středa 22. listopadu 2023

Lázně Lipot

Dnes vás vezmu na prodloužený víkend do Maďarska. Budeme relaxovat nedaleko slovenských hranic, v termálních lázních Lipot.

 

 

 

K cestě jsme využili sváteční zářijový den, kdy nás nalákalo mimořádně krásné letní počasí. Vyjeli jsme ráno a po necelých čtyřech hodinách jsme byli na místě. Jediný zádrhel, který nás cestou po D2 potkal, byla 20 km dlouhá zácpa před Bratislavou. Dva proudy při dnešním provozu v hlavním městě už nestačí a rozjelo se to až na mostu přes Dunaj. V Maďarsku jsme byli za pár minut a k cestě do lázní jsme využili už jen okresní silnice. Většinou pěkné, ale potkali jsme i silnici připomínající patchworkovou deku. Značení cest a odboček mají Maďaři dokonalé. Okouzlila mne cesta před Lipotem, která vedla krásnou starou kaštanovou alejí. Byla úzká, jen pro jedno auto, ale řidiči si galantně dávali přednost a nechybělo poděkování.


 

   

  

Lázně leží hned na začátku větší vesnice Lipot a není třeba nic hledat. Před vstupem je velké parkoviště, kde už stálo deset aut. Devět z nich bylo z Moravy 😉. Také je tady k dispozici bankomat a tu trochu hotovosti, kterou budete potřebovat, si lze bez problémů vybrat. Paní v pokladně mluví maďarsky, ale slovensky rozumí a nebyl problém se domluvit.


  

 


Celodenní vstup pro dospělého přijde na 450 Kč. V ceně jsou všechny bazény, sauna a v létě i tobogány. Půjčení lehátka stojí asi 100 Kč na den a jedinou hotovost, kterou jsme potřebovali, byla kauce 1 000 forintů na převlékací skříňku.


Dva nejteplejší bazény (32 - 38˚C) jsou v provozu od května do konce roku.






Do konce září je možné využít plavecký bazén, saunu, dětský bazének a zážitkový bazén s atrakcemi jako je protiproud, vířivka, masážní trysky, skluzavka,...

 






Od poloviny června do konce prázdnin je pak v provozu celý areál, včetně tobogánů a dětských atrakcí. Aktuální informace v češtině najdete na webu lázní.

 






Od května do konce září je otevřena i restaurace s barem. V hlavní sezóně pak ještě cukrárna, pizzerie, zmrzlina,...    V nabídce restaurace byla hlavně maďarská kuchyně za srovnatelné nebo nižší ceny jako v ČR.




Lázně jsou obklopeny příjemným velkým parkem, kde není problém najít si ten svůj kousek ráje.
 






My jsme byli nadmíru spokojeni. Počasí nám přálo víc než dost. Končící sezóna způsobila velmi malou návštěvnost, která byla z 95 % CZ. Plavali jsme, opalovali se, vyhřívali se v bazénech, nechali se masírovat tryskami, ochutnali rybí i místní speciality. Odjížděli jsme opálení a odpočatí. Nám se tady líbilo moc.


A jen tak mimochodem: Ráda také doporučím ubytování. Bydleli jsme 4 km od termálů tady. Farma s chovem koní je na klidném místě v okrajové části vesnice. Pěkné pokoje, s dobrou snídaní a milými pracovnicemi.  




Jazykové bariéry se bát nemusíte. Naše první konverzace v němčině proběhla následovně:
Já - Dobrý den, mluvíte německy?
Paní Maďarka - Ano, trochu.
Já - Super, já taky.
Obě - smích
Všechno, co bylo třeba, jsme si rozuměly a vyřídily. Není čeho se bát a vyrazit.





Jen ještě musím důrazně upozornit na místního, prudce přítulného hafana, který nám dělal dva dny společnost 😉.


Zlatíčko 💗.


14 komentářů:

  1. Jituško je to krásné místo.Hned bych se tam v létě podívala.Byli jsme tu před lety se vykoupat na jeden den,když jsme byli na dovolené na Slovensku.Moc se mi tam líbilo.Pejskovi asi bylo smutno,když jste odjeli.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, lázně jsou prý po rekonstrukci, tak bys určitě objevila i nějaké novinky. My se sem rádi vrátíme také.
      Měj pěkný konec týdne. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, tohle zní jako ráj! V plné sezóně asi hukot jako v úle, ale takhle - nádhera! To by se mi moc líbilo. A nepochybně bych se kamarádila jak s koňmi, tak s tím chlupáčem :o)
    Měj příjemný den. Helena

    PS: pobavil mě jazykový koutek. V Řecku taky všichni mluví anglicky, ale jak :o)
    Pa, H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, o prázdninách bych sem asi nejezdila :o), to tu bude plno a veselo, ale takhle mimo sezónu to byl balzám. Na koně tam jezdí i z Rakouska, ale vůbec to neruší.
      Chlupáč byl super, sotva manžel vystoupil z auta, už měl tlapky na prsou :o) Byl to mazel.
      Přeji ti pěkný konec týdne a pohodový večer. Jitka

      Vymazat
  3. To prázdno tam vypadá pomalu hrůzostrašně.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdo se nestrachoval, naopak si to všichni náramně užívali.

      Vymazat
  4. Vypadá to na skvělé místo. Já mám ráda venkovní teplé bazény. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, nám se tady moc líbilo a ráda doporučuji. Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, to je hezké místo, měli jste krásný zážitek. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
  6. Jitko, takhle skoro prázdné mne to skoro láká... Možná by nebylo od věci vyjet si jen tak zalenošit a vymáchat se ve vodě :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, můžu je doporučit. Krásně se tady odpočívá.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.