pátek 6. září 2024

Údolím Emmental

Dnes se projedeme malebnou krajinou kolem řeky Emme a nenecháme si utéct ani místní speciality.



Jak už název oblasti Emmental napovídá, dnes se podíváme do míst, kde se před staletími zrodil a kde se dodnes vyrábí neslavnější švýcarský sýr s velkými dírami Emmental. Název je složen z názvu řeky Emme, která v délce osmdesáti kilometrů protéká údolím, které se německy řekne Tal.  



Z našeho ubytování jsme vyjeli do kopců a jakmile jsme překonali hřeben, cesta nás vedla kopcovitou krajinou těch nejzelenějších pastvin, jaké si dovedeme jen představit. Posety byly pasoucími se krávami, jejichž mléko se v údolí řeky Emme mění na lahodný sýr.



V dlouhém a širokém údolí s malebně zvlněnou krajinou jsou jako korálky po kopcích rozházena tradiční dřevěná stavení s typicky převislými střechami. Statky a mléčné farmy dotvářejí dojem dokonalé venkovské idyly. 



Oblast je to populární pro turisty motorizované, pěší i cyklisty. Má to tu nevýhodu, že auto kvůli provozu nejde libovolně zastavit a fotit a fotit. Inu, budeme si muset taky něco pamatovat.






Kromě pozoruhodných lidových staveb jsou pro tuto oblast typické staré i nové dřevěné kryté mosty přes řeku Emme. Záhy nám jeden nabízí své služby...


 


Naše první zastávka je v Trubschachenu, nemůžeme totiž minout návštěvnické centrum firmy Kambly. Tuto světoznámou továrnu na sušenky právě tady založil počátkem 20. století Oscar Kambly. 



Přistěhoval se sem za svou ženou, převzal malé pekařství a podle babiččina receptu začal péct sušenky Bretzeli. O historii firmy se návštěvníci dozví více z moc pěkného interaktivního představení v replice Oscarova pekařství. 



Dnes firmu vede už třetí generace rodiny Kambly a k dodnes vyráběným původním sušenkám Bretzeli časem přidali sortiment mnoha sladkých i slaných pochutin. Velmi oblíbené (a dobré) jsou jejich sušenky s čokoládou. Dodnes jsou používány regionální suroviny z oblasti Emmental, dováží se jen kakao a ořechy. 


 


Návštěvnické centrum Kambly Experience lze navštívit zdarma, ochutnat celý sortiment výrobků a zakoupit běžné výrobky i cenově výhodná velkoobchodní balení. 



Hlavním městem Emmentalu je nazýváno městečko Langnau, které se mně z celého údolí líbilo asi nejvíce. My jsme jím jen projeli, ale určitě stojí za zastávku a procházku.


 


Pokračovali jsme k našemu cíli a do údolí Emmental jsme se vrátili na zpáteční cestě. 



Okružní výlet údolím řeky Emme jsme zakončili ve výrobně slavného děrovaného sýra v Affolternu. V oblasti je na dvě stě rodinných sýráren, ale tady je největší turistické lákadlo údolí Emmentaler Schaukäserei



Kromě muzea se zážitkovou cestou Der Königsweg, si zájemci mohou zdarma prohlédnout mlékárnu s ukázkou výroby sýra a ve firemní prodejně zakoupit ten pravý a nefalšovaný děrovaný ementál. Regionální originál se pozná podle značky Ämmitaler Ruschtig. 









Ochutnat místní sezónní speciality lze v přilehlé restauraci a zajímavá je také návštěva historické mlékárny v zahradě.  








Může se hodit:

Návštěvnické centrum Kambly Experience najdete na adrese Mühlestrasse 4-8, Trubschachen. V pracovní dny je otevřeno od 8:30 do 18:30, o víkendu jen do 17 hodin. Veškeré informace najdete tady.

Emmentaler Schaukäserei sídlí na adrese Schaukäsereistrasse 6, Affoltern. Otevřeno mají 365 dní v roce od 9 do 17 hodin. Navštívit je můžete už teď na této adrese.  


 


A jen tak mimochodem: Když se cestou ztratíme... objevíme toho tolik zajímavého, že se na to zakufrování vlastně moc těším. 

Letos se nám povedlo špatně odbočit hned na německo-švýcarské hranici 😊 a objevili jsme krásný hraniční krytý most přes Rýn spojující obě země.



Cestou ze Steinu do Curychu jsme to vzali zkratkou - prodlužovačkou a narazili jsme na tuto mou srdcovku...



Podobných majestátních sólistů na obzoru jsme viděli po celé zemi hodně.






Zámky ve Švýcarsku nejsou tak honosné jako ty naše, spíš mně připomínají zemanské tvrze. 


Zámek Schwandegg


Hledali jsme supermarket a našli "perníkovou chaloupku".





Cestou do Lucernu jsme hned u silnice objevili vodopád. Takových přírodních překvapení nás potkalo několik, ale ne vždy se dalo zastavit a vyfotit je.

 


 

12 komentářů:

  1. Úžasné místo a krásně nafoceno 😍

    OdpovědětVymazat
  2. Malebná krajina, poutavé vyprávění! Dost toho vím o tom, že bych fotila a nejde zastavit a i o objevech při špatném odbočení.
    Jituško, děkuji a přeji hezkou sobotu. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, často mě ta nemožnost fotit štve, ale v rámci bezpečnosti to jinak nejde. Fotím i z auta, ale to nevyjde vždy dobře. Bloudění se nevyhneme nikdy, ale nevadí mně. Jen pak máme zpoždění :o)
      Měj se moc hezky ;-). Jitka

      Vymazat
  3. To je malebná krajina pro výrobu sýru jako stvořená.
    Také to znám,kolikrát bych tak chtěla fotit z auta,ale bohužel.Ty mosty jsou úžasné,ale to je úplně všechno.Jituško,hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, máme těžký život, my foto maniaci :o)
      Tady bylo co fotit, ale chtělo to víc času a klidu.
      Příjemný den ti přeji. Jitka

      Vymazat
  4. Moc hezký příspěvek. Pokochala jsem se !
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné údolí a ještě k tomu sýry a sušenky... Co víc si přát :D
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, výborná kombinace :o) Ráda se sem vrátím.
      Přeji ti klidný nový týden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.