pátek 25. listopadu 2022

První advent - Severský

Loňské adventní pečení, kdy jsem zkoušela péct evropské vánoční moučníky, mě hodně bavilo. Upekla jsem německou Štolu, italské Panettone, francouzské Vánoční poleno a španělský Roscón de Reyes. Největší úspěch u nás asi slavila Tříkrálová galetka. Letos budu pokračovat a už se na to moc těším. Dnes upeču Sněhovou vločku se skořicovou náplní. Napadl první sníh a se skořicí a svařákem je to dokonalá adventní kombinace.



Severská adventní vločka

 

Těsto:
200 ml mléka
50 ml oleje
2 žloutky
450 g polohrubé mouky
4 PL cukru
špetka soli
42 g droždí (1 kostka)
1 bílek na potření
 
Náplň:
120 g změklého másla
120 g moučkového cukru
20 g mleté skořice

Jako obvykle těsto připravila domácí pekárna. Pěkně vykynuté těsto jsem si na vále rozdělila na čtyři stejné kusy (převážila jsem si je). Z každého jsem postupně vyválela kulaté placky, ze kterých jsem si pomocí dortové formy vykrojila stejné kruhy.

 

První kruh jsem pomocí válečku přenesla na plech s pečícím papírem a pomazala skořicovou náplní. Tu jsem připravila jen promícháním všech surovin. Na pomazaný kruh jsem dala další a opět promazala. Toto jsem ještě jednou zopakovala. Prostě jsem placky promazala náplní. Doprostřed kruhu jsem si postavila sklenici a placky rozřízla na čtyři díly.


 

Každou výseč jsem rozřízla na polovinu a měla jsem 8 stejných částí.

 

 

Opět jsem každý díl rozřízla na polovinu - teď už je částí 16, ale nedokrojila jsem je až ke sklenici.

 

 

A jde se adventně kouzlit. Vzala jsem dvě části (uprostřed byl nedokrojený řez) a otočila (zakroutila) jsem je směrem od sebe. Spojila jsem konce a zázrak byl hotov 😉.

 

 

Z odkrojků jsem vyrobila ještě jednu poslední placku, kterou už jsem nezarovnávala. Potřela ji marmeládou a smotala jako palačinku.

 

 

Podélně jsem ji nakrojila a smotala do vrtulky, kterou jsem na plechu ještě asi dvakrát prořízla.

 


 

Na plechu jsem oba výtvory potřela bílkem a než se vyhřála trouba, nechala jsem je ještě asi 15 minut nakynout. 

 


Střed vločky jsem ještě ozdobila perlovým cukrem a šla do trouby. Pekla jsem prvních 10 minut na 200˚C a dopékala jsem dorůžova na 180˚C. Před podáváním jsem lehce pocukrovala.




I na řezu vypadá pěkně.

 

Twister se taky povedl a s marmeládou chutnal moc dobře.

 


A jen tak mimochodem: Tento krásný a chutný koláč se peče v různých variantách po celém severu Evropy. V Dánsku a Švédsku vypadá jako květ a jmenuje se Kanelblome nebo Kanelbulle. Finská Pulla se podobá naší vánočce a estonský Kringel má tvar věnce. Seveřané je pečou k různým příležitostem a jsou, nejen tady, velmi populární. Švédové a Finové dokonce na počest tohoto koláče slaví 4. října Den rolování skořice.

 

 

 Přeji vám krásně prožitý adventní čas v milé společnosti.

 

19 komentářů:

  1. Jitko, krásný koláč, láká mne to zkusit, ale máma mi slíbila na víkend koláče a dva moučníky ve dvou asi nedáme (zvlášť když moje urputná rýma mne zabavila do značné míry chuti). A moc to skořicové kynuté vločce sluší na těch opravdových.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji za milá slova. Třeba se ti bude recept hodin nějaký další adventní týden.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, víš, že jsem včera na tvé adventní pečení vzpomínala... A nechce se mi věřit, že utekl rok...
    Vločka je kouzelná, a ten sníh - no i nebe ti přálo a my si užíváme tu dokonalost...
    Přeji příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, utíká to strašně rychle. Je to až neuvěřitelné.
      Tak sned ten konec roku bude pomalejší a víc si jej užijeme. Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko,tak už jen něco teplého k této dobrotě 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl svařáček :-), ten my můžeme. Punč nám nechutná. Posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  4. Jak to letí. Pamatuji si na Tvoje loňské adventní pečené dobroty a vida už je ten čas zase tady.
    Je to pohledné pečené a zcela jistě i zrovna tak dobré. A nafotila jsi to opravdu skvěle.
    Dnes se receptíkem zlákat nedám, ale pokusím se pečenou vločkou uctít návštěvu příští týden.
    Měj se moc hezky, měj pohodovou sobotu a užij si první adventní neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem už stihla vločku i štolu :-)
      Také ti přeji krásný první advent. Jitka

      Vymazat
  5. No to je krása! A vonět to muselo úžasně. Já mám tyhle skořicové zamotaniny ráda. Kupuji si je nebo jsem párkrát pekla skořicové šneky. To když měli výhodně v LIDLu hotové kynuté těsto. Moc mě nebaví patlat se s ním doma protože pekárnu nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Vonělo to krásně. Taky mám skořicové cokoliv moc ráda. Já mám pekárnu už patnáct let a nedám na ni holku - šikovnou dopustit. Ta se u nás nezastaví :-)
      Pěkný advent ti přeji. Jitka

      Vymazat
  6. Budu muset vyzkoušet. Vypadá tuze lákavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, moc děkuji a doufám, že se ti povede.
      Krásný adventní večer. Jitka

      Vymazat
  7. Jitko jste kouzelnice v pečení. Neminula jste se povoláním? Vždy nakukuji, co nového jste upekla a kdybyste věděla jak se vždy na to těším. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, tak to je moc milé. Děkuji za pěkný komentář a budu se snažit dál :-)
      Přeji krásný adventní čas. Jitka

      Vymazat
  8. Sněhovou vločku jsem také pekla a s tou skořicovou náplní je to velká dobrota.Mohla bych si to zopakovat.Jituško,děláš samé lákavé dobroty.
    Měj hezký adventní večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tak paráda. Jsem ráda, že se ti povedla a chutnala vám.
      Krásný adventní večer. Jitka

      Vymazat
  9. Zahradu máme dost podobnou,ale takhle krásně originálně píct nedokážu!Díky za inspiraci,jste moc šikovná. Sylva

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.