pondělí 19. února 2024

Nedělní odpoledne

Sobota propršela, pondělí jakbysmet. Ještěže se neděle vydařila. Upekla jsem koláč, k obědu uvařila naše oblíbené řecké stifado s bramborovo - batátovou kaší a odpoledne jsme vyrazili do Olomouce. 



Dceru jsme nechali na koleji a vyrazili na procházku do centra. V notoricky známých ulicích a na náměstích je stále co objevovat. Všechno mnohokrát vyfocené a stále je co fotit. Tento skrytý moravský poklad nelze nemilovat. 






Srdce vypadá jako z filtru, ale skutečně tam je. Plechové.




Dolní náměstí, Horní náměstí, kašny, orloj, sloup Nejsvětější Trojice, rejnoci, katedrála v dálce, kaple sv. Jana Sarkandra, káva v Naše Café, modré nebe, nesmělé zimní slunko. Dvě krásné hodiny.
 









A jen tak mimochodem: Kdyby si chtěl někdo upéct náš nedělní koláč, ve kterém jsem hrušky uložila do křupavé mandlové postýlky, recept následuje.




Mandlový koláč s hruškami


Korpus:
200 g hladké špaldové mouky
80 g másla
70 g moučkového cukru
1 PL vanilkového cukru
1 vejce
špetka soli

Mandlová vrstva:
150 g loupaných mandlí, nahrubo rozmixovaných
100 g třtinového cukru
80 g rozpuštěného másla
1 ČL mandlového extraktu
2 PL tuzemáku
2 vejce
1 PL hladké mouky

3 hrušky
mandlové lupínky

Nejprve si připravím formu na koláč nebo dortovou formu. Vymažu ji a vysypu polohrubou moukou. Na vále zpracuji všechny ingredience na korpus v hladké těsto. Trochu rozválím, přenesu do formy a prsty už jen poupravím. Těsto by mělo pokrýt celé dno formy a boční strany.

Všechny ingredience na mandlovou vrstvu prošlehám v míse a rozetřu na připravený korpus. 

Hrušky rozpůlím, oloupu a vykrojím jádřinec. Každou půlku rozříznu asi 4 - 5 řezy, které úplně nedoříznu v místě, tam kde byla stopka. Vějířovitě roztáhnu a položím na mandlovou vrstvu. Okolí hrušek posypu mandlovými plátky a dám péct do trouby na horní – dolní ohřev na 180˚C asi 30 minut. Okraje korpusu by měly být zlatavé a mandlová vrstva pevná. Vychladlé pocukruji.






10 komentářů:

  1. V Olomouci jsem nebyla ani nepamatuji, ale tvé fotky mě navnadili zajet se tam podívat. Koláč vypadá hodně jedle. Budu muset vyzkoušet. Přeji pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, v Olomouci studuje dcera UP a jsme tam několikrát za rok. Mám toto malé krajské město moc ráda.
      Děkuji a přeji ti pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, tohle dobře znám! Taky jedeme často v neděli do Prahy, "odložíme" Adama a uděláme si malý výlet :o) Procházka Olomoucí je nádherná, takové chvíle k životu prostě potřebuju.
    A koláč vypadá skvěle, jako všechny pečené dobroty od tebe!
    Měj klidný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, musím poradit Ondrovi VŠ v Praze :o) To není vůbec špatný nápad, takové malé radosti, jako jsou procházky po stokrát projitých místech vyhledávám. Když dělá společnost můj milý manžel a pozve mne na kávu, tak to teprve je super :o)
      Přeji ti takových malých radostí plný týden. Pa Jitka

      Vymazat
  3. Jsou místa, kde se nám opakovaně stále líbí.
    Ach to Tvoje pečení !!! Koláč vypadá moc dobře a určitě i moc dobře chutná.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je to tak. Každý máme ta svá místa, kde se dobíjíme.
      Díky a měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Jituš, krásné fotky 👍👍👍. Olomouc se prostě nikdy neomrzí.
    Koláč vypadá skvostně.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ach to je pravda. Už se těším na jaro a ty lány tulipánů v parku kolem Flory.
      Děkuji a posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  5. Jitko, díky za momentky z Olomouce (představ si, že já tam ještě nebyla) i za recept - koláč vypadá zajímavě a velmi jedle ;-)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, no to rychle přemýšlej o nápravě :o) Věřím, že nebudeš litovat.
      Děkuji a měj klidný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.