pátek 14. června 2024

Dva sezónní recepty

Obvykle dělám ovocné knedlíky z tvarohového těsta. Příprava je rychlá, jsou dobré, ale co si budeme povídat... kynutý a nadýchaný knedlík, to je jiná opereta. Abych si přípravu maximálně zjednodušila, nechala jsem těsto připravit domácí pekárnu. U nás se kynuté knedlíky vždy vařily v páře a stejně jsem připravila i tyto "pekárenské". Babička i mamka je dělávaly se švestkami, sypané mletým mákem s cukrem. Já jsem měla k naplnění krásné jahody a po meruňkových se taky jen zapráší.   




Kynuté ovocné knedlíky z pekárny


250 ml vody
1 vejce
500 g polohrubé mouky
půl kostky čerstvého droždí (asi 20 g)
špetka soli
1 ČL cukru
 
Do domácí pekárny dám napřed tekuté a potom sypké ingredience. Do jednoho rohu sůl, do druhého cukr a droždí doprostřed. Zapnu program na přípravu těsta.
 
Hotové vykynuté těsto na vále zpracuji do válečku a odkrajuji kousky těsta. Z těch vyválím bochánky, pokud máte čas, můžete je nechat ještě pod utěrkou 10 minut nakynout. Dlaní je zploštím, zabalím do nich ovoce, pevně uzavřu a opět ještě nechám nakynout. 




Připravím si velký hrnec s vodou a pařáčkem. Jakmile začne voda vařit, potřu pařáček olejem a vložím na něj knedlíky tak, aby se nedotýkaly. Vařím asi 15 minut. Knedlíky nabydou a špejlí zjistím, jestli jsou už hotové a těsto se nelepí.



Nejlepší jsou teplé, sypané cukrem, tvarohem, mákem, polité máslem. My jsme k nim tentokrát měli rozmačkané jahody s cukrem a zakysanou smetanou.







A jen tak mimochodem: Moučníky s tvarohem v jakékoliv variantě jsou u nás velmi oblíbené. Mám jich na blogu celou řadu. Tentokrát jsem pekla koláč, a abych parafrázovala paní Vašáryovou v Pelíšcích... "Pekla jsem koláč a vyšel mně z toho dort". Korpus koláče se mně zdál vysoký, a tak jsem jej prokrojila a promazala krémem. Horní vrstvu krému jsem ozdobila třešňovým rozvarem a k výročí svatby se dort vlastně hodil víc.



Třešňový koláč nebo dort s tvarohem


Korpus:
2 vejce
120 g cukru krupice
75 ml oleje 
50 ml vroucí vody
125 g hladké špaldové mouky
půl kypřícího prášku do pečiva
(pokud chcete korpus nižší, pečte z polovičního množství)
 
Tvarohová vrstva:
500 g tvarohu (2 kelímky)
100 g cukru moučka
250 ml smetany ke šlehání 33 % 
1 ČL vanilkové esence

Ovocná tečka:
500 g čerstvého nebo mraženého ovoce - já jsem použila třešně
50 g cukru krupice
30 g kukuřičného škrobu

Příprava korpusu:
V menší míse ušlehám bílky s polovinou cukru.
V druhé větší míse ušlehám do pěny žloutky s druhou polovinou cukru. Postupně přidávám olej, vodu a mouku s práškem do pečiva. Na závěr lehce vmíchám sníh z bílků.
Do dortové formy si přiskřípnu pečící papír, boky vymažu olejem a vliji těsto. Peču v předehřáté troubě na 150˚C. Korpus po vychladnutí rozříznu na dva pláty. Pokud nechci prokrojit, peču koláč z polovičního množství ingrediencí. 

Příprava tvarohové vrstvy:
Vše dám do velké mísy a ušlehám pevný krém. 
 
Ovocné finále:
Ovoce dám do rendlíku a trošku podliji vodou. Stačí tak deci, mražené nepodlévám vůbec. Jakmile se začne ovoce blížit k bodu varu, přidám smíchaný  cukr se škrobem a chvilku provařím do zhoustnutí. Nakonec přidám vanilku.
 
 
Spodní korpus vrátím do dortové formy a promažu polovinou krému. Vložím druhý korpus a opět pomažu krémem. Nakonec nanesu lehce vychladlou ovocnou vrstvu a stejnoměrně rozetřu po tvarohové. Dám vychladit alespoň na dvě hodiny do ledničky. 






 

14 komentářů:

  1. Jitko, knedlíky preferuji z tvarohového těsta - jak na konzumaci, tak pokud jde o výrobu. Koláč s tvarohem vypadá moc dobře, ten bych mohla vyzkoušet. Letos tedy určitě z mraženého ovoce, nám se letos možná urodí 5 jablek a 6 třešní... - pomrzlo nám fakt skoro všechno.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já nějaké velké ztráty nepozoruji. Jen švestky a moruše nebudou, ostatního ovoce máme zatím dost. Rybíz se už začíná červenat a těším se na první bublaniny a táče.
      Měj pěkný sobotní večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jituš,děláš mi po ránu chutě.Jahodové knedlíky dělám vždy kynuté a pekla jsem z jahod ještě bublaninu.
    Určitě ale ještě něco upeču,dokud jahody jsou.Recepty jsem si ráda opsala a děkuji.
    Přeji hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já jsem bublaninu ještě nepekla, ale jak bude rybíz, určitě upeču. Dnes jsem pekla koláč na plech s rebarborovým pyré a to jsme si tedy pochutnali :o)
      U nás jahody už končí, na pečení to už nebude. Včera jsme už trhali plody muchovníku.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, neuvěřitelné - včera jsem dělala své první (na pováženou v mém věku!) kynuté knedlíky s jahodami. Stejný recept, jen mám mléko ne vodu. Pyšně jsem vezla mamce na ochutnání :o)
    Dort vypadá božsky, gratuluji k výročí svatby a přeji hezký víkend. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to pozoruji už dlouho, že jedeme na stejné vlně :o) U nás se jakékoliv knedlíky dělaly s vodou, mléko bábiny dávaly jen do koláčů. Ale věřím, že se povedly a měla jsi být na co pyšná. Já jsem byla taky moc spokojená.
      Děkuji za přání k výročí, už je to 23 let, co jsem byla ve svatebním :o) a přeji ti pěknou neděli. Pa Jitka

      Vymazat
  4. Ach blbouni ! Tak se u nás kynutým ovocným knedlíkům říká. A mamka je měla boží !
    Já jsem si zvykla na tvarohové. Jenže možná by změna prospěla.
    Ten dortík ale upeču určitě. Recept si vytisknu.
    Pěkný víkend, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, u nás kynutým knedlíkům s mákem a švestkami říkáme pěry. Babička jich měla vždycky plnou velikou mísu a plavaly v sádle :o) Pak jsme všechny byly krev a mlíko :o)
      Já taky většinou honem udělám tvarohové, ale i ty kynuté mají své plusy.
      Také ti přeji pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  5. Děkuji za inspiraci k dnešnímu obědu. Budou s borůvkami.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Jitko, to jsou dobroty, mňam :) Jahodové knedlíky dělám tvarohové, ale rozhodně bych kynutým nepohrdla ani náhodou :) Dortík vypadá skvostně. Přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  7. Jéžiš ty mi děláš chutě.... jahody letos nemám, jsou strašně bídné, nestihla jsem koupit nové, a dneska jsem si všimla až při odjezdu že mají u Lidlu stánek. jenže chlap jak jednou vyjede, je nerudnej když ho stavím, takže jsem jen polkla a byla zticha. Zítra máme v plánu Unihobby, tak snad při zpáteční cestě ho nasměruju k Lidlu, jestli tam ještě budou, nebo možná budu mít štěstí po cestě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já stále vidím nějaké stánky s jahodami. Doma už jahody končí a je to už jen na zobání. Jsem ráda, že jsem stihla dvě dávky marmelády, ta jde u nás na dračku.
      Tak snad zítra ještě nějaké jahody seženeš, ale i s jiným ovocem budou knedlíky dobré. Pěkný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.