pátek 27. září 2024

Zahrada v září

Letošní září dalo zahradě zabrat. Úmorné horko vystřídaly přívaly deště a silný vítr. Naštěstí nejsme postiženi záplavami a škody nejsou velké.



Odneslo to jen pár polámaných větví, kterých bylo sice škoda, ale není to nic fatálního. Z první poloviny září nemám ani žádné fotky. Zprvu byla zahrada smutně vyprahlá a v deštích se fotit nedalo. V druhé polovině měsíce se konečně počasí umoudřilo a zahradě to prospělo. Tráva se zazelenala a květy pozdního léta získaly na šťavnatosti.







Některé letničky už odkvetly, něco málo uschlo, něco už nevypadalo pěkně. To všechno jsem odstranila a připravila zahradu na podzimní výsadbu jarních cibulovin. 




 
Nachystané je i místečko pro novou objednanou růži, kterou jsem si vyčíhla v olomouckém Rozáriu. Pokud se chystáte obohatit zahradu o královnu květin, doporučuji navštívit v době jejího kvetení, což je květen až červenec, rozárium, růžovou školku nebo alespoň zahradní centrum a prohlédnout si nabídku. Barvu květů nezkresluje monitor, líp si představíte velikost a nezapomeňte přivonět.

 
 

 
Zahrada se obklopila chundelatými kopci okrasných trav s ohňostrojem květenství. Po větrném počasí jsou ty vysoké lehce neučesané, ale i tak to jsou kočeny. 









Barvy a zase barvy. Přišel čas ořechoplodce a jeho modrého šatu. Panašovaný ibišek stydlivě schovává karmínové květenství. Letitá heuchera svými fialovými listy zaplavila okolí ve stylu tsunami.






Podzimní krásky... hvězdnice, rozchodníkovce, sasanky a poslední letní trvalky.







Horké dny zkrátily krásu květů hortenzií. Spousta květů je suchá. Našlo se pár posledních bojovnic, které to nemíní jen tak vzdát. 






Z Loukykvět se letos povedly nádherné mečíky i jiřiny. Doufám, že na jaře budu mít radost i z nových tulipánů a narcisů. Čeká mne období barevného kombinování a sázení cibulek.





A jen tak mimochodem: Každá sezóna je jiná. Něco se povede, něco se nepovede, to je zkrátka zahradníkův rok. Letos mám krásnou duhovou mrkev. Na druhou stranu se nám i přes péči a slibné jarní rašení nepodařilo zachránit buxusy. Predátoři ze sousedství zaútočili v takovém množství, že to vzdávám a vše vykopeme. 
 


1 komentář:

  1. Jituško, krása střídá nádheru, tedy až na tu poslední fotku. Já pořád bojuju, po dobu dovolené se u nás housenky vyřádily, potvory jedny. Tak, jako ty tvé keříky ty mé zatím nedopadly...
    Překrásné trávy máš, krásně doplňují zbytek zahrady. Je vidět, že se vyznáš a máš vkus.
    Přeji příjemný podzimní víkend, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.