středa 15. listopadu 2023

Lucemburk - 2 v 1

S Belgií jsme se ráno rozloučili a pokračovali do Lucemburska, naší konečné dovolenkové stanice. Dálnice se za Bruselem směrem k lucemburské hranici začínala vlnit a proplétat se mezi ardenskými kopci s pasoucími se krávami. Byla to příjemná změna po ploché holandsko - flanderské rovině. Měla jsem tady ještě nějaké tipy na zastávky, ale nakonec jsme se v Belgii už nezdržovali a těšili se na Lucemburk. Provoz byl kupodivu plynulý, ale benzinku jsme potkali jednou za 100 km, tak je třeba s tím počítat.



 

Lucembursko je malá země s půl milionem obyvatel, ležící mezi Francií, Německem a Belgií. Byla to právě Belgie, která ji po napoleonských válkách připravila o polovinu území, ale i přes svou malou rozlohu má turistům co ukázat. Toulat se dá v lesích s vodopády, procházet se kouzelnými městečky, navštívit řadu romantických hradů, nebo jako my objevit hlavní město Lucemburk.



Lucemburská metropole leží na soutoku řek Alzette a Pétrusse. Žije zde asi jen 100 tisíc obyvatel, chválící si vysokou životní úroveň. Lucemburk je považován za nejpozoruhodněji umístěné evropské hlavní město s více než sto mosty a viadukty, jehož historické centrum je zapsané na seznamu UNESCO.



Historie města začíná v 10. století, kdy hrabě Siegfried založil hrad na skalnatém výběžku Bock. Postupem času se Lucemburkové dostali až k panování, a to ve 14. století po sňatku Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou – rodiči krále Karla IV. Byl to právě Karel IV. kdo udělil Lucembursku titul vévodství.



Když rod Lucemburků v 15. století vymřel, země ztratila nezávislost a město bylo svědkem častých bojů o nadvládu. Z obranného důvodu vznikala stále nová opevnění s podzemními skalními chodbami a mohutné hradby. Pro svou nedobytnost získal Lucemburk přezdívku Gibraltar severu.



Lucembursko je zakládající člen Evropské unie, NATO, Beneluxu i OSN. V hlavním městě sídlí Evropský soudní dvůr i Evropská investiční banka.  



Jakékoliv místo v Lucembursku leží maximálně 30 km od hranic a sotva přejedete hranice, už jste v hlavním městě. Vysoký životní standart je vidět na každém kroku. Pěkné domy, hladké silnice s výborným značením, luxusní auta, tady snad i bezďáci kouří ameriky 😊.


 


Nevelké centrum města se dělí na dvě části – Horní město – Ville Haute a Dolní město – Ville Basse. Obě části jsou si zcela nepodobné. Horní část je typicky městská, s dopravním ruchem, velkými bytovými domy, spoustou obchodů a restaurací. Naopak Dolní město je klidné, s opatstvím, hrázděnými domy a malebnými zákoutími. Dva světy v jednom městě.



Auto jsme zaparkovali v parkovacím domě Monterey (hodina za 2 Eura) a vydali jsme se k blízkému historickému jádru Horního města. Začátek i konec trasy nás přivedl na náměstí Place d´Armes, které je plné kaváren a restaurací. Na rohu náměstí objevujeme první českou stopu - pamětní desku připomínající protest českého studenta Jana Palacha proti okupaci ČSSR v roce 1968.



Při zpáteční cestě jsme se usadili ke stolečku na terase kavárny a dali jsme si něco dobrého. Ceny byly srovnatelné s cenami v Nizozemsku i Belgii, a i tady bylo vše moc dobré. Vlastně se nám o dovolené nikdy nestalo, že bychom nebyli s jídlem a pitím spokojeni. Domluvíte se všude anglicky, slyšet je hlavně francouzština, úřední jazyk je ještě němčina a lucemburština, která vznikla z dialektu moselské němčiny.  



Hned v sousedství je velké středověké náměstí Place Guillaume II. s radnicí, jezdeckou sochou velkovévody Viléma II. a Velkovévodským palácem – Grand Ducal Palace. Renesanční palác sloužil původně jako radnice, poté se stal sídlem lucemburské vlády a dnes tu sídlí velkovévoda země. Lucembursko je konstituční monarchií, kterou vede velkovévoda Henri. Žádné jiné velkovévodství na světě neexistuje. 






Dominantou náměstí a celého města je Katedrála Panny Marie - Notre-Dame Cathedral, která je jedinou katedrálou v zemi. Renesančně barokní chrám je zasvěcen Neposkvrněnému početí Panny Marie. V interiéru návštěvník najde dřevěnou sochu patronky města Panny Marie, utěšitelky trpících nebo může navštívit kryptu, která je místem posledního odpočinku významných osobností. Druhou českou stopu najdete právě tady – v kryptě jsou uloženy ostatky Jana Lucemburského, českého krále a lucemburského hraběte Jana (Jean d´Aveugle). 





Už se nám stává celkem pravidelně, že moc nesledujeme mapu a necháme se pohltit uličkami a zajímavými místy, která nás zaujmou.  Náhodou jsme tak objevili památník lucemburské velkovévodkyně Charlotte, která se v letech 1940 – 1944 stala přes rozhlasové vysílání BBC symbolem lucemburské nezávislosti. Nebo strom, na který návštěvníci připevnili svůj vzkaz s lucemburskými postřehy.








Najednou jsme se ocitli v Justičním obvodě – Cité Judiciaire, části s komplexem soudních barokních budov, kde jsme měli vlastně končit. Přímo před námi se objevil výtah umístěný ve skále na Plateau St. Esprit, který nás měl vyvézt z Dolního města. Místo nahoru jsme tedy sjeli dolů a ocitli se v jiném světě.   

 

Kostel svatého Michaela.

Skalní výtah.

Této historické, téměř vesnické čtvrti s hrázděnými domy dominuje velké prostranství s opatstvím Neumünster a kostelem svatého Jana. Malebná, klidná, idylická – tak by se dala charakterizovat čtvrť Grund, patřící mezi nejstarší části Lucemburku. 








Pěknou procházkou jsme prošli hlubokým údolím kolem řeky Alzette až k bývalému benediktinskému opatství. Po rekonstrukci je to místo veřejných setkání a kulturní centrum.     










Necháváme za sebou starobylé budovy i kamenné mosty a u skalního výběžku Bock se vydáváme zpět do Horního města. Cesta i horní vyhlídka je plná jedinečných pohledů na údolí, popravdě „nejkrásnější balkon Evropy“.



Skalnatý výběžek Bock s městem spojuje zajímavý dvoupatrový hradní most. Výběžek je asi 500 metrů dlouhý a 50 až 80 metrů široký. Z bočních stran jsou příkré srázy, které měly v historii důležitou roli.







Siegfried ardenský, hrabě, na této skále v roce 963 vybudoval skromnou obrannou stavbu a položil tak základní kámen ke zrodu celé země. Hrad Lucillinburhuc byl ze tří stran obklopen údolím řeky Alzette a byl přístupný pouze ze západu, takže se snadno bránil. Samozřejmě vábil dobyvatele z okolních zemí, a tak bylo opevnění každým dalším majitelem neustále rozšiřováno a zdokonalováno. Postupně kolem hradu vyrůstalo i středověké město, předchůdce dnešního Lucemburku.







Později byly ještě uvnitř skály vyhloubeny chodby Casematy Bock, které sloužily jako podzemní opevnění. Zmapováno je 35 km kasematů, z nichž 17 km je přístupných veřejnosti. Za 2. světové války tyto kasematy poskytly úkryt mnoha tisícům lidí a zachránily je před ničivými nálety.


 


Z vyhlídky výběžku Bock, je pěkný výhled do okolí. Posadili jsme se na lavičku a obdivovali most velkovévodkyně Charlotty známý jako Červený most, jehož pevnost jsme ověřili při odjezdu. Spojuje centrum města s moderní bankovní čtvrtí Kirchberg, ve které sídlí řada institucí Evropské unie. Z vyhlídky jsou vidět jen špičky budov, jsou to většinou jen hranaté stavby a myslím, že není nutné sem jezdit na prohlídku.

 




Na druhé straně vidíme, jak z výběžku Bock vede po okraji útesu nad zákrutami řeky Alzette vyhlídková promenáda Chemin de La Corniche.
Nabízí neskutečně malebný výhled na údolí řeky Alzette a historickou čtvrť Grund s opatstvím Neumünster. Promenáda Chemin de La Corniche končí u Citadelle du St. Esprit a Casemates de la Pétrusse s blízkým válečným památníkem Gële Fra.


 





Centrum města je nevelké, k procházce bez honičky, včetně posezení v kavárně stačí 3 hodiny. Místo je to prudce fotogenické, ale bez turistického přetlaku, který by návštěvu znepříjemňoval. Po poněkud chaotické Belgii působilo Lucembursko jako zjevení. Čisto, klid, ukáznění cyklisti s přilbami 😊, pohoda a ta náááádherná móda v obchodech. Pokud bych si měla vybrat místo k životu v Beneluxu, tak by to bylo tady.


 


Před námi byla už jen zpáteční cesta domů. Natankovali jsme v Lucemburku, benzín tady byl nejlevnější z celé cesty, za stejnou cenu jako v ČR. Přenocovali jsme v malém a skoro prázdném penzionu v německém městečku Weinsberg. Byl blízko dálnice, pro ubytování na jednu noc dostačující, se snídaní v ceně. Ráno jsme vyrazili do ČR, právě začalo poprchat. Poprchalo, pršelo a lilo celé Německo. Cestou jsme potkali vojenskou základnu Ramstein, tribuny velké ceny F1 v Hockenheimringu a letecké muzeum včetně dvou Concordů. Na hranicích pršet přestalo, oběd jsme si dali v Plzni a domů dorazili s tachometrem ukazujícím 2 999 km. Trochu jsme manžela přemlouvali, ať ještě objede malé kolečko a máme tu třítisícovku, ale kdepak, manžel je zásadový člověk a podvádět se prostě nemá 😊.   

Dovolená po zemích Beneluxu byla náročná, ale viděli a zažili jsme toho hodně a bude na co vzpomínat.

Tot ziens – Au revoir

 

A jen tak mimochodem: Za co se vyplatí utratit nějaké to Euro? V Nizozemsku za sýry, vafle, kakao. 



V Belgii za pralinky a čokoládu v jakékoliv podobě.




 
A taky něco jen tak pro radost.




12 komentářů:

  1. Jitko, procházka po Lucemburku se mi moc líbila - jak Horním, tak i Dolním Městem. V Lucemburku byla pracovně několik let moje šéfka a na Lux, jak říká, vzpomíná taky ráda.
    Suvenýry jste si přivezli pěkné. Já si z loňského krátkého výletu do Holandska přivezla taky sýry, kakao mne bohužel nenapadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, pracovně několik let? To je splněný sen! Na kakao jsme narazili ve skanzenu a byla to trefa. Jako dárek z cesty jsme dovezli babičkám a je to lepší než padesátášestá magnetka na ledničku.
      Měj pěkný svátek. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, děkuji za krásnou procházku Lucemburkem. Znám ho maličko z fotek naší Terky, byla tam několikrát přednášet na konferenci, i když její objevování města trvalo vždycky tak hodinku - na víc nebyl čas.
    Suvenýry parádní, dovolená myslím skvělá! Benelux je prostě trochu jiná Evropa...
    Moc děkuji za všechny fotky a vyprávění, bavilo mě to! Jistě už plánujete další dovču, příprava musí být :o)...
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Lucemburk se dá moc dobře stihnout i za pár hodin a bylo by škoda toho nevyužít. Mě se tam moc líbilo.
      S dovolenou jsme byli spokojeni všichni, snad i děti si něco zapamatovaly. Dávala jsem jim kontrolní otázky :o)
      Jsem ráda, že mé povídání zaujalo. Já jsem se na dovolenou takto vrátila a bavilo mě to teda taky dost :o)
      Přeji ti pěkný sametový podvečer. Zdraví Jitka

      Vymazat
  3. Reportáž z Lucemburku jedna báseň. Početla jsem si, pokoukala. Od samého začátku mne Tvoje příspěvky z vaší dovolené bavily.
    Měj se moc hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem ráda, že tě mé cestopisné příspěvky bavily. Snažím se, aby to nebyla nuda.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško jsem moc ráda,že jsem díky tobě mohla poznat další krásné město.
    Zajímavé čtení a krásné fotografie.Zajímavé je to opevnění,ale i další stavby.
    Měj hezký prodloužený víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, ráda jsem tě do Lucemburska vzala. Je to moc pěkné město a obě části města mají své kouzlo. Nic podobného jsem ještě neviděla, tak by bylo škoda si to nechat pro sebe.
      Přeji ti klidný večer. Jitka

      Vymazat
  5. Krásné místo, mě sympatické právě pro rod Lucemburků.... Neumünsterland mi připomněl stejnojmenné psí plemeno. Neumünsterlandského ohaře. No dovolená jakou bych ráda absolvovala taky. Jenže možná až někdy v příštím životě....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že mně Lucemburk přišel takový domácký, ani to nevypadalo na hlavní město. Všude pohoda a klid - bylo pondělí, všední den. Jakoby nás ti Lucemburkové propojovali i dnes. Škoda, že je to dál, než za rohem.

      Vymazat
  6. Moc ráda jsem prošla tvé fotky a početla si tvé slovní doprovody, Jitko, zavzpomínala jsem na své zájezdy do Beneluxu a kdykoli bych jela zas.My jsme tam byli ale vždy zjara, takže to bylo i o kytkách. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, na jaře to musí být nádherná tulipánová bomba. Já jsem si víc užila hortenzie a letničky. Dá se to tady užít nejspíš kdykoliv, teď třeba o adventu to musí být taky krásné.
      Děkuji za návštěvu a budu se těšit na tvé nové výlety. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.