neděle 23. června 2024

Podzemní katedrály

Byli jsme na Žluťáku. Tak tato věta většinou vyděsí skoro každého Jihomoravana. Na brněnském Žlutém kopci totiž sídlí Masarykův onkologický ústav, největší zařízení tohoto typu na jihu Moravy. 

Ale hned v těsné blízkosti leží nová brněnská top památka, která se hned krátce po otevření zařadila do kategorie "must see". Dnes vás pozvu k prohlídce brněnských Vodojemů na Žlutém kopci.



 

Já vím, nezní to právě lákavě, ale už si ani nevzpomenu, kolikrát jsem za tu hodinu a půl, co jsme zde pobyli, slyšela užaslé "WOW". Gotické klenby, oblouky a sloupy v ohromujícím, téměř nekonečném prostoru připomínají katedrály až běhá mráz po zádech. 



Prostory tří historických památek působí tajemně až mysteriózně a nabízí zážitek jako ze světa dávno zaniklé civilizace. Tři objemné podzemní nádrže jsou jedinečnou stavební památkou a dokladem výjimečné technické industriální architektury.


 

Žlutý kopec od brněnského centra a Špilberku dělí dlouhá ulice Úvoz. Jméno mu dala žlutooranžová hornina Helgoland, která tady byla nalezena při výkopových pracech. K Vodojemům se nejlépe dostanete z ulice Tvrdého 15, kde v nenápadném revitalizovaném parčíku objevíte pár snadno přehlédnutelných vstupních šachet a domek strážného, přebudovaný na moderní návštěvnické centrum.   



O stavbu brněnských vodojemů a vodovodu se zasloužil prudký rozvoj města v 19. století. Během tohoto století Brno ztrojnásobilo svoji populaci a zajistit pitnou vodu bylo nezbytné. Mezinárodní soutěž o výstavbu vodovodu vyhrál anglický podnikatel Thomas Docwry, který vytvořil vodárenský areál po vzoru britského systému. 



Voda byla čerpána z řeky Svratky v Pisárkách do vodojemů na Špilberku a na Žlutém kopci. Postupně tady vznikly dva cihelné a jeden betonový vodojem. Kvalita pitné vody ale nebyla valná a brzy bylo přistoupeno k výstavbě nového vodovodu z Březové. 



Vodojemy i přesto fungovaly dalších 84 let jako zdroj užitkové a průmyslové vody. Definitivně byly odstaveny v roce 1997, celý areál byl opuštěn a na monumentální stavby se zapomnělo. Před likvidací je paradoxně zachránily sociální sítě.



Zveřejněné fotografie vyvolaly velký rozruch a zájemců o návštěvu rapidně přibývalo. Celý areál se podařilo postupně zrekonstruovat a v dubnu 2024 celý zpřístupnit veřejnosti.



První...


... a nejstarší vodojem byl postaven v roce 1874 podle návrhu Thomase Docwryho. Inspirace britskou cihelnou architekturou je nepřehlédnutelná. Toto unikátní vodohospodářské dílo evropského významu má nosný systém z mohutných cihelných zdí odlehčených "tlamovými" okny. 






Podlahu tvoří protiklenby, které s klenbami na stropě a sloupy tvoří dokonalý statický celek. Vodojem má nádrž rozdělenou do jedenácti rovnoběžných oddílů a působí nekonečně, se stále se vzdalujícím prostorem. Rozměry má 45x45 metrů, klenby jsou vysoké 6,5 metru a pojme 9,5 milionu litrů vody. 




Úplně vidím Sherlocka, jak tu honí Moriartiho.




Druhý...


... vodojem postavený v roce 1894 reagoval na neustále se zvyšující spotřebu vody a ve své době to byla největší podzemní stavba v Brně. Projektantem a stavitelem byl brněnský inženýr Emil Procházka a opět bylo použito cihel z brněnských cihelen, ale v jednodušší konstrukci. 

 








Z betonového dna vyrůstá les sedmdesáti pilířů arkád, aby podpíraly soustavu kleneb. Cihlová katedrála má rozměry 35x55 metrů a pojme 8,5 milionů litrů vody. 







Za mne je dvojka nejpůsobivější.


Třetí...


... a nejmladší vodojem byl dokončen v roce 2017 a je tvořen dvěma vzájemně propojenými nádržemi z monolitického betonu. Postavila je firma Pittel+Brausewetter podle plánů Městských vodáren v Brně. 








Nádrže mají rozměry 35x30 metrů a 45x30 metrů a společně pojmou 15 milionů litrů vody. Kromě fascinujícího "lesa" 87 betonových pilířů je tady neuvěřitelně dlouhá ozvěna.






Já jsem si tady připadala jako na Planetě opic. Však už volali z Holywoodu 😉.


Vstup do vodojemu 1 a 3 je z domku návštěvnického centra, do dvojky se vchází samostatným vchodem z parku. Nemusíte se bát žebříků a podobných obludností 😊. Všechny prostory jsou přístupné po schodech, v domku je k dispozici i výtah.





Doporučuji vzít si uzavřené boty, ve vodojemech jsou kaluže vody a i lehký svetřík se bude hodit. Potřebné informace najdete na stránkách Vodojemů, odkud jsem čerpala veškeré informace.






A jen tak mimochodem: K blížícímu se manželovu svátku jsem připravila malé překvapení. Ze Žlutého kopce jsme přejeli na blízkou Kraví horu, zašli na večeři do restaurace Monte Bú (tu doporučovat nemíním, spíš naopak) a brněnský večer jsme zakončili v Planetáriu. 





Brněnská Hvězdárna a planetárium je jedna z prvních planetárií na světě, která dostala souhlas skupiny Pink Floyd k uvedení planetární show k 50. výročí vydání desky The Dark Side of the Moon. 




Tento fantastický zážitek by si neměli nechat ujít skalní fanoušci Pink Floydů (jako je manžel), ale i ti, kteří vyrostli spíš na Neně, Freddim nebo Elánech (jako já) budou nadšeni. Informace najdete tady a doporučuji pustit si video upoutávku. Termínů bude během června a července ještě spousta a 8. července začíná oblíbený festival planet, takže se přímo nabízí, spojit tyto dvě super akce v jeden večer. 


Sklopili jsme si sedačky "jako v raketě" a nechali se za zvuku jubilejního alba vtáhnout vizuálem mezi planety, galaxie a miliony hvězd. 
Odškrtnuto, splněno. Já do vesmíru už nemusím. Vzali mě tam Pink Floydi a bylo to úžasné.



20 komentářů:

  1. Na procházku do vodojemu bych se tvářila asi dost divně, ale musím říct, že tvoje fotky jsou nádherné a vůbec se nedivím, že je o prohlídky zájem. Určitě by se mi líbila i planetární show, ale mám to trochu z ruky. Přeji klidné dny, zdravím 😉🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jsem ráda, že jsem mohla zprostředkovat návštěvu vodojemů. O prohlídky je zájem, ale dají se koupit vstupenky bez průvodce a na místě se případně domluvit.
      Děkuji za návštěvu i komentář. Zdraví Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, děkuji za naprosto fascinující reportáž! O vodojemech vím, snad se mi zadaří a i je někdy budu moct navštívit. Tyhle podzemní katedrály je prostě úžasné. Mám ráda technické památky.
    A Pink Floyd - ani já na nich nevyrostla, ale nejprve manžel a pak hlavně Adam mě naučil poslouchat je a milovat je. Věřím, že jste si planetární zážitek užili, my loni koncert Rogera Waterse a letos... no těším se :o)
    Přeji krásný večer a klidný týden. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vodojemy určitě za návštěvu stojí. Každý má něco do sebe.
      Waterse by manžel nedal, to bych ho lístky naštvala :o) je to zásadový muž :o)
      Gilmoura miluje a už si vybral dárek k narozeninám :o)
      Také ti přeji pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
    2. Jituško, tak to je u nás velké téma k diskusi - obdivovat umělce pro jeho um nebo ho brát jako člověka se svými názory (které jsou tak jiné od těch našich)... V tomhle by si naši chlapi taky rozuměli, ale ty lístky jsme kupovali v době, kdy to vypadalo, že si pan Gilmour užívá klidný život s rodinou na řeckém ostrově. Daleko raději bychom viděli jeho! Tak byla šance vidět, slyšet alespoň polovinu PF. Letos je všechno jinak... Hurá!!!
      Měj hezké odpoledne, H.

      Vymazat
    3. Helenko, manžel to taky probíral s bratrem. Je to takové mužské filozofování, ale musím souhlasit s odmítavým postojem. V poslední době W. popřel sám sebe a dál to rozebírat nebudu. Když manžel zjistil, že bude nové CD od Gilmoura, hned si je napsal na narozeninový wishlist :o)
      A ty se těšíš kam? Londýn nebo Řím? :o)
      😘 J.

      Vymazat
  3. To jsou hodně zajímavé fotografie.Tam bych ale nešla,mám z takových prostor fobii.
    Ale fotografie jsou nádherné a ty by mně stačily.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, i já jsem z toho měla zvláštní pocit. Přece jen je to monumentální stavba s tajemstvím.
      Zdravím z Moravy. Jitka

      Vymazat
  4. Teta to jste měli jízdu. Znamenám si a snad to někdy vyjde. Díky za info a foto, jsou nádherné. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milá slova. Ano, moc jsme si obě akce užili.
      Pěkný zbytek června. Jitka

      Vymazat
  5. Vodojemy jsou úžasné a také mě naprosto nadchly - byla jsem v nich už víc než před rokem, kdy nebyl terén ještě zcela upraven pro návštěvníky a vstupy byly jen provizorní. Je úžasné co lidé dříve dokázali vymyslet a zrealizovat bez veškeré techniky! Pozdrav z Brna a přání krásného léta :-) Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, teď už je vše hotové a přístupněné. Snad ještě ta vilka z ulice bude předělaná na muzeum o historii vodojemů. Je to tady zajímavé moc a ta atmosféra...
      Také přeji pohodové léto. Jitka

      Vymazat
  6. Tuším že na nějakém blogu jsem o téhle podívané v Planetáriu četla nadšenou reakci. To by bylo pro mě určitě ;-). A ty vodojemy? Prostě to WOW!!!! To je fakt úžasný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, nebylo to na mém blogu? O Planetáriu píšu každý rok v rámci akce Festival planet. Jinak nevím, nevšimla jsem si.
      Jo, a děkuji za tu osvětovou činnost, kterou děláš v komentářích. Kolikrát jsem si už všimla, že ty to máš v hlavě srovnané a nedělá ti problém cokoliv vysvětlit či uvést na pravou míru. Já se o to snažím taky, ale problém je v tom, že mnozí nechtějí pravdu slyšet. Raději budou nadávat. To je jednodušší. Děkuji!

      Vymazat
    2. To bylo přímo o těch Floydech. Možná u Miloše. On je z Brna.

      Vymazat
  7. Vodojemy....wow))). Vůbec bych nevěřila, jak v těchto místech můžou vzniknout tak nádherné fotografie. Hvězdárna a planetárium vypadají taky moc dobře.
    Přeji krásný zbytek června. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Brno je zlatá loď, jak zpívá Mládek :o) Bude to chtít návštěvu moravské metropole :o)
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  8. Jitko, ty vodojemy - to je nádhera (a krásně jsi je nafotila). Díky za bezva tip.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.