sobota 11. listopadu 2023

Svatomartinské rohlíčky

Kolegyně mně přinesla recept na šlehačkové těsto, které používá na rohlíčky nebo třeba štrůdl. Já se smetanou občas dělám jen vánoční cukroví, a tak jsem je ráda vyzkoušela. Rohlíčky dopadly dobře, s těstem se moc dobře pracuje, trochu jsem bojovala s pečením - každá trouba peče jinak a je třeba vyzkoušet. Náplň jsem udělala malinko jinou, s rumem a skořicí. Tyto rohlíčky jsou nekynuté, dobrá varianta, když doma není droždí. V těstě není cukr a byly by dobré i naslano. Chutnaly nám, ale já si nemůžu pomoct, kynuté jsou nejlepší. 






Svatomartinské rohlíčky se šlehačkou


Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml smetany 31 - 33 %
250 g másla nebo Hery
1 vejce + 1 vejce na potření
větší špetka soli

Náplň:
150 ml mléka
30 g másla
120 g mletých ořechů
60 g perníku na strouhání nebo piškotů
1 PL cukru moučka
1 PL rumu
1 ČL mleté skořice

Na vále zpracuji mouku, kousky másla, vejce a sůl v těsto. Postupně přilévám a zapracovávám šlehačku. Hladké těsto zabalím do fólie a dám odpočinout asi na půl hodiny do ledničky.

Připravím si náplň. Mléko s máslem přivedu k varu a odstavím. Vmíchám do něj oříšky, nastrouhaný perník nebo piškoty, cukr, rum a skořici. Ochutnám a případně dosladím nebo přidám pro výraznější chuť rum či skořici. Nechám vychladit.

A jde se na rohlíčky. Těsto rozdělím na pět stejných dílů, z každého vypracuji bochánek a ten rozválím na placku. Nožem nebo kolečkem na pizzu rozříznu na 8 dílů. V místě řezu potřu rozšlehaným vajíčkem, aby se rohlíček neotvíral. Na širší konec dám náplň, zahnu rožky dovnitř a sroluji ke špičce trojúhelníku. Ten zůstane naspod a ještě ohnu do tvaru podkovy koně svatého Martina 😇.







Naskládám na plech s pečícím papírem, potřu vajíčkem, aby byly rohlíčky obzvláště vypečené a mohou jít do trouby. Já jsem ještě posypala plátky mandlí.



Pekla jsem do zrůžovění na 190˚C horní - dolní ohřev nebo 160˚C horkovzduch. Upečené jsem mašlovačkou potřela mlékem a pocukrovala.

Tip: Náplní jsem nešetřila a trochu jí scházelo. Do pár posledních rohlíčků jsem dala povidla a byly asi nejlepší 😊.







A jen tak mimochodem: Kdyby někdo chtěl vyzkoušet nadýchané a měkoučké  kynuté rohlíčky, můj recept najde tady. Ať už půjdete šlehačkovou nebo kynutou cestou, přeji hodně úspěchů a posílám poslední svatomartinskou růžičku.  









19 komentářů:

  1. Jitko, já chtěla péct martinské rohlíčky dneska večer, ale dopoledne jsem byla u mámy mýt okna a ona mne překvapila už upečenými buchtami, které pak nabalila sebou :). Takže nepeču, protože manžel je v Plzni na třídním srazu, tak nevím, kdo by rohlíčky a skoro celý pekáč buchet snědl. Takže Martina jsme jen zapily s mámou svatomartinským vínem.
    Jinak na martinské rohlíčky mám recept, kam se sice dává droždí, ale těsto se nenechává kynout, takže je celkem rychle hotovo a jsou taky dobré. Tvůj recept taky nevypadá špatně a možná nápad se slanou náplní není marný ;-)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, taky mám recept na kynuté těsto bez kynutí. A snad jsem je ještě ani nedělala. Nějak si nevzpomenu. Víno u nás taky bylo a doufám, že jste otevřeli v 11 hodin :o)
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
    2. Jitko, 11 hodin jsem stála na schůdkách a myla u mámy okna, takže z bezpečnostních důvodů jsme si víno dali až v restauraci, kam jsme vyrazily na pozdní oběd - daly jsme si kachní rilletes s lokšemi a k němu právě to svatomartinské.

      Vymazat
  2. Jituško, tohle šlehačkové těsto občas dělám, je hebké a ať už se rohlíčky plní čímkoli, vždycky zmizí hodně rychle. Letos jsem zatím žádné nepekla, v pátek jsme měli návštěvu, zase jsem pohoštění trochu předimenzovala a tak dost zbylo i na sobotu :o)
    Přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já toto těsto chci vyzkoušet na štrůdl, ten je u nás vítaný kdykoliv. S předimenzováním pohoštění mám taky bohaté zkušenosti :o)
      Přeji ti pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  3. Já mám více receptů na rohlíčky,ale letos jsem nepekla.Včera jsme byli na obědě u dcery a dnes jedeme k synovi.Dcera rohlíčky měla upečený a určitě je bude mít i snacha.
    A já budu muset zase po víkendu držet dietu.
    Jituško,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, ono se to těsto hodí kdykoliv jindy, ale není nad to, když ti upeče někdo jiný, že?
      Měj pěkné dny. Jitka

      Vymazat
  4. Pekla jsem taky martiňáky podle podobného receptu. Já se pamatuji, že mamka pekla martinské rohlíčky zásadně z kynutého těsta a vždy byly makové a takové větší, nežli se dělají teď.
    Pamatuji se, že i Martin na bílém koni občas přijížděl. Ráno jsem vstávala, na stole voněly rohlíčky a za oknem proletovaly vločky. Ale dávno tomu...:-).
    Pěknou neděli, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, u nás jsou martinské hody a peklo se všechno možné, jen ne ty rohlíčky :o) Tak si je teď občas upeču.
      Ano, občas i nasněžilo a jít v průvodu v kroji v rozpouštějícím se sněhu, to nemělo chybu :o)
      Přeji ti klidný večer. Jitka

      Vymazat
  5. Letos na tohle pečení nedošlo, byli jsme na chatě takže tam velmi nerada něco takového dělám, a navíc jsme měli v sobotu sraz se psy ve Veltrusích. Tudíž nějak byl program nalinkovenej a pečení se z něj vypařilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je taky nepeču každý rok. Letos se to tak nějak vyvrbilo, že jsme zůstali doma a tak došlo na pečení.

      Vymazat
  6. Luxusní zboží)))) až se mi tu sbíhají sliny.
    Hezký den přeji Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  7. já dělala letos ty šlehačkové....Sv.

    OdpovědětVymazat
  8. Rohlíčky vypadají krásně, musely být vynikající :)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, dnes jsem pekla podle Vás šlehačkové rohlíčky a moc nám chutnají (a to jsem je zapomněla potřít mlékem). Balila jsem je podle Vašich fotek, nikdy dřiv jsem je nedělala, tak mi fotky moc pomohly. Máte krásný a inspirativní blog;-) Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, potírám mlékem i buchty Honzovky (taky jsou na blogu) z toho důvodu, aby zůstaly delší dobu měkké. Pokud je hned sníte, tak to není třeba.
      Jsem moc ráda, že Vám rohlíčky chutnaly a moc děkuji za zpětnou vazbu i milá slova.
      Přeji Vám příjemné podzimní dny a budu se těšit zase někdy příště. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.