Po hruškách a švestkách přišla na řadu jablka. To by nebyl podzim, abych nevyzkoušela něco nového jablečného. Ráda peču obrácený koláč i rolády, a když jsem viděla recept, který spojuje oba moučníky, bylo tento týden rozhodnuto. Výsledek měl vizuálně do předlohy dost daleko, ale chuťově je to taková dobrota, že si ho sem přeci jen dám. Manžel to charakterizoval jako štrůdl s krémem a dal si rovnou dva kousky 😋. Příprava není složitá a já jsem si ji ještě zjednodušila. Jablka byla v receptu karamelizovaná, ale ke karamelu jsem se ještě nedopracovala a jen jsem je povařila. Kdo bude chtít karamelizovat, ingredience i množství je stejné.
Obrácená jablečná roláda
Jablečná vrstva:
1 kg jablek
1 kg jablek
90 g krupicového cukru - já jsem všechen cukr v roládě nahradila stejným množstvím Xylitolu
1 citron - jen šťáva
10 g kukuřičného škrobu
skořice
Těsto:
5 vajíček
100 g krupicového cukru
špetka soli
170 g polohrubé mouky
Krém:
300 g vaničkového tvarohu
200 g smetany 33%
50 g cukru
Může se přidat ztužovač smetany, já jsem nedávala.
Na ozdobu 2 PL mandlových lupínků.
Jablka i se slupkou pokrájím na kousky velké asi 1x1 cm. Dám do kastrolu, podliji trochou vody, přidám citronovou šťávu a krátce povařím. Jakmile začnou měknout, ale ještě se nerozvařovat na pyré, scedím vodu, přidám cukr, skořici a škrob a krátce povařím. Jablka stále pouští nějakou šťávu, tak to jde dobře. Hned přenesu na velký plech s pečícím papírem a rozprostřu do stejně vysoké vrstvy.
Na těsto prošlehám vajíčka s cukrem a solí do pěny. Přidám mouku a jakmile se vše spojí, naliji na jablečnou vrstvu. Pokud máte menší vejce a těsto není tekuté, přidejte trochu mléka.
Opět rovnoměrně roztáhnu těsto po celé ploše a hned peču na 180˚C asi 15-20 minut. Nechám vychladnout. Potom přikryji roládu novým pečícím papírem, plech otočím a z jablečné vrstvy sloupnu pečící papír, na kterém se roláda pekla.
Na krém prošlehám současně tvaroh s cukrem a smetanou do hustého krému. Větší polovinu krému rovnoměrně nanesu na jablečnou vrstvu a smotám do rolády. Tady jsem se trochu zadrhla, rolování nešlo úplně do kulata, spíš do šišata 😊, ale nakonec jsem to nějak domotala. Pomažu zbytkem krému a posypu na sucho opraženými mandlovými lupínky. V ledničce roláda odpočívá do druhého dne.
A jen tak mimochodem: Děláte žemlovku? Pokud se vám zdá pracná, mám tady ještě fofr recept pro matky nestíhačky. Pekla jsem ji často, když byly děti menší, a objednávají si ji dodnes.
Žemlovka se sněhovou čepicí
1 balení toastového chleba
asi 3/4 litru mléka
3 vajíčka
krupicový cukr
skořice
strouhaná jablka
máslo na vymazání formy
Vymažu plech nebo formu máslem. Mám keramický pekáč, kam se vejde vedle sebe šest plátků tousťáků a je to pak šest porcí.
Do mísy naliji mléko, trochu osladím (tak 2 PL), namáčím v něm plátky toustového chleba a skládám je na dno pekáče. Mezitím zručný pomocník strouhá jablka, i se slupkou, jen bez jádřince. Slupka zůstane nakonec v ruce a nepoužívá se. Na tousťák dám vrstvu jablek, posypu cukrem, skořicí a kdo má rád, přidá rozinky nebo oříšky. Opakuji - namočený tousťák, jablka, cukr, skořice - tak dlouho dokud mám suroviny a dovoluje to výška pekáčku. Jako poslední přijde tousťák. Ve zbylém mléce rozšlehám žloutky a zaliji tím žemlovku. Peču na 170˚C asi 30 - 40 minut. Na závěr ušlehám sníh ze zbylých bílků se 100 g cukru a nanesu na žemlovku. Zapeču asi 10 minut a jde se volat k obědůůůůů.
Tedy ty jsi napekla dobrot. Já po delší době upekla jen bábovku. Půlka už je pryč. Pohodový večer.
OdpovědětVymazatJaruško, to je časosběrný příspěvek :o), ale peču často, to je pravda. Kluk toho spořádá kopec :o)
VymazatMěj se krásně. Jitka
To je dobrot.Já dělám jablečnou šarlotu a ta je také obrácená.Žemlovku máme s manželem rádi,mohla bych ji v týdnu udělat.Díky za tipy
OdpovědětVymazatJituško,měj se hezky
Jitu, já obvykle dělám obrácený koláč, teď jsem zkusila roládu.
VymazatRádo se stalo. Inspirace na vaření není nikdy dost :o)
Měj se hezky. Jitka
Já dělám občas obrácenou roládu. Doplnění krémem je zajímavá vychytávka, ale trochu se bojím toho balení (podle tvého popisu asi malinko oprávněně :D). Ještě je řešení použít polovinu krému a jen s ním roládu pomazat :D.
OdpovědětVymazatHezký večer
Stáňo, já jsem použila polovinu krému do rolády a polovinu na omazání. A ještě trochu zbylo.
VymazatByla dobrá, jen ne kulatá, řezy by byly řešením.
Měj pěkný večer. Jitka
Jituško, ty prostě nezklameš! Ta roláda vypadá úžasně, u nás by měla velký úspěch. Jablka jsme letos měli počítáno na kusy, ale až si zajedu pro bednu k sadaři, určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatŽemlovka by u nás byla spíš jako dezert, dělám ji z vánočky, když nějakým nedopatřením zbude pár plátků :o) Tohle je super vychytávka.
Měj příjemné pondělí, Helena
Helenko, my máme jablek dost, ale jsou taková na zakousnutí málo atraktivní, a tak jich hodně padne do pečení. Vánočka u nás nezbyde nikdy :o) to asi nevyzkouším, ale musí být dobrá v žemlovce.
VymazatPřeji ti klidný večer. Jitka
Žemlovku jsem dělala nedávno, máme ji rádi. Ta roláda mne svádí k vyzkoušení.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hani, u nás je žemlovka tradiční podzimní jídlo. S dýňovou polévkou v kombinaci. Ta u nás taky slaví úspěch.
VymazatPosílám pozdrav. Jitka
Žemlovku taky dělám z tousťáku, doby kdy jsem poctivě krájela housky nebo rohlíky jsou dávno pryč... zrovna o víkendu jsem obrácený koláč dělala ;-). Ta roláda je dobrý nápad, možná kdyby byla jablka nastrouhaná lépe by se balila.
OdpovědětVymazatJá jsem je nestrouhala, ale tím povařením z nich stejně bylo většinou už pyré, tak to je jedno. Právě, když to byly kostičky, tak to na řezu vypadalo moc pěkně.
VymazatVždycky přijdeš s něčím nej))))
OdpovědětVymazatNa žemlovku chodím do práce. Je to moje nejoblíbenější sladké jídlo.
Eva
Evi, já mám žemlovku taky ráda. A je to rychlovka... když někdo nastrouhá ta jabka :o)
VymazatPěkný večer. Jitka
Piju kafe a dívám se na ty dobroty. Příště prosím kousek do krabičky! :))))
OdpovědětVymazatKatko, rozkaz - provedu!!!
VymazatKrásný zbytek týdne. Jitka