neděle 26. února 2023

55

Roky jsem nikdy neřešila. Občas se musím dokonce zamyslet, kolik že mi je vlastně let. Včera jsem měla narozeniny, už padesáté páté. Číslo neřeším, důležité je, jak se cítím... a myslím, že to není vůbec špatné.




Mám velké štěstí, mám zdravou a fungující rodinu, máme se rádi a nestrádáme. Rodina je mojí velkou oporou a bezpečným přístavem. Sice mně nějaký ten rok trvalo prokousat se nesmyslnými vztahy a pochopit, že správně vidíme jen srdcem - co je důležité, je očím neviditelné (že Malý princi?). Manžel je moje opora, můj nejlepší přítel, má velká láska. Cením si jeho starostlivosti, pochopení a smyslu pro humor. 




Děti přišly poněkud později, než jak tomu bylo u mých spolužaček a kamarádek. Ony už jsou často babičkami, ale já se na svět stále dívám pohledem mladé maminky, která nemá čas řešit syndrom prázdného hnízda. 




Cestu životem jsem neměla vždy umetenou, ale mým životním krédem je to, které říká, že všechno špatné je k něčemu dobré. Třeba jen k tomu, abych si uvědomila, jak dobře se mám a že mám být za to vděčná. Nic není zadarmo a dobrý život je třeba budovat, zbytečně osud nepokoušet a pochopit, že náš čas tady není nekonečný. Neztrácet čas s lidmi, kteří nejsou ochotni oplácet tím, co dostávají. Nepromarnit dny a roky činností, která mně otravuje. Mít se rád, i když ten zadek nikdy menší nebude. 




Svoji energii, zápal i vášeň chci věnovat pozitivním činnostem, které mně přináší radost a uspokojení. Těším se na jaro, jak pomůžu zahradě probudit se do nové sezóny. Těším se na to, co rodině přinese každý nový den letošního roku. Na to, co uvařím, upeču, jak vyzdobím dům a kam všude se podíváme. A jak o tom všem napíšu na blog. Plány jsou velké a doufám, že život nebude proti. Těším se na vše, co mně ten padesátý šestý rok přinese.


A jen tak mimochodem: Těším se i na spoustu krásných fotek, které (doufám) vyfotím novým foťákem od manžela - až se tedy s ním naučím fotit. Krásnou kyticí mně splnil další velký sen, ale o tom někdy příště. 




Kolegyně k loňské zahradní míse přikoupily letos další. Nabídka byla v květinářství tak bohatá, že se přidaly i děti a manželova maminka. Tohle je moje nová skupinka, nedočkavě vyhlížející jaro a spoustu netřesků.




A konečně ještě jedno překvapení. Před pěti lety jsem dostala k narozeninám orchidej. Nevím, jak to dělá, ale každý rok v únoru vykvete. Je to zkrátka narozeninová specialistka.  





31 komentářů:

  1. Vše nejlepší, hodně zdraví a stále rodinné “bohatství” )))) 💐🥂
    Věřím, že ti další rok přinese spoustu zážitků. Těším se na fotodokumentace.
    Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji a budu se těšit i já.
      Pěkný začátek března. Jitka

      Vymazat
  2. Všechno nejlepší, hlavně hodně zdraví. Těším se na tvé poznatky k novému foťáku. Pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji za přání.
      Pěkný začátek března. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, hodně štěstí a radosti a ať jsou ty další roky takové, jaké si přeješ.

    OdpovědětVymazat
  4. Kdo by čekal tolik moudrých slov od tak mladé holky :o)
    Ale vážně - podepisuji se pod každé své slovo, moc krásně si to napsala a moc ti to přeji.
    Přeji všechno dobré, přeji ti, aby se z toho, co si napsala nic nezměnilo.
    Jituško, krásné narozeniny!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuji. Budu ráda, když to všechno klapne a žádné nepříjemné zprávy se nedostaví.
      Měj pěkný začátek března. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško,moc gratuluji ke krásnému číslu.A za krásné vyznání děkuji.Ve svém věku to tak cítím i já.
    Dárečky jsou moc krásné.
    Měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, děkuji za přání. Čím je člověk starší, tím víc si váží těch samozřejmých věcí. Stačí málo a všechno je jinak.
      Pěkný začátek března ti přeji. Jitka

      Vymazat
  6. Gratuluji ke krásnému číslu, užívej ve zdraví života a s pokorou na něj vzhlížej. Tvé motto je i mé, všechno špatné je pro něco dobré. Ať se daří a budu se těšit na tvé další reportáže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za přání a také se těším na všechny mé čtenáře.
      Pěkný začátek března. Jitka

      Vymazat
  7. Moc gratuluji k narozeninám. Přeji Ti jen všechno dobré, přeji Ti, aby další roky Tvého života plynuly tak, jak jsi vše krásně napsala. Ano, je to o tom, jak se umí člověk ke svému životu postavit.
    Měj pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za přání a musím souhlasit. Chce to pozitivní přístup a nebrát se moc vážně.
      Měj pěkný začátek března. Jitka

      Vymazat
  8. Když mi bylo padesát, umírala tchýně a naše milovaná jezevčice a řešilo se mnoho problémů kolem podnikání a živobytí. Bylo toho na mě tolik, že jsem se při ohlédnutí zpět zhroutila a probrečela celý den. Bez přestávky. Od té doby se ohlížení a bilancím vyhýbám, protože bych tak skončila každý rok, protože se toho moc nemění, spíš jde všechno k horšímu. Já měla narozky v neděli, u dcery jsem dostala v pátek dárek od Bobulky, omalovala mi andělíčka na keramický polotovar, od muže jsem taky dostala dárek už v pátek a včera tu byl popřát syn. Žádné oslavy, nic. Jedinou, takovou malou pro mě udělala tady kamarádka. Což mne dost překvapilo.

    OdpovědětVymazat
  9. P.S. Když jsem slavila těch 55 říkala jsem si, a je to, teď bude líp, teď jsem slavila 62 a nějak to bude líp pořád hledám ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já si občas taky říkám, že si přejeme každý nový rok lepší a když není covid je zas Ukrajina a všechno s tím spojené. Na druhou stranu si zase říkám, že ještě stále může být hůř a vlastně z tohoto pohledu jsem spokojená. Zkus hledat ty pozitivní zprávy. Mně v těžkém období pomohlo radovat se z malých prkotin. Třeba jen z toho, že je hezké počasí, sednu si s kafem na zahradu a kochám se kytkami.
      Přeji ti překonání té blbé nálady a dodatečně všechno nejlepší k narozeninám. Jitka

      Vymazat
  10. Taky jsem únorová, dceru jsem si dala k třicetinám jako dárek.... letos mi bylo 67, stále vyhlížím s nadějí lepších dnů jaro a těším se, jak budu s vnučkami zahradničit a budeme si užívat života. A ano, srdce vidí nejlépe..... přeji vše dobré a hodně zdraví. Z Jizerek pozdrav posílá Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olinko, vyhlížím také, je to vždy životní vzpruha. Jen se mnou nikdo zahradničit nechce :o)
      Tedy dobrovolně :o)
      Děkuji za přání a přeji pěkné březnové dny. Jitka

      Vymazat
  11. Jituš, veliká gratulace k narozeninám a hlavně hodně zdraví. 🌹🌹🌹
    Tvůj článek formou vyznání mně dojal.

    Věk je jen číslo, mě čekají v červenci 70. narozeniny. Nepřipouštím si to, ale je mi jasné, že to nějak rychle uteklo.

    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, 70??? Podle tvého elánu bych tipovala o deset méně. Je to jak píšeš, nepřipouštět si to číslo a užívat si každý den. To se poslední době učím a občas se i zadaří :o)
      Děkuji za přání a posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  12. Tak dodatečně krásné narozeniny! Hlavně hodně zdraví, no a pak také dobré nálady a spokojenosti. ať se ti plní sny. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuji za pěkné přání a posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  13. krásně se to čte, vše nej..Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlanko, to jsem moc ráda. Děkuji a měj pěkné jarní dny. Jitka

      Vymazat
  14. Taky se přidávám k řadě gratulantů a přeju všecko NEJ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, děkuji a koukám, že taky jsi ze střední Moravy?
      Pěkný začátek března přeji. Jitka

      Vymazat
  15. Jituško, i já přeji vše nej. Mám to stejně, když na mě někdo vybafne, kolik je mi let, musím přemýšlet... Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jojo rozumím ti :o)
      Děkuji za přání a přeji pěkný začátek března. Jitka

      Vymazat
  16. Jituli, opožděně přeju všechno nejlepší! ☺ Při čtení článku jsem si tak pokyvovala hlavou... jako bys mi brala slova z hlavy... je to přesně tak, člověk je tu krátce a to se snažím mít na paměti a radovat se z každého klidného a pohodového dne, užít si to tu, jakékoliv konfliktní situace řešit s nadhledem a klidem... ☺ Ráda bych za 10 let psala na své narozeniny něco podobného jako Ty... ☺ Hezké dny přeji, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťko, děkuji za přání. Doufám, že se ti povede každý den tak, jak si jej přeješ a bude na co vzpomínat.
      Pěkný březen. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.