: Poprvé jsme tady byli před čtyřmi roky na komentované prohlídce v rámci akce Víkend otevřených zahrad. Můj tehdejší příspěvek najdete tady. V rámci této akce se o víkendu lysická zahrada opět otevírá návštěvníkům a je tak jedinečná možnost poslechnout si její příběh od zámeckých zahradnic. 





 

18 komentářů:

  1. Jituško, děkuji za úžasnou procházku! V Lysicích jsem byla dvakrát - poprvé na výstavě soch pana Zoubka na nádvoří a podruhé před rekonstrukcí zahrady. Už tenkrát jsem byla okouzlená. Bylo koncem května a dlouho jsem na tu návštěvu vzpomínala. Tak pergola je myslím velký unikát, nevybavuji si, že bychom někde měli něco podobného. Děkuji za nádherné fotky, zahrada se skutečně skví, je to velká nádhera, pro cihly v zahradách mám slabost, vypadá to skvěle.
    Přeji krásný den a posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my jsme tady byli v roce 2020 před rekonstrukcí. Dívala jsem se na ty staré fotky a rozdíl je znát. Kdysi jsme byli i na zámku a taky je moc pěkný, jen je teď částečně pod lešením.
      Cihelné záhonky se mně moc líbily, ty asi budu potřebovat :o)
      Měj pěkný víkend, snad počasí dostane rozum. Pa Jitka

      Vymazat
  2. To je kouzelná procházka. Rekonstrukce se podařila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to moc pěkně opravené. Děkuji za návštěvu a zdravím. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, ta zahrada včetně kryté kolonády a pergoly je opravdu nádherná. Díky za přiblížení.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Jíťo, tak jsi mne donutila vzít mapu a podívat se, kde ta krása je! A od nás je to daleko.... tak si aspoň zapíšu do seznamu to-see.... díky, za tip. E

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jezdíš často do Brna a je to 30 km po celkem dobré silnici směr Svitavy. Tak kdyby zbyl čas...
      Pěkné červnové dny ti přeji. Jitka

      Vymazat
  5. Nádhera! To se fákt povedlo....

    OdpovědětVymazat
  6. Moc velká nádhera, Jitko. V Lysicich jsme se stavovali jednou kdysi cestou z dovolené, ale ráda bych se tam podívala ještě jednou, když vidím tvoje fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, jak pojedeš kolem, stojí za odbočení a na podzim bude prohlídka s nočním osvětlením. To bude určitě taky moc pěkné.
      Měj pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  7. Tak to je velká nádhera. Líbilo by se mi projít se tam.Jen je to trochu daleko :-).
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak aspoň takto virtuálně...
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  8. Nádherné fotogenické místo.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.