úterý 8. listopadu 2022

Dýně 3x jinak II.

Druhý dýňový recept by klidně mohl být slavnostní, třeba jako dárek k podzimním narozeninám. Je to totiž dort, jehož lehký korpus obsahuje další sezónní ingredienci - a to vlašské ořechy. Dýňové pyré dnes nepřijde do těsta jako minule, ale do výborného krému. 




Ořechový dort s dýňovým krémem 


Korpus:
4 vejce
160 g krupicového cukru
60 g oleje
130 hladké mouky
15 g holandského kakaa
60 g mletých vlašských ořechů
1 ČL perníkového koření

V míse šlehám bílky se špetkou soli. Ve chvíli, kdy začne být sníh tuhý, přidám cukr a šlehám do tuhého a pevného sněhu. Přišlehám žloutky a olej. Ostatní ingredience do těsta zapracuji jen gumovou stěrkou, už nešlehám. Těsto naliji do dortové formy s pečícím papírem. Boky formy vymažu olejem. Peču asi 30 minut na 165˚C. Po vychladnutí vyjmu z formy, odstraním papír a proříznu na dva pláty.

Krém:
200 g bílé čokolády (měla jsem bílou čokoládu na pečení z Lidlu)
200 g smetany 33 %
150 g dýňového pyré
250 g mascarpone
2 PL moučkového cukru
1 ČL skořice

Je dobré si den předem připravit čokoládovou ganache. V kastrolku si ohřeju skoro až k varu smetanu, odstavím a přidám nalámanou čokoládu. Metličkou vymíchám do hladka. Nechám vychladnout, pak přikryji potravinářskou fólií a dám do druhého dne do ledničky.
Druhý den prošlehám připravenou čokoládou ganache s dýňovým pyré a mascarpone. Podle chuti osladím a přidám skořici. Osvědčilo se mně ještě před zdobením dát krém ztuhnout do ledničky. Pak už jen pomocí zdobícího sáčku nanesu krém mezi korpusy a ozdobím s ním i horní část dortu. Krémové pusinky jsem už jen pocákala slaným karamelem.








A jen tak mimochodemDort podle tohoto receptu připravovala v Sama doma cukrářka Jitka Charyparová. Já ho nemám tak vizuálně dokonalý, ale chuťově dokonalý tedy byl!


14 komentářů:

  1. Jituško, ty nás tedy nešetříš :o)! Dort vypadá úžasně! Lehký korpus, v krému jsou jen dobroty a slaný karamel na konec... ach!
    Děkuji za tu inspiraci a přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, rádo se stalo. Inspirací není nikdy dost.
      Měj pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  2. Tak zase další dobrota ! Opět inspirativní.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Dort vypadá naprosto úžasně.Včera jsem náhodou v telce zachytila nočky z dýně k masu.
    Zítra jedem na nákup,myslím,že dýně bude v košíku.
    Jituško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, nočky bych chtěla taky vyzkoušet. Asi budu mít málo dýní :-)
      Měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, teda to je nádhera a já ještě nesnídala... Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, včera kluci dort dojedli, tak už ti nepošlu :-)
      Zdravím. Jitka

      Vymazat
  5. Vypadá báječně....tohle bych já nikdy nesvedla. Měj se hezky)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Lolča by ti určitě ráda pomohla :-), jste holky šikovný.
      Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, je hodně zajímavý recept. Jestli nám na chalupě vydržely dýně, tak bych ho mohla zkusit. Jen bych musela zaměnit vlašáky za jiné ořechy - manžel vlašáky nerad.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Stáňo, ořechy můžeš určitě použít lískové nebo pekany. Já už jsem si dýně přikoupila :-), úroda už je znězená.
    Pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.