pondělí 10. června 2024

Truhlíky 2024

Truhlíky, košíky, květináče a všechny ostatní nádoby už naplno kvetou a já se konečně dostávám k tomu je taky vyfotit. Dřív než odkvetou, deště je umlátí nebo se do nich pustí slizouni.

 

 

 

Jejich čas je vyměřen posledním jarním a prvním podzimním mrazíkem a nemají to vůbec lehké. V krátké době musí stihnout vyrůst a vykvést. Abych jim to trochu usnadnila, tak kromě zalévání a vylévání přebytečné dešťovky jim substrát při sázení vylepšuji granulovaným koňským hnojem. Sázím většinou kombinace letniček i trvalek a už moc neexperimentuji. Vracím se k osvědčeným variantám a těším se, jak se tentokrát povedou. Letos jsem zatím spokojená. 

 


 

 

Pod pergolou, ve stínu vistárie, se klasickým balkonovkám nedaří. Bez barev květů by to tu bylo smutné a ponuré. Zabydlely se tady netýkavky, lobelky a hortenzie. Rozsvítily to tady i barevně výrazné listy zajímavých tvarů. Květiny vytvořily příjemné místo, které se mimořádně líbí i slimákům. Já tyto nezvané hosty bez kompromisu sbírám a nosím slepicím naší babi. Není lehkého životu v našem drsném kraji.












Kolem domu a po zahradě jsem roznesla truhlíky a všemožné nádoby s letničkami. Letos je to hodně o karafiátech. Vloni se osvědčily dlouhým kvetením, netrpí škůdci a nemocemi a po sezóně je sázím do záhonu a příští rok kvetou i tam spolehlivě. 

 


 
 
 
 
   
 
 
 
  
 
 


Muškáty jsem letos začala probouzet k životu s malým zpožděním a zatím to není nic moc k ukazování. Doplnila jsem je muehlenbackií a ta se zregenerovala po zimě moc dobře.

 



Letničkový pel-mel.
 
 


 
 
Na sluncem zalité terase se balkonovkám daří, ale jsou hodně žíznivé. Naštěstí mám zdatné pomocníky a letos zatím víc vylévám než zalévám. Nádoby jsem si rozdělila do barevných skupinek, aby spolu pěkně ladily.  
 
 
Žlutá sekce.
 
 
 



Žlutá přechází do fialové se špetkou růžové.

 




Jako obvykle - vážky nad lobelkovým mořem.


Poslední kout hraje tóny růžové a bordó. Skoro jako na podzim.




Rybky v moři smaragdovém.



 

 

Postupně sklízím bylinky, je to pohoda mít je takto po ruce na terase. Co se mně nedaří pěstovat v truhlíku, je šalvěj. Té se daří líp na zahradě.






A jen tak mimochodem: Na terase ještě omrkneme tři suchomilné schůdky. I přes vydatné srážkové přírůstky se netřeskům a spol. daří dobře a mám z nich radost.

 

 




Rozloučím se rackem nad pobřežím.



16 komentářů:

  1. Jitko, co říci ... Prostě nádhera. Moc se mi líbí zátiší s netřesky - pro ty já mám slabost. Ale krásné jsou všechny truhlíky.
    Já nebyla dva měsíce na chalupě, takže momentálně bojuji s plevelem. Jak pršelo a bylo teplo, tak nám to tam zarostlo parádně.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, věřím, že si teď na zahradě mákneš a užiješ si plevela až až. Jakmile sprchne, je to to první, co vyleze.
      Tak ať se ti úprava povede a jsi spokojená.
      Díky a měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, fotky jsem si prohlížela už večer, dnes dvakrát. Jsi pro mne velkou zahradnickou inspirací - opravdu nádhera! Ta bílá netykavka, hortenzie, sukulenty, jemné závoje lobelek... prostě krása!
    A chci potvrdit to pravidlo o sedlákovi a bramborách - Terce v Praze v truhlíku šalvěj v pohodě bují :o)
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to jsi mně připomněla prababičku. Byla zahradnice a všechno jí tak krásně rostlo. Když se nám náhodou taky něco povedlo vypěstovat, hned to komentovala sedlákem a bramborami :o)
      Já se taky nechám inspirovat a mám opravdovskou radost, když se mně výsledek líbí a prospívá. Mám ráda inspirativní ženy a těší mě, že občas taky mohu inspirovat.
      Přeji ti pohodový den a snad přestane i pršet. Pa Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, krása. Já letos nějak tahám za kratší konec. Muškáty se tak tak probírají po tom mrazivém zásahu. Většina keřů omrzla, takže stříhám špičky a květy asi nebudou. Sazenice jsem nakoupila zatím jen na hroby a do truhlíků na balkoně. Musím se zamyslet a stanovit plán.... jo a rozmarýn jsem přes zimu v chodbě umořila.... Krásné dny, ať ti to bují, E

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji. Myslím, že když teď zajedeš do zahradnictví nebo centra ještě toho budou mít dost a ve slevě. Ještě není nic ztraceno :o)
      Tak ať se ti zeleně i jinak daří. Jitka

      Vymazat
  4. Krása to je. Radost pohledět. Máš tedy kolem toho co dělat, ale je naprosto vidět, že Tě to baví.
    Hezký navečer !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. No páni))) to je botanická. Ani nemusím jezdit do té pražské)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško,máš to nádherné,věnuješ i truhlíkům neskutečnou péči.Musím to ukázat sestře,mají velkou verandu a pořád ji vylepšují,tak aby měla inspiraci.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, děkuji za milá slova a přeji ti pohodový víkend. Jitka

      Vymazat
  7. Jitko, nádherně vyšperkováno květinkami máš, ať už kvetoucími nebo zelenými. Nádhera ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.