Dnes
to nebude nic kynutého ani tvarohového. Dnes to bude kus dřeva... přesněji
řečeno dřevěné poleno. Francouzský vánoční moučník Bûche de Noël je v podstatě roláda zdobením
připomínající dřevěné poleno nebo kus kmene stromu. Co mně u něj vyhovuje je
variabilita. Není striktně daný postup ani použité suroviny. Roláda by měla být
nadýchaná s čokoládovým krémem, ale může být kávová, likérová nebo třeba s
kaštanovým krémem. O této variantě jsem uvažovala nejvíc, dokonce jsem hnala
nebohé mé dítě v Olomouci na náměstí do Formaggerie pro kaštanový krém. Nakonec
jsem si řekla, že když francouzská roláda, tak s pařížským krémem. No, to byla dobrota
Ooh La La...
Francouzské vánoční poleno
Na roládu:
200 g bílků (je to 6 - 8 vajec podle velikosti, já jsem měla mražené)
200 g bílků (je to 6 - 8 vajec podle velikosti, já jsem měla mražené)
120 g krupicového cukru
60 g hladké mouky
60 g mletých mandlí
2 lžíce kakaa
špetka soli
Na krém:
400 ml smetany na šlehání 33 %
200 g tmavé čokolády
400 ml smetany na šlehání 33 %
200 g tmavé čokolády
250 g mascarpone
Na ozdobení:
cukr a kakao na posypání
oříšky v čokoládě
cukr a kakao na posypání
oříšky v čokoládě
Den předem si připravím krém. Zahřeju smetanu téměř až k varu a za stálého míchání v ní rozpustím čokoládu. Nechám zchladit a na noc dám do ledničky.
Druhý den jsem čokoládovou smetanu přelila do misky a prošlehala šlehačem. Třetinu jsem dala bokem a zbytek jsem prošlehala s mascarpone do krému.
Na roládu jsem ušlehala bílky se špetkou soli do polotuha. Přidala jsem cukr a došlehala do pevného sněhu. Přidala jsem mouku, kakao a mleté mandle a ty jsem už jen lehce vmíchala do sněhu. Upekla jsem na plechu s pečícím papírem na 200˚C asi 12 minut. Po upečení jsem obrátila plát na utěrku, sloupla jsem pečící papír a smotané jsem nechala vychladnout.
Po vychladnutí jsem korpus narovnala, potřela krémem s mascarpone a smotala do rolády. Potřela jsem čokoládovou šlehačkou, posypala kakaem, zasněžila moučkovým cukrem a ozdobila lískovými oříšky v čokoládě. Dala jsem ještě asi na hodinu ztuhnout do ledničky. Šla potom líp krájet.
A jen tak mimochodem: Poleno se kromě Francie peče i v bývalých francouzských koloniích jako je Kanada nebo Vietnam, ale i v dalších evropských zemích jako třeba v Belgii, Švýcarsku či Portugalsku.
Pálení vánočního polena je evropský vánoční zvyk z předkřesťanské doby. Původně se nejspíš jednalo o rituál spojený se zimním slunovratem, který měl zajistit plodnost a ochranu. Při obřadech bylo považováno za živou naslouchající bytost, které byly obětovány pokrmy a nápoje. Po spálení se uhlíky uchovávaly a věřilo se v jejich magickou moc. Ve 20. století se ve Francii vánoční poleno transformovalo ve vánoční moučník.
Mně se na tom líbí pohodovost Francouzek. Na rozdíl od nás neztrácí čas s pečením dvaceti druhů drobného cukroví. Upečou jedno poleno a jsou za bohyně.
Jitko, oh - tenhle typ moučníku miluju - lehké bílkové těsto a spousta šlehačky a čokoládové k tomu... Málem mi tečou sliny do klávesnice... A máš to krásně nafocené.
OdpovědětVymazatPřeju příjemný další týden
Stáňo, můj manžel je taky na všechno krémové a čokoládové. Nejraději má obyčejnou kakaovou roládu plněnou bílou šlehačkou. Od maminky :-)
VymazatMěj pohodový adventní týden. Jitka
To jste mi připomnėla babičky mouřenín. Už je to dávno,byl výborný,nadýchaný a babi ho servírovala na svátečních zdobených talířcích se zlatým zdobením a elegantní prohnutou vidličkou. Máte to moc krásné,hned bych si dala:) zdraví Sylva
OdpovědětVymazatSylvo, taky vzpomínám na roládu od babičky horní :-) Úplně obyčejná s marmeládou, ale měla ji vždycky tak nadýchanou a výbornou. Jo, to se nezapomíná. Druhá babi zase dělala výborný štrúdl, slepované, boží milosti a hnědou buchtu s kokosem. Zlatem zdobené talířky měly obě taky. To dnes chybí a ve fastfoodu z papíru to děcka spolknou a vzpomínat není na co.
VymazatPěkný advent přeji. Jitka
Mňam,povedlo se poleno. Naše babi by řekla a víte proč se povedlo? No přece ten kdo upekl poleno, není žádné poleno,ale výborná kuchařka 👍
OdpovědětVymazatOhooo. Tak to by moje bábiny měly ze mne snad i radost. Jedna pekla na svatby koláče a ta druhá měla s dědou pekárnu, kterou tedy nesměli provozovat a konkurovat fabrické pekárně v okresním městě.
VymazatDěkuji, udělal jste mně radost. Pěkný večer. Jitka
Jituško, skoro bych se bývala vsadila, že bude i poleno!
OdpovědětVymazatMáš ho moc krásné a podle surovin naprosto vynikající!
No, smlsla jsem si u tebe a možná i poleno nachystám na předvánoční večeři s kamarády - bílků je už teď dost!
Děkuji za inspiraci a přeji pohodový den. Helena
Helenko, bílků mám v mrazáku taky plno. Něco padlo na poleno, něco na Pavlovu pro synáčka. Ale určitě ještě udělám manželovi Biskupský chlebíček s krémem. Taky budeme mít malé sezení s kolegyněmi, tak už přemýšlím, co upeču :-), letos je to nějaká těžká volba.
VymazatPřeji ti pohodový nový týden. Jitka
Tak to je tedy poleno ! Dobrota ! Nenechala bych se pobízet.
OdpovědětVymazatUž jen pohled na fotky a mám plnou pusu slin. Ách !
Pohodový den, Jitko!
Hanka
Hani, roládu - poleno jsem dnes rozdávala kolegyním a moc ji chválily. Tento krém je tak jednoduchý a děsně dobrý :-)
VymazatPřeji ti klidné adventní dny. Jitka
No nádhera! Roládu jsem zatím dělala jen jednou a už je to drahně let. Nicméně to je moučník který mám hodně ráda.... a ta tvoje vypadá velmi dobře!
OdpovědětVymazatVendy, a přitom je to celkem jednoduchá a rychlá záležitost. Jen je potřeba mít nelámavou buchtu a já nemusím máslové krémy, tak tento je dobrá volba.
VymazatDěkuji a přeji ti pěkný adventní týden. Jitka
Moc mne ten vánoční pečící seriál baví! a až přijde čas, asi příští rok, pokud se budu moci vrátit k mouce, tak určitě něco upeču! Díky za inspiraci, krásné fotky a pěkný blog. Hezké adventní dny, Eva
OdpovědětVymazatEvi, moc děkuji za milá slova, potěšila jsi mě moc. Já jsem to neustále odkládala a kdy, když ne letos? Taky mne to baví. A už si chystám pečení na příští rok :-)
VymazatTaké ti přeji pohodový advent. Jitka
Mňam:-) a vypadá skvěle, jen si říznout:-D
OdpovědětVymazatHaničko, když se stavíš, tak ti ráda kousek nebo dva ukrojím :-)
VymazatMěj krásný adventní večer. Jitka
Jitko, tak toto poleno bych chtěla ochutnat, ve Tvém podání vypadá hodně lákavě. Hezky nafoceno.
OdpovědětVymazatPřeji fajn dny. D.
Dášo, našinec nechápe, jak může poleno chutnat, že? :-)
VymazatDíky a posílám pozdrav. Jitka
Jituš,hned bych se zakousla.Sladké miluji.Máš to krásně nazdobeno a nafoceno.
OdpovědětVymazatMěj hezký večer
Jituško, děkuji za milá slova a přeji ti příjemný večer. Jitka
Vymazatvypadá lákavě...Sv.
OdpovědětVymazatDěkuji, Světlano. Měj klidný večer. Jitka
Vymazat