O druhém adventním víkendu navštívím moji milovanou Itálii. Dnes upeču panettone, což je italský vánoční kulatý a vysoký bochánek z kynutého těsta s rozinkami, ořechy a kandovaným ovocem pečený v papírovém košíčku. Já jsem si košíčky objednala spolu s dalšími vánočními ingrediencemi na internetu. Stojí pár korun, nevýhodou je, že se prodává po pěti a více kusech. Těsto na pravé italské panettone se nechává kynout až 72 hodin. Jak už jsme psala u štóly, nebudu držet původní receptury, ale půjdu cestou jednodušší a rychlejší. Italský pekař by mne nejspíš nepochválil, ale chci ukázat, že i zaměstnaná žena může péct dobré a kvalitní moučníky, aniž by tři dny nemyslela na nic jiného. Snad mně bude odpuštěno 😌. Allora, andiamo a cuocere.
Panettone z domácí pekárny
250 ml vlažného mléka
200 g rozpuštěného másla
2 vejce a 4 žloutky
1 ČL citronového aroma nebo šťáva z jednoho citronu
700 g hladké mouky + 50 g jsem ještě přidala na vále
150 g moučkového cukru
1 ČL soli
50 g čerstvého droždí nebo 42 g čerstvého droždí (což je jedna celá kostka) a 3 g sušeného droždí
špetka strouhaného muškátového květu
100 g rozinek
100 g kandovaného ovoce
100 g sekaných vlašských ořechů
3 ks papírových košíčků na panettone - průměr 12 cm
Do pekárny dám prvně tekuté přísady, pak sypké, doprostřed droždí, vlevo sůl, vpravo cukr a zapnu program těsto. Po pípnutí přidám rozinky, ořechy a kandované ovoce. Hotové těsto nechám vykynout až po víko.
Na pomoučeném vále těsto rozdělím na tři části po asi 600 g a vypracuji bochánky. Ty vložím do papírových košíčků a na teplém místě nechám vykynout až k hornímu okraji košíčků.
Předehřeji si troubu na 190˚C. Bochánky dám na plech, vršek bochánku naříznu ostrým nožem do kříže nebo hvězdy, do středu dám kousek másla, potřu rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a může se posypat plátky mandlí a cukrovými perlami. Vložím do trouby a peču 10 - 15 minut, pak snížím teplotu na 160˚C a peču ještě asi 20 minut. Vršek jsem přikryla alobalem, aby nebyl spálený. Před vytažením z trouby vyzkouším propečenost špejlí.
Aby panettone "nespadlo" je dobré je při chladnutí propíchnout ve spodní části špejlemi a zavěsit třeba do vysokého hrnce vzhůru nohama.
Vychladlé stačí pocukrovat nebo polít čokoládovou polevou.
A jen tak mimochodem: Panettone se narodilo v 15. století v renesančním Miláně na dvoře vévody Ludovica il Mora. Název znamená chléb kuchaře Tonyho - pane di Toni - panettone. Tony prý omylem přisypal do chleba rozinky a kandovaný citron a specialita byla na světě. Podobné pandoro se na rozdíl od panettone peče v plechové formě tvaru hvězdy a je použito mnohem víc másla. Proto název zlatý chléb. Dnes se dají oba tyto sladké chleby koupit v supermarketu v papírové krabici. Každoročně jich italské společnosti a pekárny vyrobí na 117 milionů kusů. Velkou oblibu má panettone i v jižní Americe, kam jej přivezli italští přistěhovalci po druhé světové válce.
Panettone je spíš vánoční než tříkrálová pochoutka, ale když jsem viděla ty moje tři kluky a toho čokoládového vzadu ... neodolala jsem. Shořím v italském pekle a dnes si mě nejspíš nějaký 😈 hned odnese.
nádhera,Sv,
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji.
VymazatPanettone milujiiiiii)))
OdpovědětVymazata tvoje fotky jsou boží.
Sbíhají se mi tu sliny.
Hezkou druhou adventní.
Evi, děkuji!!! Není to nic těžkého, zvládne to každý.
VymazatPěkný adventní večer. Jitka
Jitko, pekařsky jsi pojala jsi Advent velmi originálně. Panettone vypadají náherně a máš je moc pěkně nafocené.
OdpovědětVymazatPříjemný další adventní týden
Stáňo, já už to odkládám spoustu let, tak jsem se konečně do toho mezinárodního pečení pustila. Je to teď můj relax, když je zahrada pod sněhem.
VymazatKrásný večer ti přeji. Jitka
Jituško, věřím, že tě nikdo neodnesl a jsi tu pořád s námi!
OdpovědětVymazatMusím se přiznat, Panettone znám, občas jsem ho i koupila domů, ale sama jsem nikdy nepekla.
Tvé bochánky vypadají úchvatně!
Měj příjemný den! Helena
PS: a dodatečně všechno dobré k včerejšímu svátku!
Helenko, jsem zdeeeee :-) Italovi se sem asi nechtělo nebo je v karanténě.
VymazatMy jsme taky měli to kupované, ale přeci jen domácí je domácí.
Děkuji moc za přání a doufám, že si advent náležitě užíváš. Jitka
Jituško, tohle vůbec neznám, ale vypadá to luxusně. Měj pohodový vstup do nového týdne.
OdpovědětVymazatMarti, já znám panettone v těch krabicích, co se dají koupit v super a hyper. Není to špatné, ale čerstvé je lepší.
VymazatKrásný adventní večer ti přeji. Jitka
Také to vůbec neznám a vypadá to skvěle.Jsi úžasná,jak všechno děláš precizně.
OdpovědětVymazatJituško,měj hezký celý nový týden
A také k včerejšímu svátku všechno nejlepší,hlavně zdraví.Měla jsem o víkendu trochu fofr
Jituško, já se s tím zas tak moc nemažu a precizně ... to bych neřekla už vůbec. Ráda zkouším nové věci a ráda fotím. Se to tak nějak sešlo :-)
VymazatTaké ti přeji hodně zdraví a pohody. Jitka
Ty jsi prostě jednička. Tvoje pečení vypadá skvěle! A jak jsi to krásně nafotila.
OdpovědětVymazatTrochu opožděně, ale přeci Ti přeji všechno nejlepší k svátku.
Hezké dny!
Hanka
Hani, děkuji za milá slova i přání k svátku.
VymazatDoufám, že advent běží podle tvých představ a užíváš si jej. Krásný večer. Jitka
Jitu vypadají parádně a krásně jsi je nafotila. Přeju krásný týden.
OdpovědětVymazatHaničko, děkuji za milá slova a taky ti přeji pohodové adventní dny. Jitka
Vymazat