sobota 4. února 2023

Citlivka

Známe to všichni. Jsou dny, na které nevzpomínáme rádi. Občas se něco nepovede podle našich představ, občas je práce tolik, že začíná přerůstat přes hlavu, občas se potkáme s hulvátem. Já jsem jich teď pár takových absolvovala, ale asi to bylo stále málo a tak brzy přišel bonus.



Poslední lednový den jsem cestou do práce uklouzla na náledí a střihla jsem si takový pád, za který by se nemusel stydět žádný ze světových komiků. Celkem slušně jsem si narazila kostrč a pohmoždila zápěstí. Začátek února se tedy nesl v klidovém režimu a lízání si bolístek. Čím jsem starší, tím takové úrazy snáším hůř a hůř. 




Máme teď v kanceláři na praxi slečnu, která se z polední pauzy vrátila s růží. Zvědavě jsme se vyptávaly, jak k ní přišla. Koupila si ji sama. Včera udělala poslední zkoušku a tak růže byla pro radost a za odměnu. To jsem potřebovala slyšet. Vyrazila jsem si taky udělat radost. Chtěla jsem něco kvetoucího v květináči, ale nabídka mě nenadchla a tak jsem si z květinářství odnášela mimózu. 




Doma jsem ji nastříhala na menší větvičky a v krásné váze dala v obýváku na stolek. V květinářství mně paní poradila, že až se mně nebude líbit, mám ji zavěšenou nechat usušit. Určitě to udělám. Teď už je zápěstí celkem v pořádku a doma mám malou radost, jako odměnu za ten kopec zpracovaných formulářů Prohlášení poplatníka.




A jen tak mimochodem: Český název mimózy mě dostal... Citlivka stydlivá. No, to musel vymyslet někdo, kdo zná jednu moji kolegyni 😊.

Této žluté se říká nepravá mimóza (Akácie sivozelená) a hojně roste na jihu Evropy. Z dětství si pamatuji francouzský seriál o průkopnících letectva, ve kterém se jeden pilot vsadil, že z Paříže zaletí na jih Francie pro kytici mimóz. Ve špatném počasí havaroval a už se nevrátil. Nevím, jak se ten seriál jmenovat. Říkali jsme mu Blériot 😊, pamatujete?   




24 komentářů:

  1. Občas se člověk potřebuje odměnit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, to je pravda. Stačí pro sebe udělat něco pro potěšení a hned je den o něco lepší.
      Pěkný zbytek neděle. Jitka

      Vymazat
  2. Moc hezky váza s mimozou na stolku vypadá ! Ano člověk si má občas udělat radost.
    Pěkný sobotní večer a příjemnou zítřejší neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji. Je to tak radostí je třeba.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, to jsme si pád střihly ve stejný den :D. Já zakopla asi 150 od vchodu do ůřadu o zabránu, která brání vstupu na silnici, kde opravují koleje. Padla jsem, jak široká, tak dlouhá, ale na rozdíl od tebe ne na zadek. A asi jsem dopadla líp - měla jsem jen odřené dlaně a rozbité a trochu pohmožděné koleno (ale pajdala jsem jen jeden den).
    Mimóza ve váze vypadá moc pěkně.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, na koleno jsem padla letos už taky jednou. Zase náledí. Já tu zimu prostě nemusím. Už chodím tak opatrně a stejně se povede.
      Měj se hezky a opatrně! Jitka

      Vymazat
  4. Přeji rychlý návrat zdraví...někdy se to fakt povede(( Náledí je i moje noční můra. Chodím do práce po kočičích hlavách a tam se náledí fakt líbí. Kytička je moc pěkná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, no přes kostky bych to nedala. I když já uklouznu i na zámkové dlažbě nebo asfaltu. Jsem knedla :o)
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  5. napádá mě..koupím si kytku,Sv.

    OdpovědětVymazat
  6. Je hezké si dělat radost třeba kytičkou.Já si kupuji velmi často,většinou řezané do vázy.
    Náladí u nás nebylo,mrzne dnes poprvé a docela dost.Hlavně,že pád nebylo nic vážného.
    Hezkou neděli Jituško

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, dávám se dost rychle do pořádku, 100% to ještě není, ale funguju normálně. Řezané květiny mám taky moc ráda. Hlavně ty ze zahrady, už aby bylo jaro.
      Přeji ti pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Vija

    Citlivá stydlivá dělá u tebe velkou parádu. Přeji zdraví a pohotovou nejen dnešní neděli. J.

    OdpovědětVymazat
  8. Tedy seriál si nevybavuji, zato svůj pád na ledu ano. Na Valentýna, je to už hromada let, ale byl pořádný - operace, doteď mám sešroubovaný kotník, půl roku nechodící sádry... Hrozně jsem spěchala udělat valentýnskou večeři, pak jsem na dlouho dospěchala... Pády mě opravdu děsí, jsem ráda, že u tebe byl bez vážných následků. Té mimózy by sis zasloužila náruč! Někdy nemusíme nikam padat a dny jsou jako víno!!!
    Jituško, přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, no teda... to jsem dopadla ještě moc dobře, když to tak čtu. Já se občas taky zapomenu, zrychlím krok a už to jede. Už mám i takové ty nesmeky na boty a stejně není zimy, abych ji neorazítkovala zadkem :o)
      Tak opatrně a opatruj se. Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  9. Jituli, to úterý bylo asi začarované... hlavně, že to není nic zlomeného. Odpočívej a opatruj se... Citlivka je moc hezká... super využití i poté... ☺ Já jsem si také koupila tento týden za odměnu pryskyřník - krásný, něžný, růžový... prý se mu říká malá pivoňka... ☺ Hezkou neděli, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťko, tady to klouzalo dva dny a nebyla jsem jediná při zemi :o)
      Měla jsem strach, že jsem si něco zlomila, naštěstí je to levá ruka, ale i tak žádná sláva.
      Pryskyřníky miluju, manžel mně jednou dal kytku s pryskyřníky. Byla nádherná.
      Také ti přeji pěkný zbytek neděle. Jitka

      Vymazat
  10. Jituš, úplně na dálku cítím tu úžasnou vůni. Také jsem si dělávala s mimózou radost, ale už hodně dlouho jsem jí v květinářství neviděla. Pravidelně jí mívali v prodejně květin kousek od mé práce. Tam už více než deset let nemusím.
    Držím ti pěsti, aby se zápěstí dalo úplně do pořádku a aby kostrč přestala bolet. Tuhle bolest znám.
    Měj hezké dny💓🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ano, to jsem zapomněla napsat, že moc pěkně voní. Já myslím, že teď je její sezóna, tak se sehnat dá. U nás ve městě je několik květinářství a taky mám jedno, kam ze zásady nejdu. Když si někdo neváží zákazníků a jen hrabe, tak beze mne.
      Měj se hezky a opatruj se. Jitka

      Vymazat
  11. Kytka ve váze musí být! Jak já se těším na jaro, až to "vypukne" ... Krásné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, to je pravda. Nemáš snad příspěvek bez květin na stole. Těšíme se na jaro spolu :o)
      Měj se pěkně. Jitka

      Vymazat
  12. Mimozu nebo eukalyptus ráda kupuji na Hl.nádraží v Praze dceři, když k nim jedu.Máš to doma moc hezké.
    Jednou jsem na ledu spadla v Opletalce na kostrč koncem února a do konce dubna to byla bolest!Tak ti přeji, aby bylo líp. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, děkuji. Eukalyptus taky nosím domů často. Dobře se mně s ním pracuje.
      Posílám pozdrav z Moravy. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.