středa 14. února 2024

Valentýnské menu

Jak je důvod něco slavit, tak my slavíme. Valentýna i MDŽ, den matek, otců i dětí. Patří to k životu a život se slavit má. Dnes jsme zasedli s manželem k večeři a užili si společný čas bez potomků. Částečně nebyli doma, částečně (a podezřele) neměli hlad. Dostala jsem kytici a na oplátku jsem připravila něco dobrého. Recepty přikládám, asi to dnes už nestihnete, ale inspirace na víkend není nikdy dost.   

 



 

Zapečená Feta pro dva 

 


200 g Fety nebo podobného sýru balkánského typu
200 g cherry rajčat
2 papriky
olivy
1 cibule
1 dcl olivového oleje
oregano nebo oblíbené koření na pečenou zeleninu

Rajčata, papriky a cibule nakrájím na tenká půlkolečka o tloušťce asi 0,5 cm.

Plech nebo zapékací misku bohatě vymažu olivovým olejem. Na něj naskládám vrstvu cibule, na ni vrstvu papriky a poslední bude vrstva z rajčat. Opět bohatě zakápnu olivovým olejem a posypu kořením.

Pekáček vložím do předehřáté trouby na 200°C a peču asi 40 minut. Asi deset minut před koncem pečení přidám kousky Fety, olivy, posypu kořením nebo oreganem a zakápnu olejem. Dopékám ještě asi 10 minut na 170°C.



Nepečte Fetu příliš dlouho, zgumovatí a není pak dobrá. Podávám teplé s opečeným pečivem. 

  




Samozřejmě následuje lehký dezert.


 


Hrušky v krému

 

3 hrušky
1 litr mléka
2 čokoládové pudinky (nebo vanilkové + 100 g rozpuštěné hořké čokolády a 1 PL kakaa)
cukr, čekankový sirup, Xylitol,...
250 g tvarohu ve vaničce
piškoty
 
Hrušky oloupu, rozpůlím a odstraním jádřinec. Krátce je povařím ve vodě. Přidat můžete koření, třeba skořici a přisladit. Já jsem měla hrušky sladké a nepřidávala jsem nic. Vařím jen pár minut a dávám pozor, abych hrušky nerozvařila. Nechám chladit.
 
Podle návodu uvařím pudink. Já jsem neměla dva čokoládové, ale nahradila jsem je vanilkovými, do kterých jsem přidala rozpuštěnou čokoládu a kakao. Jakmile pudink trochu zchladne, vmíchám do něj tvaroh a dosladím.
 
Chlebíčkovou formu vypláchnu vodou, na dno naskládám hrušky řezem dolů a zaliji pudinkovým krémem. Povrch uhladím a vyskládám na něj piškoty. 






Měla jsem jen kulaté, ale i dlouhé cukrářské by vypadaly pěkně. Vrstvení by se dalo i otočit a napřed naskládat piškoty, pak krém a uzavřít hruškami. Záleží, co se vám víc líbí. Dám do druhého dne vychladit do ledničky. Vyklopit na tác jde lehce, a když je toho Valentýna... tak ještě trochu šlehačky.    

 





A jen tak mimochodem: Dnes slaví těžko uvěřitelné sedmdesáté narozeniny Lenka Filipová. Spolu s Marií Rottrovou jsou to mé oblíbené dámy pop music s nezaměnitelným hlasem, krásnými texty a přirozenou grácií. Přeji všechno nejlepší a hodně zdraví.



Pár písní mít - Lenka Filipová


Mít krátký sen
Je vzácnější než noc probdělá beze snů
Malý kout mít
Je lepší než nemít kam jít
A malý hlouček přátel
Je stále lepší než sám žít

Tvé slůvko snad
Je krásnější než vůbec žádné
Mít lásky půl
Je lepší než stálé trápení
A někdy je lepší než nikdy
A možná je dobré znamení

Pár písní mít
Nejprostších s nimi žít
Je lepší než stále jen hlídat čas
Pár písní mít
Nejprostších, osobních
Je lepší než závratné ticho v nás

 

15 komentářů:

  1. My Valentýna nijak speciálně neslavíme, nicméně jsem dostala višně v čokoládě a já manželovi o víkendu upekla minipavlovy ve tvaru srdíček, které jsme snědli s předstihem, protože jsem v úterý měla po dlouhém jednání potřebu nadopovat se cukrem ;-). Řezy z pudinku a tvarohu s ovocem už jsem zkoušela v bílém provedení s broskvemi (myslím to bylo inspirované taky tvým blogem) a úplně mi nedržely tak, aby se daly překlopit a pak krájet (a vypadaly fotogenicky) - asi jsem udělala nějakou technologickou chybu (jako soudruzi v NDR ;-)). Ale dobré byly, takže v čokoládovém provedení by mohly mít taky úspěch.
    Zapečená feta vypadá s těmi černými olivami moc pěkně, ale to si můžu udělat akorát pro sebe - manžel nemá rád olivy a neplane ani velkou láskou k fetě
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, my to slavíme taky hodně komorně. Víc než kytice a dobroty nemáme, ale věnujeme si společnou chvilku, bez dětí, bez TV, bez stresu. Úplně to stačí.
      Já nepečené dezerty dělám celkem často a málokdy se mně stane, že by něco nedrželo. Dobře drží mascarpone nebo tvaroh se šlehačkou. Tady to byl pudink s tvarohem a taky dobrý. Musí se nechat do druhého dne v ledničce a drží to jak helvetská víra.
      My olivy milujeme, ale když někomu vadí nemusí se dávat. Místo Fety můžeš zapéct jakýkoliv jiný sýr, vloni jsem dělala s Camembertem a taky to bylo moc dobré.
      Přeji ti příjemný večer. Jitka

      Vymazat
    2. Vidíš, camembert mne nenapadl, to je dobrý tip

      Vymazat
  2. Jituško, moc krásné! Dokud byly děti doma, tak jsme slavili všechno, co se dalo. Dala si jasný důkaz o tom, že dobrota se dá udělat i rychle. Manžel mi přijel domů tak zhruba ve stejné čase jako si zveřejnila příspěvek a dnes jsem vstávali ve 4 hodiny, na romantiku nebyl úplně prostor...
    A Lenka Filipová - nejdřív nás napadlo, že to je snad chyba, pak jsem si uvědomili, kolik je nám... Mám naprosto stejný hudební vkus.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ono zase nejde o nějaké velké slavení, ale spíš o to, že si ten čas věnujeme a užijeme se společně.
      Rychlovka to je, to máš pravdu. Když se dovleču z práce, na velké akce není čas. A prosím tě, jak se dá přežít den, když vstáváš ve čtyři hodiny? Já vstávám o půl šesté a do sedmi se dávám dohromady :o)
      Měj pěkný večer a dobrou noc. Pa Jitka

      Vymazat
  3. Valentýn u nás nějak nezdomácněl. Ale já přeci jenom nějakou dekorační drobnůstkou ho připomenu.
    Tvoje receptíky jako vždy OK.
    Obě zpěvačky mám taky ráda. Jsou to prostě dámy.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, doufám, že už je ti líp a užíváš si nejen Valentýna.
      Měj se hezky a posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  4. Jituš, my Valentýna neslavíme, dokonce ani naši potomci ne. Oba recepty vypadají báječně, zejména ty hrušky, které mně opravdu zaujaly. 👍👍👍
    V září jsme byli na koncertě Lenky Filipové v Divadle pod Palmovkou, byla to domovská scéna jejího tatínka, tak na něj vzpomínala. O blížících se sedmdesátinách se zmínila také. Říkala, že si ten věk moc nepřipouští. Ale byla úžasná.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, přivezla jsem od sestry dvě kila hrušek a pomalu je začínám upotřebovávat. Určitě se tady ještě nějaká objeví.
      LF je moc milá a skromná žena. Život se s ní taky zrovna nemazlil a doufám, že zdravotně už na tom bude dobře.
      Krásné únorové dny. Jitka

      Vymazat
  5. Mě manžel překvapil - poslal mi písničku a vlastnoručně mi upekl francouzský koláč. Nevěřila jsem svým očím)))) a to jsem si myslela, že Valentýna neslaví. Mýlila jsem se ráda)))
    Díky za recepty. A Lenka 70??? To snad ani není možné.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, wow. Tak můj manžel má v repertoáru zapečené toasty, vaječnou omeletu a míchaná vajíčka. Ale nemotá se mně v kuchyni :o)
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  6. Krásná kytička a ty dobroty, nádhera. My Valentýna nějak moc neřešíme, většinou si dáme s mužem nějakou sladkost, čokoládu nebo tak 😊 Krásný večer přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, k primulce mám osobní vztah. Připomíná mně dětství. Není nutný ohňostroj ani diamanty (i když by potěšily, že :o) Stačí být spolu a věřit si.
      Přeji pohodový víkend plný pěkných chvilek. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško,máš tu naprosto skvělé recepty.Valentýna také nijak neslavíme,manžel mi koupil kytku až včera,chtěla jsem primulku.Za chvíli jedeme pryč a tak se sem pro recepty určitě vrátím.
    U Lenky Filipové mě její 70. hodně překvapily.Vypadá mladě.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.