sobota 18. února 2023

Krekrománie podruhé

Druhé krekro-pečení bylo opět plné semínek, velmi jednoduché a silně návykové. Použila jsem recept na knäckebrot, jen jsem místo klasických velkých plátků krájela menší čtverečky, ale pokud si někdo chce upéct velké plátky třeba k snídani, postup je stejný. Tyto krekry jsou velmi dobré jen tak na zobání nebo si jimi lze nabírat pomazánku či přikusovat k salátu. Všechny varianty doporučuji.



Knäckebrotové krekry    


Množství na dva velké plechy:
500 ml studené vody
2 PL olivového oleje
220 g špaldové mouky
120 g ovesných vloček
60 g slunečnicových semínek
50 g sezamu
50 g lněných semínek
1 ČL soli
1 ČL chlebového koření

V míse smíchám všechny ingredience a promíchám tak, aby vzniklo řídké těsto. Na velký mělký plech dám pečící papír a stěrkou rozetřu polovinu těsta. Snažím se, aby vrstva byla všude stejně vysoká.





Peču na 180˚C 15 minut. Potom plech vyndám, rozkrájím na požadované tvary a dám péct na dalších 20 minut. V polovině plech otočím, aby byla vrstva propečena stejnoměrně. Po vychladnutí oddělím krekry od sebe a může začít degustace.









A jen tak mimochodem: Toto moudro jsem objevila vloni na Novoročním čaji od Sonnentoru a bylo to právě v pracovní den, kdy jsem už v 6:30 hod. byla zralá na dva Lexauriny. Sáček od čaje jsem si dala pod plexisklo na stole a někdy na něj zírám dlouhé minuty 😎. A opravdu se jím snažím řídit.

Zůstaň v klidu. Ne vše a ne každý si zaslouží reakci. 





8 komentářů:

  1. Další zajímavý recept,který láká k vyzkoušení.
    Jituško,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško, vypadají skvěle. Knäckebrot jsem doma ještě nepekla, i když po receptu často pokukuji. Zatím je doma jen ten kupovaný. A připomněla si mi, že mám recept na podobné semínkové krekry, tam je mouky ještě méně...
    Děkuji, ráda vyzkouším.
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, u nás různé křupavé chlebíky mají úspěch - knäckebrot i kukuřičné. Zkusila jsem domácí a měl úspěch. Určitě je budu péct i na různé oslavy místo chipsů :o)
      Měj příjemný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, vypadjí dobře, já knacebrot ráda (narozdíl od manžela :D), tak bych je mohla někdy zkusit
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, klidně můžeš zkusit jen z poloviční dávky. Je jich celkem dost. A pokud máte rádi slané, tak přidej sůl. My moc nesolíme.
      Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, ještě že zrovna snídám, dostala bych u tebe hlad. Měj pohodové pondělí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak dodatečně přeji dobrou chuť :o)
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.