Cestovní příspěvky dnes přeruším recepty. Itálii ale hned tak neopustím, recepty budou v italském rytmu, letní, prázdninové.
Po návratu z dovolené jsem pro kolegyně připravila dezert inspirovaný Itálií, citronovým likérem Limoncello a desertem Tiramisu. Tento svěží dezert s ledovou kávou v minulých horkých dnech přišel velmi vhod a kyselkavá varianta Tiramisu nám chutnala víc než ta klasická.
Je to až k neuvěření... naše slečna se minulý týden z náctileté kategorie přehoupla do kategorie dva-cet. Na letní rodinou oslavu jsem pekla dort a protože se Limoncello osvědčilo, nebylo o čem dlouze přemýšlet.
Dort Limoncello
Na korpus jsem použila můj osvědčená recept, najdete jej tady.
Krém
250 g mascarpone
100 g čerstvého sýra (Palouček, Lučina)
90 g moučkového cukru
3 PL citronové šťávy
60 ml Limoncella
strouhaná kůra z jednoho citrónu
200 ml smetany na šlehání 33%
Likérová lázeň:
100 ml Limoncella
7 PL citronové šťávy
4 PL vody
2 ČL cukru
Zahradní ovoce: maliny, rybíz, muchovník
Upeču korpus a nechám jej vychladnout.
V míse prošlehám mascarpone a sýr s cukrem. Citronovou šťávu, kůru a likér prošlehám opatrně až na konec, mohly by se udělat hrudky. Pokud se tak stane, ponorným mixérem promixuji dohladka. Nakonec přiliji šlehačku a prošlehám do pevného krému, který dám alespoň na 30 minut do ledničky.
Promíchám přísady do likérové lázně až do rozpuštění cukru. Upečený korpus dvakrát prokrojím, prokapu částí likérové lázně a pomažu třetinou krému. Přiklopím dalším plátem a opakuji prokapání likérem a krém. To stejné provedu s třetím plátem. Prokapu a promažu i vršek dortu zbylými surovinami. Trochu krému mně ještě zbylo a tak jsem pomazala i část boku dortu. Vršek dortu jsem ozdobila plátky mandlí, ovocem ze zahrady a pocukrovala moučkovým cukrem.
Tiramisu s Limoncellem
250 g mascarpone
100 g moučkového cukru
3 PL citronové šťávy
60 ml Limoncella
citronová kůra
200 ml smetany na šlehání 33%
2 balíčky dlouhých piškotů
Likérová lázeň:
40 ml Limoncella
2 PL citronové šťávy
2 PL vody
1 ČL cukru
Nejprve si ušlehám do pevného stavu šlehačku. V druhé větší míse prošlehám mascarpone s cukrem, citronovou šťávou, kůrou a likérem. Kyselé přísady dám až na konec, mohly by se udělat hrudky. Pokud se tak stane, ponorným mixérem promixuji dohladka. Pak lehce vmíchám ušlehanou šlehačku.
Promíchám přísady do likérové lázně až do rozpuštění cukru. Piškoty namáčím do lázně a skládám do velké mísy nebo menších misek. Nanesu část krému a vrstvy střídám - jako u klasického Tiramisu - namočené piškoty s krémem. Poslední je vrstva krému, který posypu citronovou kůrou.
Před podáváním dám alespoň na dvě hodiny do ledničky, ale lepší je přes noc.
A jen tak mimochodem: Pro ty, kdo by si chtěli Limoncello sami vyrobit, tu mám jeden originál recept z citronové riviéry.
Limoncello z Amalfi
1 l alkoholu - nejlépe vodky
1,5 kg citronové kůry
1,5 l vody
1 kg cukru
Do velké sklenice dám alkohol, přidám citronovou kůru, uzavřu a dám na temné, chladné místo tři dny macerovat.
Pak přecedím a odstraním kůru. Ve vodě rozpustím cukr, smíchám s alkoholem a je hotovo.
To hlavní na závěr - Limoncello před podáváním vychladit!
Jitko, jen se sliny sbíhají. Mám ráda citronové příchutě, takže tyhle moučníky by mi asi chutnaly. Musím někde mrknout po Limoncellu (přemýšlím, jestli ho nemívají v italském týdnu v Lidlu...)
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, mívají, ale mají ještě jakési krémové Limonccino (nebo tak nějak) a to ne. Jinak jsem jej viděla i v Tescu apod.
VymazatMěj pěkný nový týden. Jitka
Jitu, Limoncello a citrusové chutě miluji, pochutnala bych si u tebe. Dort vypadá překrásně! Musely to být úžasné dobroty!
OdpovědětVymazatMadlence přeji všechno dobré k narozeninám a tobě i všem u vás krásnou neděli, Helena
Helenko, děkuji za přání. Dort byl osvěžující, jen se po něm zaprášilo a všichni chtěli recept :-)
VymazatPřiji pohodový týden. Jitka
Sliny se mi sbíhají, když se na Tvoje fotky dívám. Oslavenkyni dodatečně přeji všechno nejlepší.
OdpovědětVymazatHezkou neděli Tobě i všem u vás doma !
Hanka
Hani, děkuji, oslavenkyně bude překvapená :-)
VymazatMěj se hezky v novém týdnu. Jitka
Jituško, oba vypadají luxusně a jsem ráda, že zrovna snídám... Měj pohodový nový týden.
OdpovědětVymazatMarti, díky a zdravím z Moravy. Jitka
Vymazat