sobota 8. ledna 2022

Tříkrálová

Zítřejší tříkrálovou nedělí symbolicky končí Vánoce. Já se ještě jednou nechám inspirovat tradičním vánočním pečivem, tentokrát to bude Galette des rois. Na jihu Evropy (např. v Provence a Španělsku) se peče tříkrálová brioška, kterou jsem pekla o čtvrtém adventu. V severní části Francie, včetně Paříže a Belgie, se peče tříkrálová galetka z listového těsta s mandlovou náplní. I do ní se zapeče fazole, mince nebo figurka a nálezce je vyhlášen králem dne s příslibem úspěšného roku.




Galetka vypadá velmi efektně, ale pracně. Přesvědčila jsem se o opaku. Upéct krásnou galetku zvládne i začínající pekařka bez zkušeností. Může se plnit různými náplněmi, ale neudělat tuto mandlovou manu by byl hřích! Rodině moc chutnala a synek dokonce zhodnotil výtvor jako profi a úplně jako z Tchiba 😊. Pokud bych měla já porovnat briošku a galetku, tak asi spíš galetku... Et voilà!




Galette des rois - Tříkrálový koláč


1 balení listového těsta 500 g
150 g mandlí 
100 g třtinového cukru
80 g změklého másla
1 ČL mandlového extraktu (není úplně nutný, ale podtrhne chuť mandlí)
2 PL tuzemáku
2 vejce a 1 kus na potření

Na sirup:
půl deci vody
50 g cukru
1 - 2 PL tuzemáku

Nejprve zaliji misku s mandlemi vařící vodou a po chvíli je svléknu ze slupky. Pomelu v mixeru, ale ne úplně najemno. V náplni to pak pěkně křupne. 
V míse prošlehám ručním šlehačem máslo, cukr a vejce. Po chvíli přidám extrakt, tuzemák a mandle. Jakmile se vše propojí, přikryji mísu fólií a dám na hodinu do ledničky.

Listové těsto rozdělím na poloviny, které vyválím a ráfkem dortové formy vykrojím dvě stejné placky.






Jednu placku přenesu na plech s pečícím papírem a obvod potřu mašlovačkou vodou. Do středu placky rovnoměrně nanesu mandlovou náplň (kdo chce, schová do ní fazoli) a přikryji druhou plackou. Prsty přimáčknu okraji k sobě. Kolem dokola udělám nožem vždy malý zářez, přimáčknu prstem a zase zářez. Potřu rozšlehaným vajíčkem a dám na dvě hodiny do chladna.






Troubu rozehřeji na 200˚C. Koláč znovu potřu vejcem a špičkou nože udělám zářezy - ornament nebo jen jednoduchý vzor podle fantazie nebo youtube. Dobré je taky udělat pár vpichů, aby mohla unikat pára. 




Peču 20 minut a pak snížím teplotu na 180˚C a peču ještě asi 15 minut. Mezi tím si připravím sirup. Ve vroucí vodě rozpustím cukr a přidám tuzemák. Hotový koláč potřu sirupem, bude se pěkně lesknout.

Nevím, kde soudruzi z NDR udělali chybu, ale uprostřed galetky se povrch otevřel a objevila se náplň. Tak by to být nemělo, ale na chuť a snad ani na design to na škodu nebylo.









A jen tak mimochodem: Když se tři králové a mudrci dozvěděli o narození krále světa, vypravili se do Betléma poklonit se mu a přinést mu dary - zlato, kadidlo a myrhu. Už přes dvacet let se našimi ulicemi vydávají koledníci a pro Tříkrálovou sbírku koledují příspěvek, který se pak charitativně dostane potřebným. 
Letos už podesáté vyrazila manželova maminka v doprovodu našich dětí na Tříkrálovou sbírku. Byla to zajímavá sestava... seniorka 80+, basketbalista a odrostlá princezna 😉. Vrátili se promrzlí, s plnou kasičkou. Dobrá věc se podařila 👍. 



 


16 komentářů:

  1. Tři králové už odešli, ale skvostný recept zůstává! Jitu, tohle musí být skutečně mana nebeská... A ještě úžasně vypadá! Určitě vyzkouším!
    A těm vašim třem králům opravdu tleskám!
    Všem přeji příjemný večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vyzkoušej. Tento koláč se sice musí nechat chladit, což prodlužuje dobu přípravy, ale pracnost je minimální a s výsledkem jsme byli spokojeni.
      Nevím, jestli babi ještě příští rok tu naši "drobotinu" přemluví, ale každopádně si to všichni tři užili.
      Krásný týden. Jitka

      Vymazat
  2. Úplně si tu chuť dokážu představit. Opět to vypadá na skvostnou mňamku.
    Tak krásný konec Vánoc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, měla bys vyzkoušet, je jednoduchý.
      Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  3. Tak to musí být úžasná dobrota.Listové těsto mám ráda na všechny způsoby a ještě s takovou náplní.Pokusím se upéct.
    Děkuji.
    Jituš,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško,tak držím palce, aby ti to vyšlo a chutnalo vám.
      Přeji pohodový týden. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, tvůj článek mi připomněl, že jsem letos vůbec nepotkala koledníky (v dobách normálních bývali u metra na obou stanicích, kde vystupuju nebo nastupuju).
    Koláč vypadá úžasně, ale já bych si se sladkými měla dát chvíli pokoj... (nejpozději až doma zmizí poslední zbytky cukroví :D)
    Hezký zbytek víkendu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, letos asi kvůli covidu moc nechodí a kasičky jsou někde umístěné.
      Taky bych měla brzdit :-), ale malému kousku jsem neodolala.
      Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, tak to vypadá luxusně. To je určitě dobrota. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  6. Galetka musí chutnat božsky, vypadá nádherně.
    Přeji prima neděli. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, byla moc dobrá. Děkuji a měj pohodový týden. Jitka

      Vymazat
  7. Tak to bych si nechala říct!

    OdpovědětVymazat
  8. Jitu, ten je krásný a přímo k nakousnutí...nás letos koledníci nenavštívili, vůbec nevím proč?...:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, někde jsou hromadné akce, někde jen kasičky, někde obchází domy. Je to letos různé.
      Zdravím na Valašsko. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.