... a vyšla kometa a ukázala mudrcům z východu cestu do Betléma, aby předali své dary jednomu jedinému králi.
Tento krásný příběh známe všichni. Tříkrálový den je dvanáctým a posledním dnem Vánoc. Po celé Evropě se pečou různé koláče, do kterých se zapéká mince, fazole či figurka. Ten, kdo ji najde, může si nasadit korunu a stává se toho dne králem, kterého bude štěstí a hojnost provázet celý rok. V našich zemích se kdysi zapékala mince do mazance. Já peču mazanec většinou na Velikonoce a tak jsem pro krále upekla rovnou korunu.
Koruna pro krále
170 ml vody
120 g poctivého bílého jogurtu, žádná light verze!
120 g poctivého bílého jogurtu, žádná light verze!
100 g rozpuštěného másla (já jsem měla ještě zbytek Hery a tak jsem dala ji)
1 vejce
550 g hladké mouky
3 g soli
90 g moučkového cukru
půl kostičky čerstvého droždí
1 sklenička Nutelly nebo podobného oříškového krémy, ale můžete použít i povidla, nebo jakoukoliv oblíbenou koláčovou náplň
Na ozdobení: perlový cukr, plátky mandlí nebo kandované ovoce.
Těsto mně připraví domácí pekárna, holka moje šikovná.
Hotové těsto na vále rozdělím na osm kousků po asi 90 g a zbyde mně jeden asi 300 g. Ze všech udělám bochánky a nechám 10 minut odpočinout.
Každou kouli pak malým válečkem rozválím a trochu ji i roztáhnu prsty a naplním pěknou lžící Nutelly. Uzavřu jako měšec nebo buchtu. Kdo chce, může do některé schovat minci zabalenou v alobalu nebo třeba mandli pro krále.
Do koláčové formy průměru 26 cm vložím namočený a pomačkaný pečící papír. Jde pak dobře tvarovat. Velkou buchtu dám doprostřed a malé kolem dokola. Přikryji fólií, nebo se dá celá mísa vložit do mikrotenového sáčku, aby těsto neoschlo, a nechám na teplém místě kynout něco přes půl hodinky. Pak povrch buchtiček potřu bílkem a posypu perlovým cukrem. Stejně, jak si můžete zvolit podle chuti náplň, tak si ji můžete libovolně nazdobit. Pokud chcete mít korunu s drahokamy, použijte kandované ovoce (efektně vypadají celé třešně).
Peču na 180˚C necelou půl hodinku. Po upečení pomocí papíru přenesu na mřížku a nechám vychladnout.
A jen tak mimochodem: Tento recept jsem pekla podle Lidušky Gottwaldové a určitě ne naposled. Těsto je jedním slovem bááááječné. Krásně se s ním pracuje a je tak úžasně měkoučké. Budou z něj výborné buchty Honzovky, brioška a další kynuté dobroty.
Původně jsem se chystala, že zopakuji loňskou galetku, která nám taky moc chutnala, ale letošní volba mě nadchla snad ještě víc.
Jitko, tříkrálová koruna vypadá úžasně a určitě i tak výborně chutná. Recept si hned uložím.
OdpovědětVymazatAlenko, děkuji. Chutná opravdu výborně, skvělý recept na těsto.
VymazatPřeji pěkný nedělní večer. Jitka
Tak je tak nádherná, heboučká, nadýchaná, hned bych kousek ochutnala.
OdpovědětVymazatJituško, tříkrálové pečení je jedno z těch, které až na vyjímky nedělám - jsou tu malé zbytečky cukroví a když jsme jen dva... I když - příští týden přijedou děti volit, to by se určitě snědla...
Děkuji za recept i mail (stalo se, nedělej si s tím hlavu) a přeji příjemnou neděli, Helena
Helenko, u nás tříkrálové pečení moc velkou tradici nemá. On celý ten svátek byl za komunistů v podstatě ignorován a všechny tradice jsou pryč. Jsem ráda, že alespoň Tříkrálová sbírka funguje dobře a vybrané peníze se dostanou tam, kde jsou potřeba.
VymazatMy už cukroví nemáme. Na Nový rok jsem dala dvě krabičky do mrazáku a pár perníčků je ještě v tajné skrýši :-)
Tak dobře odvolte, tak se slečnou půjdeme. Měj klidný večer. Jitka
Koruna vypadá moc dobře a určitě i tak chutná. Receptík jsem si už uložila a taky hned vytiskla.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hani, vyzkoušej, určitě se bude hodit i na jiné pečení než je koruna.
VymazatPřeji ti pěkný večer. Jitka
Jituško,zase velká dobrota.Tvoje rodina se má.Recept jsem si uložila a děkuji
OdpovědětVymazatMěj hezkou neděli
Jituško, děkuji. Jen jsem si říkala, že bych měla začít péct taky už něco jiného než tolik kynutého. Nějak se to teď sešlo.
VymazatMěj krásný večer. Jitka
Návod vyfocený, já bych tam dala do všech asi švestková povidla a do nich ještě tu mandli....
OdpovědětVymazatVendy, já jsem měla necelou skleničku "Nutelly", takže do zbytku bochánků přišla ta povidla a musím říct, že je to taky moc dobré. Takže určitě by to byla dobrá volba. Zdravím. Jitka
VymazatJitko, to vypadá skvěle.
OdpovědětVymazatHezký zbytek neděle
Stáňo, děkuji a přeji ti klidný večer. Jitka
VymazatTo vypadá tak lákavě))))....ale teď je ten nutný čas na hubnutí. Ach jooo))))
OdpovědětVymazatEvi, Třemi králi končí Vánoce a můžeme se do toho pustit :-) Ach joooo :-)
VymazatTak ať se nám daří! Jitka
Jituško, další nádherný kousek, přímo výstavní. Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji ti. Měj pěkný den. Jitka
Vymazatlákavé pochutnání...Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, díky. Zdravím. Jitka
VymazatTo vypadá hodně dobře, už si ukládám a určitě vyzkouším. Díky za tip.
OdpovědětVymazatAlenko, doufám, že se vše podaří a budou chutnat.
VymazatDěkuji za návštěvu a přeji pěkný konec ledna. Jitka