Letos jsem pekla Martinské rohlíčky s předstihem o víkendu. Přes týden nemám tolik času a kynuté těsto přece jen nějaký ten čas potřebuje. Já kynutá těsta s důvěrou nechávám na domácí pekárně a jsem vždy na výsost spokojena. Příprava samotných rohlíčků je nenáročná a zvládne to i začátečník.
Kynuté Martinské rohlíčky
Těsto:
300 ml mléka
300 ml mléka
2 žloutky
60 g rozpuštěného másla
100 ml oleje
100 g cukru krupice
500 g hladké mouky
špetka soli
půl kostky droždí
Na dokončení je ještě potřeba rozpuštěné máslo a vejce na potření
Ořechová náplň:
125 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový cukr nebo 1 lžička vanilkového extraktu
200 g mletých vlašských ořechů
Do pekárny vždy dám nejprve všechny tekuté ingredience, na ně mouku, pak na jednu stranu sůl, na druhou cukr a doprostřed droždí. Zapnu program těsto.
Mezitím si připravím ořechovou náplň. V mléce rozmíchám cukr, přivedu k varu a přisypu ořechy. Pokud se mně náplň zdá řídká, přidám ořechy nebo pokud je hustá až příliš, přileji mléko.
Vykynuté těsto rozdělím na čtyři bochánky. Každý na pomoučeném vále rozválím do kulata, rozdělím na osm dílů, ty potřu rozpuštěným máslem, přidám lžíci náplně a sroluji.
Rohlíčky peču na pečícím papíru, potřené rozšlehaným vajíčkem. Troubu si rozehřeji na 200˚C, vložím plech a snížím teplotu na 180˚C. Peču do růžova a pocukruji.
Svatomartinský oběd může začít. |
A jen tak mimochodem: Ořechovou náplň lze zaměnit za tvaroh, marmeládu, nutelu. Já jsem tentokrát vyzkoušela trdelníkovou variantu. Trojúhelníčky těsta potřené máslem jsem posypala cukrem a skořicí. Smotané a potřené vajíčkem jsem ještě vytunila skořicí a sekanými vlašskými ořechy. Zmizely ještě rychleji než ty ořechové.
Jitko, vypadají moc pěkně. Já svatomartinské rohlíčky ještě nepekla (a s kynutým těstem mám vůbec pramalé zkušenosti, kynutými věcmi nás rozmazluje moje máma). Nemám pekárnu, tak bych musela vypátrat, jak na kynutí. A volit jinou náplň - manžel nesnáší vlašáky. Já bych si ořechovou náplň klidně dala, ale to by zůstaly všechny rohlíčky na mně a to s ohledem na mou figuru, která už tak dostává zabrat menším množstvím pohybu, nejde :)
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, a nakonec to dopadlo dobře, že? Na blogu máš parádní rohlíčky.
VymazatPěkný večer. Jitka
Jituško, jsou jak malované! Já je budu dělat až o víkendu, chtěla jsem dělat nekynuté, ale docela si mě nalákala...
OdpovědětVymazatMěj příjemný den, Helena
Helenko, Martinské rohlíčky i pečené ptactvo je moc pěkná tradice, která rodinu stmeluje.
VymazatUž se těším na advent.
Klidný večer. Jitka
já na ně úplně zapomněla, vypadají krásně,
OdpovědětVymazatSv.
Světlo, ano měla jsem z nich radost. Jitka
VymazatSvatomartinské rohlíčky se hodně pekly,já si na ně nevzpomněla pekla jsem úplně něco jiného.Ale pochutnala bych si na nich,protože všechno s ořechovou náplní mám ráda.
OdpovědětVymazatJá si konečně koupila mletý mák a budu péct na víkend koláčky.
Jituš,měj hezký pátek a celý víkend
Jituš, u nás se moc nepekly. Byly hody a tak se dělaly hodové koláče. Zavádím nové tradice :-)
VymazatMák u nás nefunguje. Ořechů máme dost a máme je rádi.
Klidný večer.Jitka
Fukčarinka- rohlíčky vypadají nádherně a určitě bych se hned zakousla. Také jsem je dělávala, včera už bylo stání při přípravě husy,zelí a drubkove polevky až moc. Dnes jsem upekla čokoládovou buchtu prolitou vanilkovým pudinkem,je vynikající.
OdpovědětVymazatJá jsem dnes pekla kačenu s knedlíkem a červeným zelím. A pro velký úspěch znovu rohlíčky :-)
VymazatJitka
Jitko, vypadají skvostně, hned bych si dala :)
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, vypadaly a chutnaly moc dobře.
VymazatKrásný večer. Jitka
Já jsem taky rohlíčky nepekla, už není pro koho. Když dělám z kynutého, tak víc jak půlku odnesu k dceři, jinak bych asi neprošla dveřma. Raději ani nepeču, jen když je chuť silnější než já. Věrka.
OdpovědětVymazatVěrko, já peču a rozdávám taky. Mám z toho radost a odpočinu si u toho.
VymazatJitka
Zase dobrůtky...hned bych si zobla...Měj krásné a pohodové dny.
OdpovědětVymazatJaruško, pozdravuji tě a opatruj se.
VymazatJitka
Podívej, já jsem tak vykynula, že už by mne ani nezabalili do těsta, fuj.
OdpovědětVymazatRozhodla jsem se být racionální, sladké bude až na vánoce.
Mám po ptákách, končím s takovými lákadly :)))
Simi, to je sice tvrdé, ale účinné rozhodnutí. Tak ti držím palce a vydržať.
VymazatJitka
Taky jsem pekla kynuté. Martináky pekla mamka a vždy byly s mákem. Úplně jasnou vzpomínku mám, když mne budila se slovy: Pojď se podívat, Martin přijel na bílém koni. A na stole byly naservírované martináky.
OdpovědětVymazatKrásně pohled je na ty Tvoje.
Měj se hezky a pěknou neděli u vás!
Hanka
Hani, to je moc pěkná vzpomínka. Taky mám pár krásných Martinských vzpomínek, většinou spojené s Martinskými hody.
VymazatMěj krásný večer. Jitka
Jiruš, rohlíčky vypadají úžasně a já věřím, že i tak chutnaly. 👍👍
OdpovědětVymazatMěj hezké dny
Alenko, ano byly jako malované a pro velký úspěch jsem je za týden opakovala.
VymazatMěj klidný večer. Jitka