Druhý dýňový recept by klidně mohl být slavnostní, třeba jako dárek k podzimním narozeninám. Je to totiž dort, jehož lehký korpus obsahuje další sezónní ingredienci - a to vlašské ořechy. Dýňové pyré dnes nepřijde do těsta jako minule, ale do výborného krému.
Ořechový dort s dýňovým krémem
Korpus:
4 vejce
4 vejce
160 g krupicového cukru
60 g oleje
130 hladké mouky
15 g holandského kakaa
60 g mletých vlašských ořechů
1 ČL perníkového koření
V míse šlehám bílky se špetkou soli. Ve chvíli, kdy začne být sníh tuhý, přidám cukr a šlehám do tuhého a pevného sněhu. Přišlehám žloutky a olej. Ostatní ingredience do těsta zapracuji jen gumovou stěrkou, už nešlehám. Těsto naliji do dortové formy s pečícím papírem. Boky formy vymažu olejem. Peču asi 30 minut na 165˚C. Po vychladnutí vyjmu z formy, odstraním papír a proříznu na dva pláty.
Krém:
200 g bílé čokolády (měla jsem bílou čokoládu na pečení z Lidlu)
200 g smetany 33 %
150 g dýňového pyré
250 g mascarpone
2 PL moučkového cukru
1 ČL skořice
Je dobré si den předem připravit čokoládovou ganache. V kastrolku si ohřeju skoro až k varu smetanu, odstavím a přidám nalámanou čokoládu. Metličkou vymíchám do hladka. Nechám vychladnout, pak přikryji potravinářskou fólií a dám do druhého dne do ledničky.
Druhý den prošlehám připravenou čokoládou ganache s dýňovým pyré a mascarpone. Podle chuti osladím a přidám skořici. Osvědčilo se mně ještě před zdobením dát krém ztuhnout do ledničky. Pak už jen pomocí zdobícího sáčku nanesu krém mezi korpusy a ozdobím s ním i horní část dortu. Krémové pusinky jsem už jen pocákala slaným karamelem.
A jen tak mimochodem: Dort podle tohoto receptu připravovala v Sama doma cukrářka Jitka Charyparová. Já ho nemám tak vizuálně dokonalý, ale chuťově dokonalý tedy byl!
Jituško, ty nás tedy nešetříš :o)! Dort vypadá úžasně! Lehký korpus, v krému jsou jen dobroty a slaný karamel na konec... ach!
OdpovědětVymazatDěkuji za tu inspiraci a přeji pohodový den. Helena
Helenko, rádo se stalo. Inspirací není nikdy dost.
VymazatMěj pěkné odpoledne. Jitka
Tak zase další dobrota ! Opět inspirativní.
OdpovědětVymazatHezký den !
Hanka
Hani, děkuji a posílám pozdrav. Jitka
Vymazatparádní...Sv.
OdpovědětVymazatDěkuji a zdravím. Jitka
VymazatDort vypadá naprosto úžasně.Včera jsem náhodou v telce zachytila nočky z dýně k masu.
OdpovědětVymazatZítra jedem na nákup,myslím,že dýně bude v košíku.
Jituško,měj se hezky
Jitu, nočky bych chtěla taky vyzkoušet. Asi budu mít málo dýní :-)
VymazatMěj pěkný den. Jitka
Jituško, teda to je nádhera a já ještě nesnídala... Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, včera kluci dort dojedli, tak už ti nepošlu :-)
VymazatZdravím. Jitka
Vypadá báječně....tohle bych já nikdy nesvedla. Měj se hezky)))
OdpovědětVymazatEvi, Lolča by ti určitě ráda pomohla :-), jste holky šikovný.
VymazatPěkné odpoledne. Jitka
Jitko, je hodně zajímavý recept. Jestli nám na chalupě vydržely dýně, tak bych ho mohla zkusit. Jen bych musela zaměnit vlašáky za jiné ořechy - manžel vlašáky nerad.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, ořechy můžeš určitě použít lískové nebo pekany. Já už jsem si dýně přikoupila :-), úroda už je znězená.
OdpovědětVymazatPěkný den. Jitka