sobota 7. ledna 2023

Tříkrálová koruna

 ... a vyšla kometa a ukázala mudrcům z východu cestu do Betléma, aby předali své dary jednomu jedinému králi.



Tento krásný příběh známe všichni. Tříkrálový den je dvanáctým a posledním dnem Vánoc. Po celé Evropě se pečou různé koláče, do kterých se zapéká mince, fazole či figurka. Ten, kdo ji najde, může si nasadit korunu a stává se toho dne králem, kterého bude štěstí a hojnost provázet celý rok. V našich zemích se kdysi zapékala mince do mazance. Já peču mazanec většinou na Velikonoce a tak jsem pro krále upekla rovnou korunu.


Koruna pro krále


170 ml vody
120 g poctivého bílého jogurtu, žádná light verze!
100 g rozpuštěného másla (já jsem měla ještě zbytek Hery a tak jsem dala ji)
1 vejce
550 g hladké mouky
3 g soli
90 g moučkového cukru
půl kostičky čerstvého droždí
1 sklenička Nutelly nebo podobného oříškového krémy, ale můžete použít i povidla, nebo jakoukoliv oblíbenou koláčovou náplň
Na ozdobení: perlový cukr, plátky mandlí nebo kandované ovoce.

Těsto mně připraví domácí pekárna, holka moje šikovná.
Hotové těsto na vále rozdělím na osm kousků po asi 90 g a zbyde mně jeden asi 300 g. Ze všech udělám bochánky a nechám 10 minut odpočinout.
Každou kouli pak malým válečkem rozválím a trochu ji i roztáhnu prsty a naplním pěknou lžící Nutelly. Uzavřu jako měšec nebo buchtu. Kdo chce, může do některé schovat minci zabalenou v alobalu nebo třeba mandli pro krále.




Do koláčové formy průměru 26 cm vložím namočený a pomačkaný pečící papír. Jde pak dobře tvarovat. Velkou buchtu dám doprostřed a malé kolem dokola. Přikryji fólií, nebo se dá celá mísa vložit do mikrotenového sáčku, aby těsto neoschlo, a nechám na teplém místě kynout něco přes půl hodinky. Pak povrch buchtiček potřu bílkem a posypu perlovým cukrem. Stejně, jak si můžete zvolit podle chuti náplň, tak si ji můžete libovolně nazdobit. Pokud chcete mít korunu s drahokamy, použijte kandované ovoce (efektně vypadají celé třešně). 




Peču na 180˚C necelou půl hodinku. Po upečení pomocí papíru přenesu na mřížku a nechám vychladnout.









A jen tak mimochodem: Tento recept jsem pekla podle Lidušky Gottwaldové a určitě ne naposled. Těsto je jedním slovem bááááječné. Krásně se s ním pracuje a je tak úžasně měkoučké. Budou z něj výborné buchty Honzovky, brioška a další kynuté dobroty. 
Původně jsem se chystala, že zopakuji loňskou galetku, která nám taky moc chutnala, ale letošní volba mě nadchla snad ještě víc. 

    

20 komentářů:

  1. Jitko, tříkrálová koruna vypadá úžasně a určitě i tak výborně chutná. Recept si hned uložím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji. Chutná opravdu výborně, skvělý recept na těsto.
      Přeji pěkný nedělní večer. Jitka

      Vymazat
  2. Tak je tak nádherná, heboučká, nadýchaná, hned bych kousek ochutnala.
    Jituško, tříkrálové pečení je jedno z těch, které až na vyjímky nedělám - jsou tu malé zbytečky cukroví a když jsme jen dva... I když - příští týden přijedou děti volit, to by se určitě snědla...
    Děkuji za recept i mail (stalo se, nedělej si s tím hlavu) a přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, u nás tříkrálové pečení moc velkou tradici nemá. On celý ten svátek byl za komunistů v podstatě ignorován a všechny tradice jsou pryč. Jsem ráda, že alespoň Tříkrálová sbírka funguje dobře a vybrané peníze se dostanou tam, kde jsou potřeba.
      My už cukroví nemáme. Na Nový rok jsem dala dvě krabičky do mrazáku a pár perníčků je ještě v tajné skrýši :-)
      Tak dobře odvolte, tak se slečnou půjdeme. Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Koruna vypadá moc dobře a určitě i tak chutná. Receptík jsem si už uložila a taky hned vytiskla.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, vyzkoušej, určitě se bude hodit i na jiné pečení než je koruna.
      Přeji ti pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško,zase velká dobrota.Tvoje rodina se má.Recept jsem si uložila a děkuji
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, děkuji. Jen jsem si říkala, že bych měla začít péct taky už něco jiného než tolik kynutého. Nějak se to teď sešlo.
      Měj krásný večer. Jitka

      Vymazat
  5. Návod vyfocený, já bych tam dala do všech asi švestková povidla a do nich ještě tu mandli....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já jsem měla necelou skleničku "Nutelly", takže do zbytku bochánků přišla ta povidla a musím říct, že je to taky moc dobré. Takže určitě by to byla dobrá volba. Zdravím. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, to vypadá skvěle.
    Hezký zbytek neděle

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá tak lákavě))))....ale teď je ten nutný čas na hubnutí. Ach jooo))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Třemi králi končí Vánoce a můžeme se do toho pustit :-) Ach joooo :-)
      Tak ať se nám daří! Jitka

      Vymazat
  8. Jituško, další nádherný kousek, přímo výstavní. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  9. To vypadá hodně dobře, už si ukládám a určitě vyzkouším. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, doufám, že se vše podaří a budou chutnat.
      Děkuji za návštěvu a přeji pěkný konec ledna. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.