V posledních dnech jsem upekla hned tři recepty z dalšího sezónního pokladu - dýně Hokkaido. Tuto oblíbenou dýni si pěstuji na zahradě a pak ji ráda přivítám v kuchyni. Všechny moučníky, které jsem letos z dýně upekla, byly tak dobré, že by bylo škoda nepodělit se o recepty. Dnes si upečeme bábovičky s překvapením.
Plněné dýňové bábovičky
2 vejce
280 g třtinového cukru
280 g třtinového cukru
180 g špaldové mouky - hladké napůl s celozrnnou
1 ČL skořice
1 ČL koření na koláče Sonnentor (když nemáte, lez použít perníkové nebo vynechat úplně)
1 ks kypřící prášek do pečiva
150 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
2 PL dýňového pyré
Nutella, čokoláda, slaný karamel,...
V míse prošlehám vejce s cukrem a postupně přidám i ostatní ingredience. Vyšlehám do hladkého těsta. Těsto naliji do vymazané formy na bábovičky nebo muffiny. Plním do 2/3 výšky a přidám lžičku Nutelly, slaného karamelu nebo kostičku hořké čokolády. Přidám ještě trochu těsta, aby byla náplň schovaná a peču asi 30 minut na 160˚C. Nechám lehce vychladnout, vyklopím a pocukruji.
A jen tak mimochodem: Všechny tři recepty obsahují dýňové pyré. K přípravě je potřeba oloupaná a semínek zbavená dýně Hokkaido. Nakrájím ji na kostky, promíchám s trochou oleje a na pečícím papíru upeču do měkka. Vychladlou dýni pak rozmixuji do hladkého pyré s trochou vody. Může se přidat skořice nebo mletý muškátový oříšek.
Jitko, bábovičky vypadají krásně. A určitě budou i dobré. Já jsem taky z dýňového pyré pekla mufiny s nutelou (jen jsem ji dávala nahoru a pak rozmíchala špejlí - dělalo to hezké mramorování). A MMCh - nemá být v receptu ještě kakao? Já totiž t y své muffiny mělě výrazně oranžové...
OdpovědětVymazatHezký večer
Stáňo, nene. Kakao tam není. O tmavou barvu báboviček se postará třtinový cukr.
OdpovědětVymazatTaké ti přeji pěkný večer. Jitka
krásné bábovičky. já tedy raději dýni naslano. :)
OdpovědětVymazatDěkuji. Já je má ráda tak i tak :-). Dýně jsou prostě podzimní TOP :-)
VymazatPěkný nový týden. Jitka
Jituško, vypadají úžasně! Nebudeš věřit, ale ač různé dýně dělám na mnoho způsobů, na sladko jsem ji nikdy nedělala. Nejvyšší čas trochu pokročit!
OdpovědětVymazatDěkuji za nakopnutí a přeji klidné pondělí, Helena
Helenko, tak to ještě vydrž. Budou další recepty, tak ať máš z čeho vybírat :-)
VymazatTaké ti přeji pohodový začátek týdne. Jitka
Z dýně dělám pouze polévku,ale vím,že její užítí je mnohem větší.
OdpovědětVymazatBábovičky jsou krásné a určitě i tak chutnají.
Jituš,měj hezký začátek nového týdne
Jitu, polévka z Hokkaida u nás vede. Tu jí i ti, kteří polévky nemusí :-)
VymazatPěkný večer. Jitka
Mám dýni také zařazenou na seznamu oblíbených))) Ty formičky jsou nádherné, už jsem je jednou u tebe obdivovala. Přeji hezký týden.
OdpovědětVymazat