Dnes se projedeme malebnou krajinou kolem řeky Emme a nenecháme si utéct ani místní speciality.
Jak už název oblasti Emmental napovídá, dnes se podíváme do míst, kde se před staletími zrodil a kde se dodnes vyrábí neslavnější švýcarský sýr s velkými dírami Emmental. Název je složen z názvu řeky Emme, která v délce osmdesáti kilometrů protéká údolím, které se německy řekne Tal.
Z našeho ubytování jsme vyjeli do kopců a jakmile jsme překonali hřeben, cesta nás vedla kopcovitou krajinou těch nejzelenějších pastvin, jaké si dovedeme jen představit. Posety byly pasoucími se krávami, jejichž mléko se v údolí řeky Emme mění na lahodný sýr.
V dlouhém a širokém údolí s malebně zvlněnou krajinou jsou jako korálky po kopcích rozházena tradiční dřevěná stavení s typicky převislými střechami. Statky a mléčné farmy dotvářejí dojem dokonalé venkovské idyly.
Oblast je to populární pro turisty motorizované, pěší i cyklisty. Má to tu nevýhodu, že auto kvůli provozu nejde libovolně zastavit a fotit a fotit. Inu, budeme si muset taky něco pamatovat.
Kromě pozoruhodných lidových staveb jsou pro tuto oblast typické staré i nové dřevěné kryté mosty přes řeku Emme. Záhy nám jeden nabízí své služby...
Naše první zastávka je v Trubschachenu, nemůžeme totiž minout návštěvnické centrum firmy Kambly. Tuto světoznámou továrnu na sušenky právě tady založil počátkem 20. století Oscar Kambly.
Přistěhoval se sem za svou ženou, převzal malé pekařství a podle babiččina receptu začal péct sušenky Bretzeli. O historii firmy se návštěvníci dozví více z moc pěkného interaktivního představení v replice Oscarova pekařství.
Dnes firmu vede už třetí generace rodiny Kambly a k dodnes vyráběným původním sušenkám Bretzeli časem přidali sortiment mnoha sladkých i slaných pochutin. Velmi oblíbené (a dobré) jsou jejich sušenky s čokoládou. Dodnes jsou používány regionální suroviny z oblasti Emmental, dováží se jen kakao a ořechy.
Návštěvnické centrum Kambly Experience lze navštívit zdarma, ochutnat celý sortiment výrobků a zakoupit běžné výrobky i cenově výhodná velkoobchodní balení.
Hlavním městem Emmentalu je nazýváno městečko Langnau, které se mně z celého údolí líbilo asi nejvíce. My jsme jím jen projeli, ale určitě stojí za zastávku a procházku.
Pokračovali jsme k našemu cíli a do údolí Emmental jsme se vrátili na zpáteční cestě.
Okružní výlet údolím řeky Emme jsme zakončili ve výrobně slavného děrovaného sýra v Affolternu. V oblasti je na dvě stě rodinných sýráren, ale tady je největší turistické lákadlo údolí Emmentaler Schaukäserei.
Kromě muzea se zážitkovou cestou Der Königsweg, si zájemci mohou zdarma prohlédnout mlékárnu s ukázkou výroby sýra a ve firemní prodejně zakoupit ten pravý a nefalšovaný děrovaný ementál. Regionální originál se pozná podle značky Ämmitaler Ruschtig.
Ochutnat místní sezónní speciality lze v přilehlé restauraci a zajímavá je také návštěva historické mlékárny v zahradě.
Může se hodit:
Návštěvnické centrum Kambly Experience najdete na adrese Mühlestrasse 4-8, Trubschachen. V pracovní dny je otevřeno od 8:30 do 18:30, o víkendu jen do 17 hodin. Veškeré informace najdete tady.
Emmentaler Schaukäserei sídlí na adrese Schaukäsereistrasse 6, Affoltern. Otevřeno mají 365 dní v roce od 9 do 17 hodin. Navštívit je můžete už teď na této adrese.
A jen tak mimochodem: Když se cestou ztratíme... objevíme toho tolik zajímavého, že se na to zakufrování vlastně moc těším.
Letos se nám povedlo špatně odbočit hned na německo-švýcarské hranici 😊 a objevili jsme krásný hraniční krytý most přes Rýn spojující obě země.
Cestou ze Steinu do Curychu jsme to vzali zkratkou - prodlužovačkou a narazili jsme na tuto mou srdcovku...
Podobných majestátních sólistů na obzoru jsme viděli po celé zemi hodně.
Zámek Schwandegg |
Hledali jsme supermarket a našli "perníkovou chaloupku".
Úžasné místo a krásně nafoceno 😍
OdpovědětVymazatŠárko, děkuji a přejipěkný nový týden. Jitka
VymazatMalebná krajina, poutavé vyprávění! Dost toho vím o tom, že bych fotila a nejde zastavit a i o objevech při špatném odbočení.
OdpovědětVymazatJituško, děkuji a přeji hezkou sobotu. Helena
Helenko, často mě ta nemožnost fotit štve, ale v rámci bezpečnosti to jinak nejde. Fotím i z auta, ale to nevyjde vždy dobře. Bloudění se nevyhneme nikdy, ale nevadí mně. Jen pak máme zpoždění :o)
VymazatMěj se moc hezky ;-). Jitka
To je malebná krajina pro výrobu sýru jako stvořená.
OdpovědětVymazatTaké to znám,kolikrát bych tak chtěla fotit z auta,ale bohužel.Ty mosty jsou úžasné,ale to je úplně všechno.Jituško,hezký víkend
Jituško, máme těžký život, my foto maniaci :o)
VymazatTady bylo co fotit, ale chtělo to víc času a klidu.
Příjemný den ti přeji. Jitka
moc hezké..Sv
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatMoc hezký příspěvek. Pokochala jsem se !
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Hani, děkuji a posílám pozdrav. Jitka
VymazatKrásné údolí a ještě k tomu sýry a sušenky... Co víc si přát :D
OdpovědětVymazatMěj se fajn
Stáňo, výborná kombinace :o) Ráda se sem vrátím.
VymazatPřeji ti klidný nový týden. Jitka