Poslední adventně-pekařské putování mě zavedlo do Španělska. Tentokrát jsem upekla Roscón de Reyes - Tříkrálový věnec. Je to vlastně taková španělská obdoba naší vánočky, jen se místo rozinek zdobí kandovaným ovocem a voní po pomerančích. Variant a receptů je opět hodně, někdo upečený věnec prokrojí a plní šlehačkou. Já jsem šla cestou základního kynutého receptu a zdobila jsem plátky čerstvého pomeranče, kandovanými třešněmi a citronem, které jsem doplnila mandlovými plátky a perlovým cukrem. Věnec může vypadat pracně, ale opak je pravdou. Navíc odpadne pletení vánočky s nejistým výsledkem. Olé!
Roscón de Reyes - Tříkrálový věnec
125 ml vlažného mléka
1 vejce
1 vejce
75 g polorozpuštěného másla nebo Hery
1 ČL citronového aroma
1 ČL pomerančového aroma
(dá se nahradit kůrou a šťávou z půlky citronu a pomeranče)
375 g hladké mouky (dala jsem napůl se špaldovou)
75 g moučkového cukru
půl ČL soli
20 g droždí (půl kostičky)
špetka muškátového květu
1 vejce na potření
3 tenké plátky pomeranče (omytého a bez pecek)
kandované ovoce
mandlové plátky
perlový cukr - není nutný, ale vypadá to pěkně
trochu pomerančového sirupu
Jako obvykle jsem nechala těsto připravit v pekárně. Napřed jsem dala tekuté přísady, na to mouku, k jedné straně cukr, k druhé sůl a doprostřed droždí. Těsto jsem nechala hodně vykynou i po pípnutí, až skoro k víku pekárny.
Pak jsem na pomoučeném vále udělala bochník - něco jako mazanec - ten jsem přenesla na plech s pečícím papírem. Uprostřed bochánku jsem udělala díru, kterou jsem roztáhla do tvaru výsledného věnce - viz. obrázek. Někdo dělá hada a pak konce spojí do kruhu nebo rozválí na obdélník a smotá jako štrúdl a také spojí konce. Obě varianty mají tu nevýhodu, že je vidět spoj. Postup s dírou je jednoduchý, s těstem se dobře pracuje a jde to dobře. Jen je potřeba myslet na to, že věnec ještě nakyne a vnitřní otvor se tak zmenší.
Věnec jsem ještě nechala hodinu nakynout. Až se mně zdál pěkně naducaný, potřela jsem jej rozšlehaným vajíčkem, pokladla plátky pomerančů, kandovaným ovocem, posypala mandlovými plátky a perlovým cukrem.
Pekla jsem na 160˚C do zlatova, propečenost jsem vyzkoušela špejlí. Hned po vytažení jsem pro lesk věnec potřela pomerančovým sirupem. Nechala jsem vychladnout a kdo chce, může ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
A jen tak mimochodem: Podobný tříkrálový věnec se peče i jinde na jihu Evropy. Jeho původ sahá až do románského období, kdy se připravoval k oslavě boha Saturna. O těchto svátcích nemuseli otroci pracovat a byli považováni za rovnocenné se svými pány. Právě oni dostávali tyto koláče a navíc ten, kdo našel zapečenou fazoli, byl uctíván jako král.
Později legenda říká, že věnec byl darován K+M+B, když přišli do Betléma s dary pro Ježíška. Nyní se tříkrálový věnec peče na Tři krále, kteří ve Španělsku namísto našeho Ježíška přináší začátkem ledna vánoční dárky. Kromě fazole se zapéká i malá porcelánová figurka děťátka. Ten, kdo ji najde, bude mít šťastný rok, dostane zlatou korunu a je ten den za šéfa. Já jsem tedy nic nezapíkala, u nás je už dávno jasno. Celé rodině šéfuje kocour.
Ó, ten je krásný, povedl se. Já už se těším na vánočku, v tomto období nic nepeču, tedy jen cukroví. :o)
OdpovědětVymazatPřeji krásnou čtvrtou adventní neděli. D.
Dášo, já peču furt :-) V prosinci jsou navíc nějaké jmeniny a narozeniny takže peču i dorty a pohoštění.
VymazatVánočku budu péct taky :-)
Krásný předvánoční týden. Jitka
Ten věnec je krásný, fakt se ti Jitko povedl. C tím perlovým cukrem a ovocem na povrchu vypadá úžasně. My koupili pro dcery panettone. Také mi moc chutná a jim určitě též. No a na vánoce stejně máme vánočku, to je klasika. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazatIwko, děkuji. On ten perlový cukr pozvedne každé pečivo a nemusí být skoro ani nic jiného. Škoda, že se tady běžně neprodává v obchodech. Mám ho z pekařského netu.
VymazatPanettone jsem taky pekla sama o druhém adventu a moc nám chutnaly.
Měj klidný předvánoční týden. Jitka
Jitko, tvoje adventní kuchařské putování mne moc bavilo. A i poslední recept - věnec vypadá moc hezky a určitě i stejně chutnal. Jen já bych mazala máslo, ne džem :).
OdpovědětVymazatKlidné poslední předvánoční dny
Stáňo, manžel taky jen máslo. Děti jahodovou marmeládu a já ty kyselé citrusové.
VymazatDěkuji a přeji ti příjemný předvánoční týden. Jitka
To vypadá moc dobře. Asi se budu inspirovat; takže díky za tip.
OdpovědětVymazatHezky adventní večer.
Evi, děkuji a přeji hodně úspěchu.
Vymazatjitka
Parádní dobrota z jihu, Jituško! Vypadá skutečně krásně! Celý advent si nás obohacovala dobrotami a vyprávěním o nich. Bylo to moc hezké!
OdpovědětVymazatMoc zdravím tebe i vašeho šéfa!
Helena
Helenko, mě to taky bavilo. Jak pečení, tak hledání informací o místních specialitách. A musím říct (napsat), že všechny nám chutnaly a nic nebyl propadák.
VymazatŠéfovi to vyřídím, až se někdy vzbudí :-). Chtěla bych být naše kočka :-)
Přeji ti pohodový předvánoční týden. Jitka
Jituš,ty jsi hotový poklad.Opět taková dobrota.Mám ráda kynutá těsta bez náplně,ať je to vánočka nebo tvoje brioška,kterou často peču.Věnec také vyzkouším.Píšu si recept a děkuji.
OdpovědětVymazatMěj hezký den
Jituško, na vánočku se dostane ve čtvrtek. Briošku už mně manžel připomínal, tak taky na ni asi dojde. Jen mně víc chutnal chinois.
VymazatMěj klidný předvánoční týden. Jitka