pátek 20. září 2024

Pro vítanou návštěvu

Pohoštění z dnešních receptů jsem připravovala pro dvě milé návštěvy. Oba návštěvám chutnaly a budu se k nim určitě vracet i když k nám nikdo nezavítá.



První byl víkendový oběd s kuřecím masem a "francouzskou" omáčkou. Kdysi po revoluci se dala koupit instantní francouzská omáčka, na které jsem byla lehce závislá. Když ji (mám dojem) Maggi přestalo vyrábět, vyvinula jsem její moravskou variantu 😊.



Kuřecí stehna se zeleninovou omáčkou

 

1 velká cibule
3 velké mrkve
1 petržel
1 menší celer
4 kuřecí stehna (mohou být i stehenní paličky nebo horní část stehen)
olej
sůl, pepř, 4 bobkové listy, tymián, mleté nové koření
200 ml smetany na vaření 12 %
1-2 PL hladké mouky
trochu citronové šťávy

Do pekáče, který může přijít do trouby, dám olej a na sporáku na něm opeču osolené kuřecí maso. Po opečení je dám zatím bokem na talíř.
Na olej přidám a osmahnu cibuli na kostičky. Jakmile je zlatavá, přidám nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Opeču zeleninu, přidám všechno koření a vrátím zpět maso. Zaliji vodou nebo vývarem a vložím do trouby, ale může se nechat i na sporáku. Dusím do měkka.
Jakmile je hotové, dám maso bokem a udržuji teplé. Odstraním bobkové listy a dám vařit na sporák. Ve smetaně rozmíchám mouku a zahustím jí omáčku. Může se nechat tak, ale já ji ještě rozmixuji ponorným mixérem. Není potřeba tolik mouky a rozmixují se i případné žmolky. Dochutím citronovou šťávou.
Podávat lze s těstovinami, rýží i pečenými bramborami.





 
A jen tak mimochodem: Pro další milou návštěvu jsem připravila dort Limoncello, který jsem jen malinko upravila a místo mascarpone použila vaničku tvarohu a jeden čerstvý sýr. Korpus jsem tentokrát upekla cuketovo-citronový z receptu na koláč. Je to příjemný letní moučník a jsem ráda, že návštěvě chutnal.




 

2 komentáře:

  1. Jitko, obě jídla vypadají moc dobře - jen se sliny sbíhají. To kuře určitě vyzkouším, bude to zas něco trochu jiného než moje oblíbené kuře na paprice ;-)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Při pohledu na tvé dobroty...... dostala jsem hlad)))
    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.