Pohoštění z dnešních receptů jsem připravovala pro dvě milé návštěvy. Oba návštěvám chutnaly a budu se k nim určitě vracet i když k nám nikdo nezavítá.
První byl víkendový oběd s kuřecím masem a "francouzskou" omáčkou. Kdysi po revoluci se dala koupit instantní francouzská omáčka, na které jsem byla lehce závislá. Když ji (mám dojem) Maggi přestalo vyrábět, vyvinula jsem její moravskou variantu 😊.
Kuřecí stehna se zeleninovou omáčkou
1 velká cibule
3 velké mrkve
1 petržel
1 menší celer
4 kuřecí stehna (mohou být i stehenní paličky nebo horní část stehen)
olej
sůl, pepř, 4 bobkové listy, tymián, mleté nové koření
200 ml smetany na vaření 12 %
1-2 PL hladké mouky
trochu citronové šťávy
Do pekáče, který může přijít do trouby, dám olej a na sporáku na něm opeču osolené kuřecí maso. Po opečení je dám zatím bokem na talíř.
Na olej přidám a osmahnu cibuli na kostičky. Jakmile je zlatavá, přidám nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Opeču zeleninu, přidám všechno koření a vrátím zpět maso. Zaliji vodou nebo vývarem a vložím do trouby, ale může se nechat i na sporáku. Dusím do měkka.
Jakmile je hotové, dám maso bokem a udržuji teplé. Odstraním bobkové listy a dám vařit na sporák. Ve smetaně rozmíchám mouku a zahustím jí omáčku. Může se nechat tak, ale já ji ještě rozmixuji ponorným mixérem. Není potřeba tolik mouky a rozmixují se i případné žmolky. Dochutím citronovou šťávou.
Podávat lze s těstovinami, rýží i pečenými bramborami.
A jen tak mimochodem: Pro další milou návštěvu jsem připravila dort Limoncello, který jsem jen malinko upravila a místo mascarpone použila vaničku tvarohu a jeden čerstvý sýr. Korpus jsem tentokrát upekla cuketovo-citronový z receptu na koláč. Je to příjemný letní moučník a jsem ráda, že návštěvě chutnal.
Jitko, obě jídla vypadají moc dobře - jen se sliny sbíhají. To kuře určitě vyzkouším, bude to zas něco trochu jiného než moje oblíbené kuře na paprice ;-)
OdpovědětVymazatHezký den
Při pohledu na tvé dobroty...... dostala jsem hlad)))
OdpovědětVymazatHezký víkend.
Evi, tak to je problém ... :o) Budeš muset přijet na oběd, někdy :o)
VymazatMěj se hezky. Jitka
Jituško, smála jsem se už večer. Tu omáčku jsme u nás měli taky moc rádi a Adam, ten ji doslovala miloval. A tak ji dělám, hodně podobně jako ty ... :o)
OdpovědětVymazatDort vypadá úžasně.
Přeji hezkou sobotu, Helena
Helenko, tak to jsem ráda, že díra na trhu nezasáhla jen nás :o) Recept na omáčku je podobný, ale není úplně stejný jako z pytlíku. Nemám ty tajný chemický ingredience :o)
VymazatMěj pěkný nový podzimní týden. Jitka
Dala bych si obojí.Po snídani mám nějaké chutě.Omáčku neznám,ale zkusím ji.Každá novota mě baví.
OdpovědětVymazatJituško,hezký víkend
Jituško, taky ráda zkouším nové recepty, ale ne všechny se u nás zabydlí. Tento nám chutná.
VymazatMěj s emoc hezky. Jitka
Hm…díky za inspirace :)
OdpovědětVymazatDěkuji a zdravím. Jitka
VymazatNávštěva si zcela jistě pochutnala. A mně se oba receptíky líbí. Tu omáčku taky tak nějak podobně dělám.
OdpovědětVymazatHezkou neděli - už první podzimní !
Hanka
Hani, děkuji za komentář a také ti přeji pěkné podzimní dny.
VymazatJitka
já dnes pekla štrůdl...Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, na ten u nás dojde příští týden, už jsem zaregistrovala požadavky :o)
VymazatMěj se hezky. Jitka
Vypadá to skvěle Jitko, zaujala mě moc zeleninová omáčka, tu určitě zkusím. Já dnes pekla bábovku a poprvé se mi nevyklopila 🥺🥺 Měj se hezky 🌞🌸😊
OdpovědětVymazatŠárko, bábovky někdy zlobí. Mně se zase nedávno nepodařilo vytáhnout koláč z formy. Taky nechápu...
VymazatMěj klidný podzimní týden. Jitka