pátek 9. února 2024

Právě jsem vytáhla z trouby...

... masopustní vrkoče. Koblihová moc nejsem, smažené pečivo nevyhledávám a dělám zřídka. Nějaký čas mám schovaný recept na kynuté masopustní vrkoče a dnes nadešel jeho čas. Ať už si je upečete nebo ne, zapište si recept na kynuté těsto. Je velmi příjemné, krásně se s ním pracuje a báječně chutná. Užijete je na plněné pečivo jako třeba rohlíčky nebo na různé pletence, věnce a vánočku.




Masopustní vrkoče


140 ml vody
50 ml oleje 
100 g bílého jogurtu
1 žloutek
100 g polohrubé mouky
400 g hladké mouky
70 g cukru
půl ČL soli
15 g čerstvého droždí

Kakaová náplň:
50 g změklého másla
1 PL kakaa
2 PL cukru
půl ČL mleté skořice

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu (kostka v alobalu)
1 žloutek
2 PL vanilkového cukru
1 PL vanilkového pudinkového prášku
rozinky

1 vejce na potření

Přípravu těsta obstará pekárna, ale kdo nemá, postupuje klasicky. Z trošky cukru, mouky a droždí si připraví kvásek, který nechá pod utěrkou vykynout a pak přidá zbylé ingredience a vypracuje hladké těsto. Nechá asi hodinu kynout.

Hotové těsto na pomoučeném vále krátce propracuji a rozdělím na 14 stejných kousků. Já si je vážím - jeden má asi 64 g. Z každého ukoulím bochánek a nechám pod utěrkou 10 minut odpočinout. Potom bulky rozválím na takové šišaté kolečko a potřu náplní. Na obě náplně jsem jen vše promíchala, aby se přísady propojily. K tvarohové náplni přidám ještě pár rozinek. 






Placku ohnu na polovinu, přitlačím prsty okraje k sobě a jednou nebo dvakrát lehce přejedu válečkem. Potom provedu kolečkem na pizzu dva až čtyři řezy, ale ne až do kraje. Uchopím za neprořízlé okraje a smotám do vrtulky.





Ty následně smotám do věnečku nebo do šneka a konce schovám dospod vrkoče. Dám na plech s pečícím papírem. Přikryji utěrkou a nechám ještě asi půl hodinky kynout.





Nakynuté vrkoče potřu rozšlehaným vajíčkem a peču na 180˚C horkovzduch asi 15 minut - tvarohové o nějakou minutku déle. Vychladlé vanilkou a kakaem vonící vrkoče lehce pocukruji moučkovým cukrem.











A jen tak mimochodem: Tyto vrkoče se pekly hlavně na masopustní neděli, kdy se pořádaly ostatkové zábavy. Říkalo se jim také taneční vrkoče neb si je dívky před tancovačkou vystavovaly v oknech a pak jimi obdarovávaly své taneční partnery. Vrkoče v podobě zapletených věnců se připravovaly na Vánoce a motané drobné pečivo jako třeba Jidáše zase na Velikonoce.
 




19 komentářů:

  1. Jitko, vrkoče vypadají parádně. Začala jsem mít z pohledu na ně hlad.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško, máš je jako malované! Určitě vyzkouším, až nás bude doma víc. Děkuji i za historický exkurz.
    Přeji příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, prý mají největší tradici ve východních Čechách, tak kdyby tady byl někdo z těchto končin... :o) Třeba potvrdí.
      Přeji ti pěkný nedělní večer. Jitka

      Vymazat
    2. Tak já ve východních Čechách žiju ale co tady jede jsou jabkance. Tohle jsem nějak nezaregistrovala

      Vymazat
    3. Podle toho, co jsem vygooglila, byla tato tradice rozšířená kolem Hradce Králové.

      Vymazat
  3. Pekla jsem už všechno možné,ale vrkoče ne.Včera jsem si koupila droždí a zrovna přemýšlela co upéct manželovi ke kávě.Myslím,že to budou vrkoče,ale z poloviční dávky.
    Jituško,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, pro dva z poloviční dávky úplně stačí.
      Tak ať se povedou a chutnají vám. Zdraví Jitka

      Vymazat
  4. Ty nás tedy zásobuješ ! Recept si hned vytisknu, protože se mi vrkoče moc líbí.
    Pěkný víkend, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jojo zásobuji :o)
      Vrkoče můžeš upéct kdykoliv, třeba tě pak někdo vyzve k tanci. Jé, kdy já naposledy tancovala???
      Přeji ti pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  5. Jituš, nádhera a určitě báječně chutnají. 👍👍👍
    Recept jsem si uložila a příležitostně ho vyzkouším. Děkuji za něj.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, nám chutnají obě náplně a klidně můžeš vyzkoušet i jiné.
      Přeji ti brzké uzdravení a zdravím. Jitka

      Vymazat
  6. Já k tobě nebudu smět chodit! Vždycky mi uděláš chutě a já pak musím zkoušet....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, jo je tady nebezpečno! :o)
      Zdraví Jitka

      Vymazat
    2. Já nedělala jednotlivé ale jeden velký zamotanec do dortový formy. Ale je to dobré i vcelku...

      Vymazat
    3. Do dortové formy jsi dělala z celé dávky nebo z poloviční?

      Vymazat
    4. Ne, z celé. Mám velkou formu a krásně se naplnila

      Vymazat
  7. Mňamka vypadá zase báječně. Díky za sdílení receptu.
    Přeji hezký víkend. Eva

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.