Zítřejší tříkrálovou nedělí symbolicky končí Vánoce. Já se ještě jednou nechám inspirovat tradičním vánočním pečivem, tentokrát to bude Galette des rois. Na jihu Evropy (např. v Provence a Španělsku) se peče tříkrálová brioška, kterou jsem pekla o čtvrtém adventu. V severní části Francie, včetně Paříže a Belgie, se peče tříkrálová galetka z listového těsta s mandlovou náplní. I do ní se zapeče fazole, mince nebo figurka a nálezce je vyhlášen králem dne s příslibem úspěšného roku.
Galetka vypadá velmi efektně, ale pracně. Přesvědčila jsem se o opaku. Upéct krásnou galetku zvládne i začínající pekařka bez zkušeností. Může se plnit různými náplněmi, ale neudělat tuto mandlovou manu by byl hřích! Rodině moc chutnala a synek dokonce zhodnotil výtvor jako profi a úplně jako z Tchiba 😊. Pokud bych měla já porovnat briošku a galetku, tak asi spíš galetku... Et voilà!
Galette des rois - Tříkrálový koláč
1 balení listového těsta 500 g
150 g mandlí
100 g třtinového cukru
80 g změklého másla
1 ČL mandlového extraktu (není úplně nutný, ale podtrhne chuť mandlí)
2 PL tuzemáku
2 vejce a 1 kus na potření
Na sirup:
půl deci vody
50 g cukru
1 - 2 PL tuzemáku
Nejprve zaliji misku s mandlemi vařící vodou a po chvíli je svléknu ze slupky. Pomelu v mixeru, ale ne úplně najemno. V náplni to pak pěkně křupne.
V míse prošlehám ručním šlehačem máslo, cukr a vejce. Po chvíli přidám extrakt, tuzemák a mandle. Jakmile se vše propojí, přikryji mísu fólií a dám na hodinu do ledničky.
Listové těsto rozdělím na poloviny, které vyválím a ráfkem dortové formy vykrojím dvě stejné placky.
Jednu placku přenesu na plech s pečícím papírem a obvod potřu mašlovačkou vodou. Do středu placky rovnoměrně nanesu mandlovou náplň (kdo chce, schová do ní fazoli) a přikryji druhou plackou. Prsty přimáčknu okraji k sobě. Kolem dokola udělám nožem vždy malý zářez, přimáčknu prstem a zase zářez. Potřu rozšlehaným vajíčkem a dám na dvě hodiny do chladna.
Troubu rozehřeji na 200˚C. Koláč znovu potřu vejcem a špičkou nože udělám zářezy - ornament nebo jen jednoduchý vzor podle fantazie nebo youtube. Dobré je taky udělat pár vpichů, aby mohla unikat pára.
Peču 20 minut a pak snížím teplotu na 180˚C a peču ještě asi 15 minut. Mezi tím si připravím sirup. Ve vroucí vodě rozpustím cukr a přidám tuzemák. Hotový koláč potřu sirupem, bude se pěkně lesknout.
Nevím, kde soudruzi z NDR udělali chybu, ale uprostřed galetky se povrch otevřel a objevila se náplň. Tak by to být nemělo, ale na chuť a snad ani na design to na škodu nebylo.
A jen tak mimochodem: Když se tři králové a mudrci dozvěděli o narození krále světa, vypravili se do Betléma poklonit se mu a přinést mu dary - zlato, kadidlo a myrhu. Už přes dvacet let se našimi ulicemi vydávají koledníci a pro Tříkrálovou sbírku koledují příspěvek, který se pak charitativně dostane potřebným.
Letos už podesáté vyrazila manželova maminka v doprovodu našich dětí na Tříkrálovou sbírku. Byla to zajímavá sestava... seniorka 80+, basketbalista a odrostlá princezna 😉. Vrátili se promrzlí, s plnou kasičkou. Dobrá věc se podařila 👍.
Tři králové už odešli, ale skvostný recept zůstává! Jitu, tohle musí být skutečně mana nebeská... A ještě úžasně vypadá! Určitě vyzkouším!
OdpovědětVymazatA těm vašim třem králům opravdu tleskám!
Všem přeji příjemný večer. Helena
Helenko, vyzkoušej. Tento koláč se sice musí nechat chladit, což prodlužuje dobu přípravy, ale pracnost je minimální a s výsledkem jsme byli spokojeni.
VymazatNevím, jestli babi ještě příští rok tu naši "drobotinu" přemluví, ale každopádně si to všichni tři užili.
Krásný týden. Jitka
Úplně si tu chuť dokážu představit. Opět to vypadá na skvostnou mňamku.
OdpovědětVymazatTak krásný konec Vánoc.
Evi, měla bys vyzkoušet, je jednoduchý.
VymazatPěkný nový týden. Jitka
Tak to musí být úžasná dobrota.Listové těsto mám ráda na všechny způsoby a ještě s takovou náplní.Pokusím se upéct.
OdpovědětVymazatDěkuji.
Jituš,měj hezký večer
Jituško,tak držím palce, aby ti to vyšlo a chutnalo vám.
VymazatPřeji pohodový týden. Jitka
Jitko, tvůj článek mi připomněl, že jsem letos vůbec nepotkala koledníky (v dobách normálních bývali u metra na obou stanicích, kde vystupuju nebo nastupuju).
OdpovědětVymazatKoláč vypadá úžasně, ale já bych si se sladkými měla dát chvíli pokoj... (nejpozději až doma zmizí poslední zbytky cukroví :D)
Hezký zbytek víkendu
Stáňo, letos asi kvůli covidu moc nechodí a kasičky jsou někde umístěné.
VymazatTaky bych měla brzdit :-), ale malému kousku jsem neodolala.
Pěkný nový týden. Jitka
Jituško, tak to vypadá luxusně. To je určitě dobrota. Měj pohodovou neděli.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji a přeji ti pěkný týden. Jitka
VymazatGaletka musí chutnat božsky, vypadá nádherně.
OdpovědětVymazatPřeji prima neděli. J.
Jani, byla moc dobrá. Děkuji a měj pohodový týden. Jitka
VymazatTak to bych si nechala říct!
OdpovědětVymazatKatko, tak to mě těší :-)
VymazatMěj krásný týden. Jitka
Jitu, ten je krásný a přímo k nakousnutí...nás letos koledníci nenavštívili, vůbec nevím proč?...:-(
OdpovědětVymazatHaničko, někde jsou hromadné akce, někde jen kasičky, někde obchází domy. Je to letos různé.
VymazatZdravím na Valašsko. Jitka