Vloni touto dobou jsem zkoušela péct různé sušenky a cookies. Letos jsem přešla na slanou stranu pečení a zkouším různé krekry a slané sušenky. Je to fajn pohoštění, zobaní k vínku nebo zpestření jednoduché večeře. Dnes jsem zkoušela upéct sýrové krekry, které nám přinesla ochutnat kolegyně. Zaujaly mne tím, že i když obsahují droždí, nenechávají se nakynout.
Sýrové krekry podle Alči
250 g hladké mouky + trochu na podsypání
půl kostičky droždí
půl kostičky droždí
6 PL mléka
půl ČL cukru
1 tavený sýr - já jsme měla Smetanito
190 g másla
půl PL soli
Na posypání koření, semínka, hrubozrnná sůl,...
Všechny suroviny na vále zpracuji v těsto. Pak je rozdělím na poloviny a vyválím na tloušťku asi 3 mm. Nožem krájím na tyčinky, čtverečky nebo se mohou vykrajovátkem vykrajovat různé tvary. Přenesu na plech s pečícím papírem, potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu kořením (kmín, uzená paprika, hrubozrnná sůl,...) nebo semínky (sezam, slunečnice, mák,...). Hned dám do trouby a peču na 170˚C asi 20 minut. Z tohoto množství jsem měla asi dva a půl velkého plechu, ale moc toho není a záhadně mizí před očima 😊. Příště budu péct z dvojité dávky.
A jen tak mimochodem: Vloni jsem k sušenkám přidávala životní moudra, letos přidám pár zásad, kterých se snažím držet.
Jitko, tenhle recept vypadá zajímavě. My kdysi doma dělali něco podobného, ale bez droždí a sýru tam bylo víc (přesné poměry si nepamatuji, ale to, že v receptu byl "sýr s vránou", to jo :D)
OdpovědětVymazatDíky za prima recept a hezký den
Stáňo, taky jsem už kdysi pekla sýrové sušenky bez droždí, ale tyto jsou lepší :o)
VymazatPěkný večer. Jitka
Jituli, vypadá to skvěle... také vyzkouším dle Tvého receptu! ☺ Děkuji za inspiraci...☺ Měj se krásně, Peťka ☺
OdpovědětVymazatPeťko, rádo se stalo. Budu ráda za zprávu, jak chutnaly.
VymazatMěj klidný večer. Jitka
Já už jenom jednou))))a dost…. Díky za další chutný recept. Eva
OdpovědětVymazathttp://es-ideas.blogspot.com/
Evi, já k tomu taky brzo dospěju :o) U někoho je zbytečné i to jedno vysvětlování. V poslední době zoufalství nad základními schopnostmi a znalostmi.
VymazatMusíme to vydržet :o) Jitka
Jituško, tak to vypadá přímo výstavně. Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, och. Děkuji velice a zdravím. Jitka
VymazatJituško, u nás slané pečení vede, moc ráda vyzkouším Alči recept. Je toho dost, variant hodně, každý si přijde na své.
OdpovědětVymazatDěkuji a přeji pokud možno hezký den. Helena
PS: toho pravidla se budu držet :o)
Helenko, to máš pravdu. Určitě vyzkouším ještě nějaké další slané dobroty.
VymazatK pravidlu... nejvíc mne mrzí, že i když se snažím vše vysvětlit, druhá strana není schopná to pobrat a ještě se cítí poškozená :o(
Přeji ti pěkný večer a pevné nervy. Jitka
Můj tatínek měl moc rád slané pečivo z lístkového těsta, takže pořád doma něco bylo. Já nějak ani slané nezkoušela nikdy péct, to je pravda...
OdpovědětVymazatVendy, já dost často peču naslano z lístkového těsta. Máme to rádi.
VymazatZdravím Jitka
Určitě vyzkouším, vypada to moc dobře.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hani, tak pak napiš, jak se ti povedly.
VymazatPěkný večer. Jitka
Hned si píšu.Dělám je jinak a tak ráda vyzkouším tvůj recept.Máme před sebou samé oslavy.
OdpovědětVymazatJituško,měj se hezky
Jituško, já budu taky mohutně slavit. Je nás v únoru a březnu pět. Takže určitě nějaké slané sušenky ještě upeču. Tyto nám moc chutnaly.
VymazatPosílám pozdrav. Jitka
Jituš, sýrové krekry vypadají báječně. 👍👍
OdpovědětVymazatPeču pravidelně slané pečivo, můj muž to nazývá "slanoví". Jedničkou jsou tyčinky z Nivy a kdyby bylo po mém, peču na Vánoce pouze linecká kolečka, coby zástupce cukroví a pal ty tyčky. Ale zatím ten můj nápad neprošel.😂🤣
Měj hezké dny.
tento recept znám...Sv.
OdpovědětVymazatSupíííš :o)
VymazatZdravím tě, Světlanko.