Stejně jako jiné roky, i letos jsem si po dovolené našla recepty navštívené země a doma už některé zkusila. Moc nám voněl a chutnal švýcarský kaštanový koláč z nejjižnější části země z Ticina.
Švýcarský kaštanový koláč - Torta di castagne ticinese
2 vejce
50 g moučkového cukru
50 g másla
160 + 40 g kaštanového pyré
40 g mletých mandlí
půl kypřícího prášku do pečiva
1 PL tuzemáku
Množství je tak akorát na menší koláčovou nebo dortovou formu o průměru max. 20 cm. Na větší doporučuji péct z dvojnásobného množství.
Z bílků a špetky soli ušlehám tuhý sníh.
V druhé míse prošlehám žloutky s cukrem. Přišlehám rozpuštěné máslo, větší část kaštanového pyré a mleté mandle s práškem do pečiva. Na závěr už jen lehce vmíchám sníh z bílků.
Množství je tak akorát na menší koláčovou nebo dortovou formu o průměru max. 20 cm. Na větší doporučuji péct z dvojnásobného množství. Já jsem použila obdélníkovou koláčovou formu.
Těsto naliji do vymazané a vysypané formy. Tento krok doporučuji nevynechat. První koláč jsem pekla v jen vymazané formě, a i když je to moderní forma s nepřilnavým povrchem, nepovedlo se mně koláč bezchybně vyklopit.
Uhladím povrch těsta a peču asi 25 minut na 170˚C. Barva koláče by měla být zlatohnědá a špejle po vytažení suchá.
Vychladlý koláč potřu zbytkem pyré, které promíchám s kapkou tuzemáku a troškou mléka. Posypu plátky mandlí a podávám s kopečkem zmrzliny a třeba borůvkami.
A jen tak mimochodem: V létě se čokoládě spíš vyhýbám a dávám přednost ovoci, ale co by to bylo za recepty ze Švýcarska bez čokolády? Naštěstí je tu jeden sice čokoládový, nicméně osvěžující.
Ledová čokoláda do skleničky
0,5 l mléka (použila jsem polotučné)
200 g čokolády - hořká i mléčná - čočky nebo nalámaná tabulka - dejte tu, co máte doma rádi
Dno menšího hrnce nebo rendlíku pokryji tenkou vrstvou vody. Stačí jen tenký film, aby se mléko nepřipalovalo.
Přidám mléko a čokoládu. Pomalu zahřívám mléko a rozpouštím čokoládu. Jakmile je čokoláda rozpuštěná, odstavím a nechám vychladnout.
Na noc uložím do ledničky. Před podáváním promíchám a naliji do skleniček. Přidám kopeček dobré vanilkové zmrzliny, šlehačku a různé sypání a zdobení.
Jituško,to jsou po ránu dobroty.Hned bych se zakousla.Dnes jdu v sedm na krev a tak musím hladovět.Obojí bych vyzkoušela.Měj se hezky
OdpovědětVymazatJituško, tak doufám, že máš výsledky odběrů v pořádku. Díky za návštěvu a přeji ti pěkný den. Jitka
VymazatJituško, recepty od tebe, to je vždycky radost. Kaštanové dobroty mám moc ráda a ledová čokoláda, to je tedy taky pecka, to musím vyzkoušet.
OdpovědětVymazatPřeji příjemný den. Helena
Helenko, kaštanové moučníky se občas vidí v cukrárně, ale doma je moc nepečeme a je to škoda. Je to taky tím kaštanovým pyrém, které se běžně v obchodě nevidí. Kaštany u nás prostě nemají tu tradici.
VymazatČokoška určitě potěší každého čokoholika, jednoho doma máš, že? :o)
Mějte pohodový víkend. Jitka
Dobrý deň, prajem.
OdpovědětVymazatSuper recepty a úžasné fotky. Ďakujem za spríjemnenie nepríjemného rána :). Zdraví Ľubica
Ľubico, tak to jsem moc ráda, že jsem trochu přispěla k zpříjemnění dne. Taky se občas nevyhnu ranní srážce s pitomcem.
VymazatPřeji krásný a odpočinkový víkend. Zdraví Jitka
Nádherné dobroty, Jitko, přeji příjemný den 🌞
OdpovědětVymazatŠárko, děkuji a přeji pěkný den. Jitka
VymazatJitko, prima recepty. Z kaštanového pyré jsem nikdy nic nedělala, tak až na něj někde narazím, mohla bych si zaexperimentovat.
OdpovědětVymazatStáňo, v Praze budeš mít určitě nějakou možnost. Já jsem si pyré dovezla z Maďarska.
VymazatMěj klidný víkend. Jitka
Ty prostě umíš udělat chutě :-) !!!!
OdpovědětVymazatHezký den !
Hanka
Hani, jojo - to by mně šlo :o)
VymazatMěj se moc hezky. Jitka